"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg tror du bare skal bruke prosentfordelinga av maltet som den er, og beregne til ønsket OG. Her - atså i second runnings - er jo alt allerede tynnet ut, så det blir ikke som å lage en alkoholsvakere utgave av et sterkere øl. Der skal du jo beholde spesialmaltet, og bare kutte i basismaltet, for å beholde smaksprofilen så langt mulig.

Hvis verden er lineær, så kanskje. Men vil "utvannet" malt, ende på samme FG som en noe mindre mengde med "first run", selv om OG er lik?
 
Hvis verden er lineær, så kanskje. Men vil "utvannet" malt, ende på samme FG som en noe mindre mengde med "first run", selv om OG er lik?

Jeg veit ikke om dette er svar på spørsmålet ditt, men jeg laga en dry stout på tredje tapping etter en RIS nå nettopp. RIS'en hadde en OG på 1.098, og dry stout'en 1.039. Men begge fikk samme utgjæringsgrad med den samme gjæren. Men FG var selvfølgelig mye lavere på det lette ølet, 1.009 mot 1.022.
 
Jeg veit ikke om dette er svar på spørsmålet ditt, men jeg laga en dry stout på tredje tapping etter en RIS nå nettopp. RIS'en hadde en OG på 1.098, og dry stout'en 1.039. Men begge fikk samme utgjæringsgrad med den samme gjæren. Men FG var selvfølgelig mye lavere på det lette ølet, 1.009 mot 1.022.

Joda, samme utgjæringsgrad på first og second run er vel det jeg spurte om (dog noe forkvaklet ;)). Da er vel problemet mitt redusert til å skalere malt mengden slik at jeg treffer riktig OG.
 
Joda, samme utgjæringsgrad på first og second run er vel det jeg spurte om (dog noe forkvaklet ;)). Da er vel problemet mitt redusert til å skalere malt mengden slik at jeg treffer riktig OG.

Skal bli interessant å se om det slår til for deg. Jeg har bare denne ene erfaringa med dette. Jeg ville kanskje forventa å få dårligere utgjæring med den høye OG'en, fordi gjæren jo må jobbe i et temmelig alkoholisert miljø etter hvert. Jeg blei overraska over hvor langt ned det ølet gjæra.
 
Prøver meg med denne oppskriften på Highland Diet for 25 liter vørter:


What kg Percent
Pale Ale malt 3.450 75 %
Melanoid malt 0.275 6 %
Amber malt 0.275 6 %
Dark crystal malt 0.275 6 %
Caramunich III 0.275 6 %
Chocolate malt 0.045 1 %

Sum 4.595 100 %

Target OG er 1.043
 
Bryggselv's CCCPale Ale. Oppgitt IBU til 39.
30 liter kokevolum, IBU 39 og OG på 1.048-52 og følgende mengder humle:

Humle:

Pose 1: 5g Chinook 12%, 60 min.

Pose 2: 28g Cascade 7%, 28g Centennial 9,7%, 15 min.

Pose 3: 28g Cascade 7%, 28g Centennial 9,7%, 0 min.

Pose 4: 28g Cascade, 28g Centennial, tørrhumle

Totalt: 173 g


Når jeg bruker IBU kalkulatoren til Brewersfriend får jeg IBU på 32.
Gidder noen å sjekke?
Ønsker å redusere IBU til ca 25-30, så tenker å droppe 60min humla, og heller hive den i på 15 min

Oppskrift: Finest CCCPale Ale
 
Bryggselv's CCCPale Ale. Oppgitt IBU til 39.
30 liter kokevolum, IBU 39 og OG på 1.048-52 og følgende mengder humle:

Humle:

Pose 1: 5g Chinook 12%, 60 min.

Pose 2: 28g Cascade 7%, 28g Centennial 9,7%, 15 min.

Pose 3: 28g Cascade 7%, 28g Centennial 9,7%, 0 min.

