Finn Berger
Moderator
@Finn Berger Det vil nok skje ting over generasjoner uansett. I eksempelet fra podcasten snakker man likevel om rundt 30+ fermenteringer før det blir dårlig i et profesjonelt bryggemiljø med varierende typer øl.
Når det gjelder stressing og slikt, så tror jeg det er meget avhengig av gjærsorten. Enkelte typer kveik anbefales f.eks. pitchet med kun en teskje slurry eller noen flak tørket gjær. Det gjæres relativt høyt i alkoholinnhold og ofte meget varmt.
Jeg skjønner at man skal ha samme gjærstamme i proff brygging, men gjær har overlevd i tusenvis av år. At gjæren skal bli så entydig dårlig av å jobbe synes jeg er rart.
Hva som stresser en gjær - eller hvor mye en gjær vil stresses av en bestemt hendelse - vil sjølsagt avhenge av gjærtypen, ja. Og kveiken er jo utviklet til å tåle temperaturer som andre gjærtyper ikke trives med. Samtidig er det vel en del vi kan si generelt om hva som stresser gjær.
Den dårlige gjæren, dvs. i vårt perspektiv den som gir dårlig øl, overlever jo ikke. De gjærtypene vi bruker i dag er et resultat av at vi hele tida har valgt ut de "gode", og kastet de "dårlige".
Biolog er jeg ikke, men jeg mener å vite at det er slik at de aller fleste mutasjoner ikke er "gunstige" - enten det nå er i forhold til gjærens evne til å overleve eller i forhold til evnen til å lage øl vi liker. Det er jo ikke så rart, all den stund mutasjoner er helt tilfeldige.
Sist redigert: