"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Tenker å prøve meg på en variant av Death by Coconut fra Oskar Blues Brewery. På grunn av pris og tilgjengelighet erstatter jeg Cholaca med kakaonibs. Er noe usikker på gristen, er det noen av dere med mer erfaring fra komponering av portere som ser noe som burde endres?

CCP - Coconut Cocoa Porter

OG: 1061
FG: 1015
EBC: 71
IBU: 28
ABV: 6,4

Malt
5000 g Pale Malt (73,5 %)
700 g Crisp Crystal Malt (10,3 %)
500 g Best Munich Malt Dark (7,4 %)
300 g Carafa Spesial II (4,4 %)
300 g Crisp Chocolate Malt (4,4 %)

Mesking
68 grader i 60 min
78 grader i 10 min

Koking (60 min)
20 g Northern Brewer @ 60 min
25 g Fuggle @ 30 min
25 g Fuggle @ 5 min

Gjæring
2 pk. SafAle S-04
Ca. 19-20 grader
Etter stormgjæring tilsettes 700 g kokosmasse og 80-100 g ristede kakaonibs. Ligger i karet i minst 7 dager før flasking.

Karboneres på flasker med 5,5-6 g sukker pr liter.
 
Tenker å prøve meg på en variant av Death by Coconut fra Oskar Blues Brewery. På grunn av pris og tilgjengelighet erstatter jeg Cholaca med kakaonibs. Er noe usikker på gristen, er det noen av dere med mer erfaring fra komponering av portere som ser noe som burde endres?

CCP - Coconut Cocoa Porter

OG: 1061
FG: 1015
EBC: 71
IBU: 28
ABV: 6,4

Malt
5000 g Pale Malt (73,5 %)
700 g Crisp Crystal Malt (10,3 %)
500 g Best Munich Malt Dark (7,4 %)
300 g Carafa Spesial II (4,4 %)
300 g Crisp Chocolate Malt (4,4 %)

Mesking
68 grader i 60 min
78 grader i 10 min

Koking (60 min)
20 g Northern Brewer @ 60 min
25 g Fuggle @ 30 min
25 g Fuggle @ 5 min

Gjæring
2 pk. SafAle S-04
Ca. 19-20 grader
Etter stormgjæring tilsettes 700 g kokosmasse og 80-100 g ristede kakaonibs. Ligger i karet i minst 7 dager før flasking.

Karboneres på flasker med 5,5-6 g sukker pr liter.
Truffet bra med malten, her er BYO´s sin versjon Brewfather
 
Hei!

Har prøvd å sette sammen min første oppskrift. Forhåpentligvis vil denne ligne en Irish Red Ale (uten at det nødvendigvis er det). Noen tanker om denne?

5kg Maris Oter Pale
200g Cara Ruby (castle malting, EBC 50)
200g Crystal (castle malting, EBC 150)
200g Cararye Caramel Rye (Wheyermann, EBC175)

65 grader i 60 min.

40g Fuggles 60 min.
35g EKG 0 min.

Fermentis #US-05

IBU:19
EBC:21
 
Hei!

Har prøvd å sette sammen min første oppskrift. Forhåpentligvis vil denne ligne en Irish Red Ale (uten at det nødvendigvis er det). Noen tanker om denne?

5kg Maris Oter Pale
200g Cara Ruby (castle malting, EBC 50)
200g Crystal (castle malting, EBC 150)
200g Cararye Caramel Rye (Wheyermann, EBC175)

65 grader i 60 min.

40g Fuggles 60 min.
35g EKG 0 min.

Fermentis #US-05

IBU:19
EBC:21

Det der ser fint ut:). Artig med rugmaltet. Vil du ha den litt mer lik en Irish Red, skal du slenge i 100-200 gram rista bygg, også. Men hvis du liker de bleike variantene av IR, er det nok ikke riktig. (Jeg liker mørke varianter. Favoritten er O'Hara's.)

Ikke bruk Fuggles som bitterhumle; finn noe med mer alfasyre. Target, Magnum, Northern Brewer - eller kanskje Simcoe?

Jeg hadde villet ha den bitrere, også, men det er jo en smakssak.
 