Pose 4: 28g Cascade, 28g Centennial, tørrhumle

Totalt: 173 g


Når jeg bruker IBU kalkulatoren til Brewersfriend får jeg IBU på 32.
Gidder noen å sjekke?
Ønsker å redusere IBU til ca 25-30, så tenker å droppe 60min humla, og heller hive den i på 15 min

Oppskrift: Finest CCCPale Ale
Legger jeg dette inn i Beersmith for en 25L batch får jeg 42,9 … Chinook utgjør 8,8 IBU.
 
Bryggselv's CCCPale Ale. Oppgitt IBU til 39.
30 liter kokevolum, IBU 39 og OG på 1.048-52 og følgende mengder humle:

Humle:

Pose 1: 5g Chinook 12%, 60 min.

Pose 2: 28g Cascade 7%, 28g Centennial 9,7%, 15 min.

Pose 3: 28g Cascade 7%, 28g Centennial 9,7%, 0 min.

Pose 4: 28g Cascade, 28g Centennial, tørrhumle

Totalt: 173 g


Når jeg bruker IBU kalkulatoren til Brewersfriend får jeg IBU på 32.
Gidder noen å sjekke?
Ønsker å redusere IBU til ca 25-30, så tenker å droppe 60min humla, og heller hive den i på 15 min

Oppskrift: Finest CCCPale Ale
Chinook på 0min og Centennial på 10min gir 28,7 …
Eller redusere begge 15minutterne til 25g hver gir 30IBU, fremdeles med Chinook på 0.
 
Prøver meg med denne oppskriften på Highland Diet for 25 liter vørter:


What kg Percent
Pale Ale malt 3.450 75 %
Melanoid malt 0.275 6 %
Amber malt 0.275 6 %
Dark crystal malt 0.275 6 %
Caramunich III 0.275 6 %
Chocolate malt 0.045 1 %

Sum 4.595 100 %

Target OG er 1.043


Etter en liten justering under koking (tilsatte kokende vann etter vennlig innspill fra re-fraktometeret, så endte jeg på en OG på 1.044. Innafor som ungdommen sier.
 
Vurderer å brygge en "pils" med Oslo kveik med utgangspunkt i en oppskrift Kurt Haugen la ut på facebook.
Malt:
Pilsnermalt: 90 %
Spitzmalt (evt. Carafoam, flaket bygg eller havregryn): 4 %
Melanoidin (evt. Münich malt): 3 %
Acidulated malt (syremalt) 3 %

Mesketid:
63grader 60m
72grader 30m
78grader 10m

Humle:
Magnum 60m
Saaz 0m

Hva tror dere om den?
 
Vurderer å brygge en "pils" med Oslo kveik med utgangspunkt i en oppskrift Kurt Haugen la ut på facebook.
Malt:
Pilsnermalt: 90 %
Spitzmalt (evt. Carafoam, flaket bygg eller havregryn): 4 %
Melanoidin (evt. Münich malt): 3 %
Acidulated malt (syremalt) 3 %

Mesketid:
63grader 60m
72grader 30m
78grader 10m

Humle:
Magnum 60m
Saaz 0m

Hva tror dere om den?

Trur ingenting om den.
Men har stående ein " lager øl". Brygga med 100% Norsk pale malt. Og Oslo kveiken. [emoji106]


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tenker på å brygge denne i morgen. Mesker på 65-66 grader Target som bitterhumle.
Noen store innvendinger?
Malten er allerede kvernet. Overvekt av kalsiumklorid mot kalsiumsulfat.
600 milliarder 1318 celler klar til eting. Screenshot_20191214-213156-picsay.png
 
Tenker på å brygge denne i morgen. Mesker på 65-66 grader Target som bitterhumle.
Noen store innvendinger?
Malten er allerede kvernet. Overvekt av kalsiumklorid mot kalsiumsulfat.
600 milliarder 1318 celler klar til eting. Vis vedlegget 42673

Er vel ikke så mange endringene du kan gjøre nå:p - men jeg ser ingen grun til at det ikke skal bli godt.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hei folkens.
Tenkte å brygge en SMaSH IPA i jula. Hva synes dere om denne? Noe som bør endres her?


