1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Vinnes Ølet

    Vinnes Ølet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Truffet bra med malten, her er BYO´s sin versjon Brewfather
     
  2. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Takk for svar! Bestilte gristen nå. Bryggselv Stavanger manglet kakaonibs, men har en del lagere som må brygges før denne kan settes, så jeg har tid til å vente.
     
    Vinnes Ølet liker dette.
  3. Vinnes Ølet

    Vinnes Ølet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har denne på lista jeg også, to brygg unna:)
     
    Aruzaa liker dette.
  4. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Spennende! Samme som den jeg skrev opp, eller en annen variant? Del gjerne.

    Jeg bytter ut Fuggle-humle med East Kent Goldings, da det var det de hadde på lager:)
     
    Vinnes Ølet liker dette.
  5. Vinnes Ølet

    Vinnes Ølet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vedlagte filer:

  6. Myhrex

    Myhrex
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei!

    Har prøvd å sette sammen min første oppskrift. Forhåpentligvis vil denne ligne en Irish Red Ale (uten at det nødvendigvis er det). Noen tanker om denne?

    5kg Maris Oter Pale
    200g Cara Ruby (castle malting, EBC 50)
    200g Crystal (castle malting, EBC 150)
    200g Cararye Caramel Rye (Wheyermann, EBC175)

    65 grader i 60 min.

    40g Fuggles 60 min.
    35g EKG 0 min.

    Fermentis #US-05

    IBU:19
    EBC:21
     
    Sarge og Finn Berger liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det der ser fint ut:). Artig med rugmaltet. Vil du ha den litt mer lik en Irish Red, skal du slenge i 100-200 gram rista bygg, også. Men hvis du liker de bleike variantene av IR, er det nok ikke riktig. (Jeg liker mørke varianter. Favoritten er O'Hara's.)

    Ikke bruk Fuggles som bitterhumle; finn noe med mer alfasyre. Target, Magnum, Northern Brewer - eller kanskje Simcoe?

    Jeg hadde villet ha den bitrere, også, men det er jo en smakssak.
     
    Sarge liker dette.
  8. Myhrex

    Myhrex
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hjertelig takk for tilbakemeldingen :) Da legger jeg til litt rista bygg og bytter ut Fuggles :beercheers:
     
    Mc. liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvis du har humla allerede, kan du jo blande den med EKG i den seine tilsetninga. Det er min favoritthumling i britiske ales:).
     
    Myhrex og Sarge liker dette.
  10. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det blir nok ikke en tradisjonell Irish Red Ale, men jeg tipper det blir et godt øl. Med anbefalingen til Finn om Roasted Barley, så kommer du nok nærmere, men artig å forsøke uten.
    Ellers er US-05 en trygg gjær, men ikke så typisk britisk. S-04 er et britisk alternativ fra samme produsent.
     
    Myhrex liker dette.
  11. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Malt og humle til 46 liter 1.048.

    9.5 kilo Best Pilsner malt

    100 gram Saaz

    Mesker 60 minutt ved 68, 30 minutt ved 72.

    Lar renne av, skyller med 15 liter vann for å nå preboil volum.

    Kjører whirlpool med humla, tapper til gjæring. Splitbatch Skare og Saure kveik.

    Bryggedagen over på 3 timer.. Snertent. Håper det blir godt. hehe
     
    #2031 Steinar Huneide, 23 Jan 2020
    Sist redigert: 23 Jan 2020
    RealGone liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Skal brygge en nordengelsk brun om et par dager. Har kjøpt en sekk Chevallier, og prøver det for første gang nå. En nordengelsk brun skulle vel passe bra?

    OG 1.050, FG 1.013 (75% utgjæring), ABV 4,9%. 29 IBU, 27 EBC. Meske på 67 + 72. 1,5 ts hver av klorid og sulfat.

    Malt til 31 liter etter nedkjøling
    5,22 kg Chevallier (87%)
    0,18 kg Pale Crystal 70 EBC (3%)
    0,18 kg Crystal 120 EBC (3%)
    0,18 kg Victory 70 EBC (3%)
    0,12 kg Carabrown 145 EBC (2%)
    0,12 kg Carafa Special II 1150 EBC (2%)
    Humle
    30 gr Pilgrim 9% @ 60
    15 gr Pilgrim 9% @ 15
    15 gr Pilgrim 9% @ 2
    Gjær
    Imperial A 09 Pub

    Det er første gang jeg bruker Pilgrim; noen som har noen erfaring med det? (Borwn ale skal jo ikke ha noe sterkt humlepreg, men jeg liker at det har litt.)

    Gjæren er den samme som wlp002, og gjærer altså ikke veldig ut. Jeg vil ikke ha noen utpreget sødme, bare god maltsmak. Kan noen med lang erfaring med 002 si noe om mesketemperatur? Burde jeg gå litt lenger ned på det første steget?

    27 EBC er innafor i forhold til BJCP, men er 8 EBC under Norbryggs norm. Jeg tenker meg noe som skal fungere for folk som liker Newcastle Brown Ale (og forhåpentligvis få dem på bedre tanker:p!), og da skal den ikke være for mørk/tung.