Det der ser fint ut:). Artig med rugmaltet. Vil du ha den litt mer lik en Irish Red, skal du slenge i 100-200 gram rista bygg, også. Men hvis du liker de bleike variantene av IR, er det nok ikke riktig. (Jeg liker mørke varianter. Favoritten er O'Hara's.)

Ikke bruk Fuggles som bitterhumle; finn noe med mer alfasyre. Target, Magnum, Northern Brewer - eller kanskje Simcoe?

Jeg hadde villet ha den bitrere, også, men det er jo en smakssak.

Hjertelig takk for tilbakemeldingen :) Da legger jeg til litt rista bygg og bytter ut Fuggles :beercheers:
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hei!

Har prøvd å sette sammen min første oppskrift. Forhåpentligvis vil denne ligne en Irish Red Ale (uten at det nødvendigvis er det). Noen tanker om denne?

5kg Maris Oter Pale
200g Cara Ruby (castle malting, EBC 50)
200g Crystal (castle malting, EBC 150)
200g Cararye Caramel Rye (Wheyermann, EBC175)

65 grader i 60 min.

40g Fuggles 60 min.
35g EKG 0 min.

Fermentis #US-05

IBU:19
EBC:21
Det blir nok ikke en tradisjonell Irish Red Ale, men jeg tipper det blir et godt øl. Med anbefalingen til Finn om Roasted Barley, så kommer du nok nærmere, men artig å forsøke uten.
Ellers er US-05 en trygg gjær, men ikke så typisk britisk. S-04 er et britisk alternativ fra samme produsent.
 
Malt og humle til 46 liter 1.048.

9.5 kilo Best Pilsner malt

100 gram Saaz

Mesker 60 minutt ved 68, 30 minutt ved 72.

Lar renne av, skyller med 15 liter vann for å nå preboil volum.

Kjører whirlpool med humla, tapper til gjæring. Splitbatch Skare og Saure kveik.

Bryggedagen over på 3 timer.. Snertent. Håper det blir godt. hehe
 
Sist redigert:
Skal brygge en nordengelsk brun om et par dager. Har kjøpt en sekk Chevallier, og prøver det for første gang nå. En nordengelsk brun skulle vel passe bra?

OG 1.050, FG 1.013 (75% utgjæring), ABV 4,9%. 29 IBU, 27 EBC. Meske på 67 + 72. 1,5 ts hver av klorid og sulfat.

Malt til 31 liter etter nedkjøling
5,22 kg Chevallier (87%)
0,18 kg Pale Crystal 70 EBC (3%)
0,18 kg Crystal 120 EBC (3%)
0,18 kg Victory 70 EBC (3%)
0,12 kg Carabrown 145 EBC (2%)
0,12 kg Carafa Special II 1150 EBC (2%)
Humle
30 gr Pilgrim 9% @ 60
15 gr Pilgrim 9% @ 15
15 gr Pilgrim 9% @ 2
Gjær
Imperial A 09 Pub

Det er første gang jeg bruker Pilgrim; noen som har noen erfaring med det? (Borwn ale skal jo ikke ha noe sterkt humlepreg, men jeg liker at det har litt.)

Gjæren er den samme som wlp002, og gjærer altså ikke veldig ut. Jeg vil ikke ha noen utpreget sødme, bare god maltsmak. Kan noen med lang erfaring med 002 si noe om mesketemperatur? Burde jeg gå litt lenger ned på det første steget?

27 EBC er innafor i forhold til BJCP, men er 8 EBC under Norbryggs norm. Jeg tenker meg noe som skal fungere for folk som liker Newcastle Brown Ale (og forhåpentligvis få dem på bedre tanker:p!), og da skal den ikke være for mørk/tung.

Jeg har 6% krystallmalt, og så tenker jeg at Victory nærmest må regnes inn som basismalt, sånn at jeg har 4% røstet. Jeg er lei av alle de brown ale-oppskriftene jeg har laget som har blitt alt for like porter, og denne bør vel skli greit klar av den faren?
 