SMaSH IPA - Cascade
American IPA

6.3% / 14.6 °P

Batch Volume: 20 L
Boil Time: 60 min

Vitals
Original Gravity: 1.060
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 45
Color: 10.4 EBC

Mash — 66 °C — 60 min
Mash out — 77 °C — 10 min

Malts (5.2 kg)
5.2 kg (100%) — BestMalz Pale Ale — Grain — 6 EBC

Hops (250 g)
10 g (7 IBU) — Cascade 6% — Boil — 60 min
80 g (32 IBU) — Cascade 6% — Boil — 15 min
80 g (7 IBU) — Cascade 6% — Aroma — 15 min hopstand @ 80 °C
80 g — Cascade 6% — Dry Hop — day 3

Miscs
1.81 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
2.54 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
4.65 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
1.19 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
1.66 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge
3.05 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge
0.4 tsp — Yeast Nutrients — Boil — 10 min

Yeast
3 g — Norwegian Farmhouse Kveik #1 Sigmund Gjernes, Voss
Fermentation
Primary — 35 °C — 7 days



Lars
 
Sist redigert:
Begynner å nærme seg tid for min første Quadrupel
hva syntes dere om dette?

1.110
Final Gravity:
1.023
ABV (standard):
11.34%
IBU (tinseth):
37.92
EBC (ebcmorey):
49.29

Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
3000 g German - Pilsner 38 1.6 51.9%
600 g German - Wheat Malt 37 2 10.4%
300 g Belgian - Special B 34 115 5.2%
60 g United Kingdom - Chocolate 34 425 1%
325 g Candi Syrup - Belgian Candi Syrup - Dark (80L) - (late addition) 32 80 5.6%
1500 g Briess - LME Pilsen Light - (late addition) 37.6 2 25.9%
5.79 kg Total
Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU Bill %
10 g Magnum Pellet 15 Boil 90 min 28.13 28.6%
25 g Goldings Pellet 4.5 Boil 15 min 9.79 71.4%

WLP530

Har lyst på litt roasted karakter i form av chocolate malt,
men litt i tvil om jeg vil gå for 0, 1 eller 2%
 
Sist redigert:
Vurderer å brygge en "pils" med Oslo kveik med utgangspunkt i en oppskrift Kurt Haugen la ut på facebook.
Malt:
Pilsnermalt: 90 %
Spitzmalt (evt. Carafoam, flaket bygg eller havregryn): 4 %
Melanoidin (evt. Münich malt): 3 %
Acidulated malt (syremalt) 3 %

Mesketid:
63grader 60m
72grader 30m
78grader 10m

Humle:
Magnum 60m
Saaz 0m

Hva tror dere om den?
Det hadde vært spennende å høre hvordan denne blir med Oslo-gjæren. Har aldri testet den selv fordi gjæring med høy temperatur er upraktisk hos oss. Oppskriften i seg selv er bombesikker. Den er brygget av svært mange i hele landet, og det har bare vært gode tilbakemeldinger.
 
Forsøker meg på å lage en øl som skal ligne på Kinn Vintervarmar som skal få et knapt år å modne fram til neste jul. Har lagt inn et utkast i Brewfather. Kanskje noen her har forsøkt seg på samme øl og har innspill?

Brewtools B80pro
78% efficiency

Batch Volume: 45 L

Vitals
Original Gravity: 1.083

Final Gravity: 1.022

IBU (Tinseth): 45

Color: 35.5 EBC


Mash
Temperature — 65 °C — 90 min

Mash Out — 72 °C — 15 min


Malts (15.689 kg)
11.61 kg (74%) — Avangard Pale Ale Malt — Grain — 5.9 EBC

2.35 kg (15%) — Avangard Munich Malt, Germany — Grain — 18.7 EBC

1.18 kg (7.5%) — Thomas Fawcett Amber Malt — Grain — 101 EBC

392 g (2.5%) — Thomas Fawcett Crystal Malt — Grain — 118 EBC

157 g (1%) — Thomas Fawcett Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC


Hops (160 g)
60 g (39 IBU) — Ekuanot 15% — Boil — 60 min

70 g (6 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil — 10 min

30 g (1 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil — 2 min


Yeast
1 pkg — White Labs WLP013 London Ale (diger starter)
 
Tilbake
Topp