"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Jeg tenkte også i utgangspunktet at EBC rundt 50 var litt høyt, men synes å lese av mange amerikanske oppskrifter på lyse øl at de inneholder Caramel 20 malt - som jeg antar er i L og ikke EBC.

Følgende står også i beskrivelsen av et 60 EBC caramalt på hjemmesiden til Strømmen: «Used in Light Coloured Beers, it imparts a deliciously sweet malty flavour without the burnt character that higher colour crystals bring. Excellent for colour adjustment on delicately flavoured Lagers and Ales,»
Det er et veldig godt malt, det der - men jeg ville aldri brukt det i en pils. Jeg ser ikke helt behovet for fargejustering i en pils, heller. Noen ville vel kunne tenke seg å bruke det i en Wiener, men ellers ser jeg ikke helt hvor.
 
Spesialmalt som Biscuit, Aromatic og Premium English Caramalt - disse er tilsynelatende alle caramalt og er ca 20L. Er disse mer eller mindre det samme maltet fra forskjellige malterier?
 
Spesialmalt som Biscuit, Aromatic og Premium English Caramalt - disse er tilsynelatende alle caramalt og er ca 20L. Er disse mer eller mindre det samme maltet fra forskjellige malterier?
Biscuit er et røsta malt, på grensa mellom basismalt og spesialmalt; et slags super-münchenermalt. De to andre er 60 EBC krystallmalt fra Simpsons. Aromatic er ikke et vanlig krystallmalt, det hører til gruppa melanoidinmalt, bl.a. brukt som erstatning for dekoksjon. Veldig godt, brukt der det passer. F.eks. kan en solid dose i en mild bli bra. Her er beskrivelsen:


AROMATIC MALT 60/23 (Simpsons)
Adjusts pH and improves body.
Beer Styles:
Ales, Mild, Porter and Bock
Malt Flavour:
Malty, Honey, Raisins, Complex Sweetness with Sour After-Notes
Usage:
Up to 10% Produces a Honey Flavour in Beer, Up to 20% gives Raisin Notes, Up to 50% in Mild, Porters and Bocks enhances Malty/Fruity Notes
The secret weapon in the British Ale Brewer’s arsenal, our aromatic malt has a slightly higher acidity to balance pH. Its complex sweetness with sour after-notes gives a magnificent mouthfeel. This, combined with intense malty notes and raisin, makes our Aromatic Malt a versatile product that can be used from as little as 5% to give warm honey aromas and up to 50% as a base malt for Dark Beers to give raisin and plum notes. Brings a beautiful brown depth of colour.
 
Hei.
Planlegger å brygge en ordinary bitter, og så en Imp. Stout på gjærkaka. Har noen gode forslag til hva som passer begge. Av tørrgjær har jeg Verdant, S-04, Nottingham, (samt K97, US05, Lal'Kölsch, ..), kunne tenkt å velge mellom disse. Alternativt defroste noe, (WLP007, WLP028, ..), men er også villig til å kjøpe (men da blir det BryggSSelv pga avstand/tidsklemme ... så deres sortiment).
Nottingham er jo en allrounder, som jeg hadde veldig lyst til å prøve), men har så hørt/lest at den lett kan gi diacetyl, (som jeg har veldig avsmak for, selv små mengder). Man blir jo kvitt det med ekstra lagring, men greit å slippe, (hvis det medfører riktighet, da).

En annen ting; jeg sliter med å finne ut av hva de forskjellige "svart"-røstet maltene" faktisk gir av karakter. Mange skriver feks at:
Black (Patent) malt er mer stram/skarp/besk, mens andre mener det er en myte.
Roasted barley er som bitter sjokolade, og gir en tørrere finnish, mens andre igjen mener den er bedre å fargejustere med, enn:
Carafa Special 2, (som jeg liker veldig godt i feks schwarsbier), og som endel mener har mer karakter enn det folk gir den credit for.
Sjokolademalt smaker vel som mørk sjokolade, (som etter min erfaring virker å stemme -- surprise, surprise).

Stouten skal lagres lenge, delvis på eiketønne, og jeg er ute etter en rund/fyldig og kompleks smak, men ikke veldig bitter/besk/stram, (så det betyr vel at jeg burde droppe Black malt'en). Noob'en i meg frister å bruke litt av alle, men det er neppe vits/rotete. Forslag? Tenker selv 2 % Carafa S2, 2% CarafaS2, og så (... siden jeg har det liggende), 1% hver av Black Malt og Roasted Barley, (for en _liten_ "snert", samt farge). Men de siste er kanskje bare tull ...
Det er selvsagt også noen karamellmalt, (skal bruke opp noen rester, så der er det også "alle trinna på stigen" opp til 500 ECB :rolleyes:.

Takknemlig for gode innspill.
 