Sist redigert:
Skal brygge en nordengelsk brun om et par dager. Har kjøpt en sekk Chevallier, og prøver det for første gang nå. En nordengelsk brun skulle vel passe bra?

OG 1.050, FG 1.013 (75% utgjæring), ABV 4,9%. 29 IBU, 27 EBC. Meske på 67 + 72. 1,5 ts hver av klorid og sulfat.

Malt til 31 liter etter nedkjøling
5,22 kg Chevallier (87%)
0,18 kg Pale Crystal 70 EBC (3%)
0,18 kg Crystal 120 EBC (3%)
0,18 kg Victory 70 EBC (3%)
0,12 kg Carabrown 145 EBC (2%)
0,12 kg Carafa Special II 1150 EBC (2%)
Humle
30 gr Pilgrim 9% @ 60
15 gr Pilgrim 9% @ 15
15 gr Pilgrim 9% @ 2
Gjær
Imperial A 09 Pub

Det er første gang jeg bruker Pilgrim; noen som har noen erfaring med det? (Borwn ale skal jo ikke ha noe sterkt humlepreg, men jeg liker at det har litt.)

Gjæren er den samme som wlp002, og gjærer altså ikke veldig ut. Jeg vil ikke ha noen utpreget sødme, bare god maltsmak. Kan noen med lang erfaring med 002 si noe om mesketemperatur? Burde jeg gå litt lenger ned på det første steget?

27 EBC er innafor i forhold til BJCP, men er 8 EBC under Norbryggs norm. Jeg tenker meg noe som skal fungere for folk som liker Newcastle Brown Ale (og forhåpentligvis få dem på bedre tanker:p!), og da skal den ikke være for mørk/tung.

Jeg har 6% krystallmalt, og så tenker jeg at Victory nærmest må regnes inn som basismalt, sånn at jeg har 4% røstet. Jeg er lei av alle de brown ale-oppskriftene jeg har laget som har blitt alt for like porter, og denne bør vel skli greit klar av den faren?
Erfaring og erfaring … Men jeg brukte Pilgrim for første gang på årets første brygg, en bitter. Nå har ikke jeg brukt veldig mye annen humle, men jeg syntes Pilgrim gav en veldig annen type bitterhet en det jeg har fått med andre humler før. Ekstremt frisk og litt besk. I bryggeloggen har jeg skrevet; "Jeg opplever den mest som “britisk krydret”, med fruktige toner som kan gi assosiasjoner til pære og grapefrukt. Men det krydrede preget overskygger dette litt". Jeg var umiddelbart ikke veldig begeistret når jeg smakte på vørten, men det endra seg etter gjæring og en uke på fat. Det jeg finner mest interessant er den friskheten jeg opplevde, og tenker det er det jeg vil forske videre på …
 
Erfaring og erfaring … Men jeg brukte Pilgrim for første gang på årets første brygg, en bitter. Nå har ikke jeg brukt veldig mye annen humle, men jeg syntes Pilgrim gav en veldig annen type bitterhet en det jeg har fått med andre humler før. Ekstremt frisk og litt besk. I bryggeloggen har jeg skrevet; "Jeg opplever den mest som “britisk krydret”, med fruktige toner som kan gi assosiasjoner til pære og grapefrukt. Men det krydrede preget overskygger dette litt". Jeg var umiddelbart ikke veldig begeistret når jeg smakte på vørten, men det endra seg etter gjæring og en uke på fat. Det jeg finner mest interessant er den friskheten jeg opplevde, og tenker det er det jeg vil forske videre på …

Takk:). Det høres ut som en bekreftelse på denne karakteristikken: "As a bittering hop it provides a refreshing, full bodied and rounded bitterness." (Pilgrim - British Hop Association) Jeg har prøvd denne en gang tidligere, og likte den ikke da, men så har jeg hørt såpass mye pent om den at jeg har begynt å tro at det kanskje var noe annet i det ølet jeg reagerte på. Og det er ikke mange engelske humler å velge mellom, så det er fint å kunne utvide lista.
 
