Sist brygg skyllte jeg med kaldt vann. Subjektiv virket det som om gjennomstrømningen i mesken ble lavere enn vanlig. Har andre merket det?
Nei, det var for så vidt det jeg tenkte, også. Men reint intuitivt forekom det meg at det burde ligge en liten gevinst der, siden skyllevannsvolumet bare skal varmes opp én gang når en skyller med kaldt vann. Men dette ligger litt over det jeg har forutsetninger for å skjønne av meg sjøl.Det er mange som praktiserer det å skylle med kaldt vann, og jeg har aldri hørt at det skulle være negativt for sluttresultatet. Men at man skulle spare strøm virker lite sannsynlig. Du må jo varme vannet i kokekjelen i stedet for i en vannvarmer (eller varmtvannsberederen, som nevnt ovenfor). Hvis man legger til grunn at alle disse oppvarmingsmetodene er tilnærmet like effektive, er energiforbruket tilnærmet det samme
Moderne beredere er laget av super duplex rustbestandig stål, mens ventiler og blandebatterier vanligvis er blyfri messing som vel enneholder en hel del kobber.Jeg har et gammelt hus og kommer aldri til konsumere varmt vann direkte fra springen (hadde heller ikke gjort det i nytt hus av gammel vane).
Men denne artikkelen ble jeg aldeles ikke klok på. Hvor kommer egentlig tungmetallene fra i hus med plastrør (Rør-i-rør)? Armaturet? Eller er det i berederen kobberet sitter? Dette ville i så fall være rart, da det bør være fullt mulig å produsere beredere uten tung-metaller. Har forsøkt å søke opp mer informasjon, men fant ikke mye vettugt...
Brukte Strata(50g) i kombo med Citra(45g), Mosaic(70g) og Simcoe(70g) til tørrhumling, og den skinte igjennom med et fint hint av jordbær i min ganeHar klekka ut en originaloppskrift for B48-overfloden min. En session-variant av en mellomting mellom en rye-IPA og en NEIPA, men altså med belgisk klostergjær. Det kan da bare bli godt. Jeg lurer litt på gristen - særlig rugandelen - og på kombinasjonen av de to humlene, Mosaic og Strata. Så om noen har erfaringer, er kommentarer velkomne. Jeg har lita erfaring med rug, og Strata har jeg aldri brukt.
OG 1.046 (effektivitet 82%), FG 1.007 (84% utgj.), 5,1% ABV. 30 IBU. 9 EBC. Meske på 64 + 72. 1 ts magnesiumsulfat, 1 ts kalsiumsulfat, 1,5 ts kalsiumklorid. Gjæres på 18=>20=>22 grader.
Malt til 33 liter før tapping
3,0 kg wienermalt (50%)
1,8 kg hvetemalt (30%)
1,2 kg rugmalt (20%)
Humle
10 gr Waimea @ 60
50 gr Mosaic @ 10
50 gr Mosiac @ 0
150 gr Strata @ dryhop
Gjær
Imperial B48 (Westmalle)
Nå står denne til gjæring og oppfører seg tilsynelatende slik den skal. Men jeg har lurt på om jeg skulle slenge i en ekstra dose tørrhumling, og prøve å omdøpe den til NEIPA. Den blir jo helt sikkert tåkete nok i massevis. Og bare reint hypotetisk: Ville noe sånt passere i en konkurranse?Har klekka ut en originaloppskrift for B48-overfloden min. En session-variant av en mellomting mellom en rye-IPA og en NEIPA, men altså med belgisk klostergjær. Det kan da bare bli godt. Jeg lurer litt på gristen - særlig rugandelen - og på kombinasjonen av de to humlene, Mosaic og Strata. Så om noen har erfaringer, er kommentarer velkomne. Jeg har lita erfaring med rug, og Strata har jeg aldri brukt.
OG 1.046 (effektivitet 82%), FG 1.007 (84% utgj.), 5,1% ABV. 30 IBU. 9 EBC. Meske på 64 + 72. 1 ts magnesiumsulfat, 1 ts kalsiumsulfat, 1,5 ts kalsiumklorid. Gjæres på 18=>20=>22 grader.
Malt til 33 liter før tapping
3,0 kg wienermalt (50%)
1,8 kg hvetemalt (30%)
1,2 kg rugmalt (20%)
Humle
10 gr Waimea @ 60
50 gr Mosaic @ 10
50 gr Mosiac @ 0
150 gr Strata @ dryhop
Gjær
Imperial B48 (Westmalle)
Ser grei nok ut, men jeg har nettopp hatt en litt tøff opplevelse med Chinook som bitterhumle. Det blei krasst. Men har du brukt den før med godt resultat, så blir det sikkert bra.Tanker om denne Pale alen? Har litt chinook jeg må få brukt opp og forsøkte meg på en liten batch:
Malts (3.392 kg)
2.83 kg (83.4%) — Simpsons Pale Malt Best — Grain — 5 EBC
562 g (16.6%) — BestMalz Vienna — Grain — 9 EBC
Hops (84.6 g)
4 g (12 IBU) — Chinook 13.8% — First Wort
6.1 g (10 IBU) — Chinook 13.8% — Boil — 20 min
7.1 g (7 IBU) — Chinook 13.8% — Boil — 10 min
33.7 g (8 IBU) — Chinook 13.8% — Boil — 2 min
33.7 g — Chinook 13.8% — Dry Hop — 4 days
1 pkg — White Labs WLP001 California Ale 80%
Vitals
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.011
IBU (Tinseth): 37
BU/GU: 0.67
Color: 10.4 EBC
Litt usikker på mesketemp, men 66 er vel en grei tommelfingerregel.