    Jeg har 6% krystallmalt, og så tenker jeg at Victory nærmest må regnes inn som basismalt, sånn at jeg har 4% røstet. Jeg er lei av alle de brown ale-oppskriftene jeg har laget som har blitt alt for like porter, og denne bør vel skli greit klar av den faren?
     
    #2032 Finn Berger, 31 Jan 2020
    Sist redigert: 31 Jan 2020
    MonoBryggeriet og erikraude liker dette.
  13. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Erfaring og erfaring … Men jeg brukte Pilgrim for første gang på årets første brygg, en bitter. Nå har ikke jeg brukt veldig mye annen humle, men jeg syntes Pilgrim gav en veldig annen type bitterhet en det jeg har fått med andre humler før. Ekstremt frisk og litt besk. I bryggeloggen har jeg skrevet; "Jeg opplever den mest som “britisk krydret”, med fruktige toner som kan gi assosiasjoner til pære og grapefrukt. Men det krydrede preget overskygger dette litt". Jeg var umiddelbart ikke veldig begeistret når jeg smakte på vørten, men det endra seg etter gjæring og en uke på fat. Det jeg finner mest interessant er den friskheten jeg opplevde, og tenker det er det jeg vil forske videre på …
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Takk:). Det høres ut som en bekreftelse på denne karakteristikken: "As a bittering hop it provides a refreshing, full bodied and rounded bitterness." (Pilgrim - British Hop Association) Jeg har prøvd denne en gang tidligere, og likte den ikke da, men så har jeg hørt såpass mye pent om den at jeg har begynt å tro at det kanskje var noe annet i det ølet jeg reagerte på. Og det er ikke mange engelske humler å velge mellom, så det er fint å kunne utvide lista.
     
  15. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Refreshing and fullbodied kan jeg absolutt støtte, men rounded er vel ikke en karakteristikk jeg ville brukt. Opplever også at det jeg beskriver som besk bitterhet, som nærmeste assosiasjon jeg kommer på er skallet til sitrusfrukter, har tatt mer overhånd en måned etter brygging. Jeg brukte 10gram Pilgrim som en FWH tilsetning (Ca-verdier oppgitt din vørtmengde) og 30 gram på 15min. Jeg brukte også 20g Goldings på 10 og 15g Challenger på 0. Syntes denne komboen var veldig god etter en uke på fat, men så falmer jo smakene da…

    Begynte i går å revidere oppskriften, og har økt smak/aroma opp ett hakk, og erstattet FWH med Challenger. Største bitterhetbidrag vil nå være fra Pilgrim@15min. Samlet 28IBU - OG1044.

    Del gjerne din erfaring! Jeg tror ikke Pilgrim er et godt valg for single hop, så det ville vært interessant å høre hvordan dette går :)
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hørtes litt skummelt ut, det der:(. Og det stemmer med den dårlige erfaringa fra tidligere.

    Nå tror jeg det var fra før jeg begynte å kontrollere pH'en, og lav pH i kok gir mindre krass bitterhet. Jeg legger meg gjerne ned på 5,2 i starten av kokinga, så jeg får satse på at det hjelper - om jeg ikke ombestemmer meg. (Jeg har litt lyst til å teste denne humla.)
    Sjekker du pH i kok - og hva legger du deg eventuelt på?
     
  17. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ønsker å understreke at jeg syntes at øllet var veldig godt de to første ukene før humlesmakene begynte å endre karakter/balanse. Så endingene jeg planlegger er å prøve å dempe beskheten jeg beskriver, men beholde friskheten og humlekarakteren lengre. Men de første ukene når det var så ferskt og friskt, så passet beskheten også veldig bra synes jeg.

    Ja, jeg måler ph hele veien nå etter inspirasjon fra deg ;). På den omtalte bitteren målte jeg 5,4 etter innmesk (target 5,34), 5,3 ved start kok og 5,1 i ferdig vørt. Gjæret med WLP002 og endte på PH 4,3.
     
    Finn Berger liker dette.
  18. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Brygget en nordbrun for en stund side - byttet ut havparten av MO med Chevalier. Brukte Pilgrim som bitterhumle og EKG som sen tilsetning. Wlp013. Smakte på den forrige kvelden, og syntes den var riktig bra. Men ikke dramatisk annerledes enn forrige batch med bare MO som basemalt.
     
    Finn Berger liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det skulle jo være temmelig ideelt, det der:). Greit å vite.

    Kan være greit å få testa Pilgrim ordentlig, så jeg kjører som planlagt. Hvis ølet ellers er godt, så blir det vel drikkelig. Og så er jeg forøvrig spent på om Chevallier gjør noen merkbar forskjell. Jeg er alltid litt skeptisk til sånt - og det @Holmentoppen sier, gjør meg ikke veldig optimistisk. Men det blir vel ikke dårlig, heller.
     
    MonoBryggeriet liker dette.
  20. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan jeg spørre om du også fikk en veldig frisk bitterhet på denne?
     

Del denne siden