Takk:). Det høres ut som en bekreftelse på denne karakteristikken: "As a bittering hop it provides a refreshing, full bodied and rounded bitterness." (Pilgrim - British Hop Association) Jeg har prøvd denne en gang tidligere, og likte den ikke da, men så har jeg hørt såpass mye pent om den at jeg har begynt å tro at det kanskje var noe annet i det ølet jeg reagerte på. Og det er ikke mange engelske humler å velge mellom, så det er fint å kunne utvide lista.

Refreshing and fullbodied kan jeg absolutt støtte, men rounded er vel ikke en karakteristikk jeg ville brukt. Opplever også at det jeg beskriver som besk bitterhet, som nærmeste assosiasjon jeg kommer på er skallet til sitrusfrukter, har tatt mer overhånd en måned etter brygging. Jeg brukte 10gram Pilgrim som en FWH tilsetning (Ca-verdier oppgitt din vørtmengde) og 30 gram på 15min. Jeg brukte også 20g Goldings på 10 og 15g Challenger på 0. Syntes denne komboen var veldig god etter en uke på fat, men så falmer jo smakene da…

Begynte i går å revidere oppskriften, og har økt smak/aroma opp ett hakk, og erstattet FWH med Challenger. Største bitterhetbidrag vil nå være fra Pilgrim@15min. Samlet 28IBU - OG1044.

Del gjerne din erfaring! Jeg tror ikke Pilgrim er et godt valg for single hop, så det ville vært interessant å høre hvordan dette går :)
 
Refreshing and fullbodied kan jeg absolutt støtte, men rounded er vel ikke en karakteristikk jeg ville brukt. Opplever også at det jeg beskriver som besk bitterhet, som nærmeste assosiasjon jeg kommer på er skallet til sitrusfrukter, har tatt mer overhånd en måned etter brygging. Jeg brukte 10gram Pilgrim som en FWH tilsetning (Ca-verdier oppgitt din vørtmengde) og 30 gram på 15min. Jeg brukte også 20g Goldings på 10 og 15g Challenger på 0. Syntes denne komboen var veldig god etter en uke på fat, men så falmer jo smakene da…

Begynte i går å revidere oppskriften, og har økt smak/aroma opp ett hakk, og erstattet FWH med Challenger. Største bitterhetbidrag vil nå være fra Pilgrim@15min. Samlet 28IBU - OG1044.

Del gjerne din erfaring! Jeg tror ikke Pilgrim er et godt valg for single hop, så det ville vært interessant å høre hvordan dette går :)

Hørtes litt skummelt ut, det der:(. Og det stemmer med den dårlige erfaringa fra tidligere.

Nå tror jeg det var fra før jeg begynte å kontrollere pH'en, og lav pH i kok gir mindre krass bitterhet. Jeg legger meg gjerne ned på 5,2 i starten av kokinga, så jeg får satse på at det hjelper - om jeg ikke ombestemmer meg. (Jeg har litt lyst til å teste denne humla.)
Sjekker du pH i kok - og hva legger du deg eventuelt på?
 
Hørtes litt skummelt ut, det der:(. Og det stemmer med den dårlige erfaringa fra tidligere.

Nå tror jeg det var fra før jeg begynte å kontrollere pH'en, og lav pH i kok gir mindre krass bitterhet. Jeg legger meg gjerne ned på 5,2 i starten av kokinga, så jeg får satse på at det hjelper - om jeg ikke ombestemmer meg. (Jeg har litt lyst til å teste denne humla.)
Sjekker du pH i kok - og hva legger du deg eventuelt på?

Ønsker å understreke at jeg syntes at øllet var veldig godt de to første ukene før humlesmakene begynte å endre karakter/balanse. Så endingene jeg planlegger er å prøve å dempe beskheten jeg beskriver, men beholde friskheten og humlekarakteren lengre. Men de første ukene når det var så ferskt og friskt, så passet beskheten også veldig bra synes jeg.

Ja, jeg måler ph hele veien nå etter inspirasjon fra deg ;). På den omtalte bitteren målte jeg 5,4 etter innmesk (target 5,34), 5,3 ved start kok og 5,1 i ferdig vørt. Gjæret med WLP002 og endte på PH 4,3.
 
Tilbake
Topp