Arrogant Bastard er jo digg med masser av ChinookSer grei nok ut, men jeg har nettopp hatt en litt tøff opplevelse med Chinook som bitterhumle. Det blei krasst. Men har du brukt den før med godt resultat, så blir det sikkert bra.
Helt enig. Så jeg har et lite håp om at min skal bli noe mindre arrogant med litt lagring. Men akkurat nå - ei uke etter flasking - er den vrien å få til fredelig sameksistens med.Arrogant Bastard er jo digg med masser av Chinook
Hvilken EBC er det på den malten da?Jeg tenkte å slå tre fluer i en smekk i påsken - teste ut enkel og kjapp småskala komfyrbrygging, brygge første brygg som ikke er et sett og dermed også prøve å kopiere et av mine favoritt butikkøl - Haandbryggeriets Humlesus. Ut fra humlesustråden, tror jeg følgende skulle være fornuftig:
1750 g Pilsnermalt
375 g Caramel crystal
375 g Munich
ca 10 liter vann
Meskes 60 min @ 66 grader
Pre boil ca 14 liter
45 min kok
Single hop Citra:
5g 30 min
12.5g hopstand
12.5g tørrhumle
US-05 gjær
Av praktiske grunner blir det nok malt fra Bryggselv. - jeg ser ikke noen Caramel Crystal hos dem, er det en annen caramel malt som erstatter den?
Noen andre kommentarer på dette?
Noe som heter Caramel crystal finnes vel ikke?Jeg tenkte å slå tre fluer i en smekk i påsken - teste ut enkel og kjapp småskala komfyrbrygging, brygge første brygg som ikke er et sett og dermed også prøve å kopiere et av mine favoritt butikkøl - Haandbryggeriets Humlesus. Ut fra humlesustråden, tror jeg følgende skulle være fornuftig:
1750 g Pilsnermalt
375 g Caramel crystal
375 g Munich
ca 10 liter vann
Meskes 60 min @ 66 grader
Pre boil ca 14 liter
45 min kok
Single hop Citra:
5g 30 min
12.5g hopstand
12.5g tørrhumle
US-05 gjær
Av praktiske grunner blir det nok malt fra Bryggselv. - jeg ser ikke noen Caramel Crystal hos dem, er det en annen caramel malt som erstatter den?
Noen andre kommentarer på dette?
Uklart formulert var vel uklart tenkt i denne sammenhengen... Tenkte å ta snaut halvparten av BIAB oppsettet mitt, så det skulle bli ca ti liter til mesk, skylling til 14-15 liter (så myue jeg tør ha i gryta) og nedkok til ca 12l.Noe som heter Caramel crystal finnes vel ikke?
Det må jo være et ganske lyst karamellmalt i dette ølet, og særlig når det brukes såpass mye. Caramalt (Fawcett) på 30 EBC, f.eks.. Bryggselv har det, trur jeg. Det samme med münchenermaltet, det er vel den lyse varianten.
Vannmengden var uklar der. Tanken er vel å få 10 liter ferdig øl? Eller mesker du med 10 liter, og har skyllevann i tillegg? (Ikke no sparge, altså.)
That's a good plan!Uklart formulert var vel uklart tenkt i denne sammenhengen... Tenkte å ta snaut halvparten av BIAB oppsettet mitt, så det skulle bli ca ti liter til mesk, skylling til 14-15 liter (så myue jeg tør ha i gryta) og nedkok til ca 12l.
Så ikke på humlemengden. Det der blir vel snaut? Jeg tenker ikke på mengden bitterhumle - du har sikkert brukt kalkulator for å treffe riktig der - men resten. 4g/l til tørrhumling og ditto i hopstand. Jeg ville også hatt en tilsetning på 10 eller 5 minutter. Jeg har tru på at kort koking tilfører noe du ellers ikke får. (Har det fra Scott Janish, også.)Jeg tenkte å slå tre fluer i en smekk i påsken - teste ut enkel og kjapp småskala komfyrbrygging, brygge første brygg som ikke er et sett og dermed også prøve å kopiere et av mine favoritt butikkøl - Haandbryggeriets Humlesus. Ut fra humlesustråden, tror jeg følgende skulle være fornuftig:
1750 g Pilsnermalt
375 g Caramel crystal
375 g Munich
ca 10 liter vann
Meskes 60 min @ 66 grader
Pre boil ca 14 liter
45 min kok
Single hop Citra:
5g 30 min
12.5g hopstand
12.5g tørrhumle
US-05 gjær
Av praktiske grunner blir det nok malt fra Bryggselv. - jeg ser ikke noen Caramel Crystal hos dem, er det en annen caramel malt som erstatter den?
Noen andre kommentarer på dette?
Jeg har (prøvd å) regne(t) ned fra en foreslått oppskrift, men ja.Jeg hadde også en følelse av at det var litt lite (selv om jeg har ikke helt kalibrert humlemengdemagefølelse ennå...)Så ikke på humlemengden. Det der blir vel snaut? Jeg tenker ikke på mengden bitterhumle - du har sikkert brukt kalkulator for å treffe riktig der - men resten. 4g/l til tørrhumling og ditto i hopstand. Jeg ville også hatt en tilsetning på 10 eller 5 minutter. Jeg har tru på at kort koking tilfører noe du ellers ikke får. (Har det fra Scott Janish, også.)