Hei.
Planlegger å brygge en ordinary bitter, og så en Imp. Stout på gjærkaka. Har noen gode forslag til hva som passer begge. Av tørrgjær har jeg Verdant, S-04, Nottingham, (samt K97, US05, Lal'Kölsch, ..), kunne tenkt å velge mellom disse. Alternativt defroste noe, (WLP007, WLP028, ..), men er også villig til å kjøpe (men da blir det BryggSSelv pga avstand/tidsklemme ... så deres sortiment).
Nottingham er jo en allrounder, som jeg hadde veldig lyst til å prøve), men har så hørt/lest at den lett kan gi diacetyl, (som jeg har veldig avsmak for, selv små mengder). Man blir jo kvitt det med ekstra lagring, men greit å slippe, (hvis det medfører riktighet, da).

En annen ting; jeg sliter med å finne ut av hva de forskjellige "svart"-røstet maltene" faktisk gir av karakter. Mange skriver feks at:
Black (Patent) malt er mer stram/skarp/besk, mens andre mener det er en myte.
Roasted barley er som bitter sjokolade, og gir en tørrere finnish, mens andre igjen mener den er bedre å fargejustere med, enn:
Carafa Special 2, (som jeg liker veldig godt i feks schwarsbier), og som endel mener har mer karakter enn det folk gir den credit for.
Sjokolademalt smaker vel som mørk sjokolade, (som etter min erfaring virker å stemme -- surprise, surprise).

Stouten skal lagres lenge, delvis på eiketønne, og jeg er ute etter en rund/fyldig og kompleks smak, men ikke veldig bitter/besk/stram, (så det betyr vel at jeg burde droppe Black malt'en). Noob'en i meg frister å bruke litt av alle, men det er neppe vits/rotete. Forslag? Tenker selv 2 % Carafa S2, 2% CarafaS2, og så (... siden jeg har det liggende), 1% hver av Black Malt og Roasted Barley, (for en _liten_ "snert", samt farge). Men de siste er kanskje bare tull ...
Det er selvsagt også noen karamellmalt, (skal bruke opp noen rester, så der er det også "alle trinna på stigen" opp til 500 ECB :rolleyes:.

Takknemlig for gode innspill.
Jeg har jo ikke fasiten her, men har eksperimentert med black malt i min schwarz. Med utgangspunkt i den samme skepsis som du har her valgte jeg å trekke den i mesken med en smaksprøve tatt rett før som jeg kunne sammenligne med. Resultatet var masse bjørnebær og en rundere munnfølelse. Harsk, bitter osv kjente jeg ikke noe av. Har gjort dette 2 ganger nå, med 5-10 minutter trekketid. Om det kommer andre smaker ved lengre tid i mesk kan jeg ikke si noe om, men black begynner å finne vei inn i flere av oppskriftene mine …
 
Hei.
Planlegger å brygge en ordinary bitter, og så en Imp. Stout på gjærkaka. Har noen gode forslag til hva som passer begge. Av tørrgjær har jeg Verdant, S-04, Nottingham, (samt K97, US05, Lal'Kölsch, ..), kunne tenkt å velge mellom disse. Alternativt defroste noe, (WLP007, WLP028, ..), men er også villig til å kjøpe (men da blir det BryggSSelv pga avstand/tidsklemme ... så deres sortiment).
Nottingham er jo en allrounder, som jeg hadde veldig lyst til å prøve), men har så hørt/lest at den lett kan gi diacetyl, (som jeg har veldig avsmak for, selv små mengder). Man blir jo kvitt det med ekstra lagring, men greit å slippe, (hvis det medfører riktighet, da).

En annen ting; jeg sliter med å finne ut av hva de forskjellige "svart"-røstet maltene" faktisk gir av karakter. Mange skriver feks at:
Black (Patent) malt er mer stram/skarp/besk, mens andre mener det er en myte.
Roasted barley er som bitter sjokolade, og gir en tørrere finnish, mens andre igjen mener den er bedre å fargejustere med, enn:
Carafa Special 2, (som jeg liker veldig godt i feks schwarsbier), og som endel mener har mer karakter enn det folk gir den credit for.
Sjokolademalt smaker vel som mørk sjokolade, (som etter min erfaring virker å stemme -- surprise, surprise).

Stouten skal lagres lenge, delvis på eiketønne, og jeg er ute etter en rund/fyldig og kompleks smak, men ikke veldig bitter/besk/stram, (så det betyr vel at jeg burde droppe Black malt'en). Noob'en i meg frister å bruke litt av alle, men det er neppe vits/rotete. Forslag? Tenker selv 2 % Carafa S2, 2% CarafaS2, og så (... siden jeg har det liggende), 1% hver av Black Malt og Roasted Barley, (for en _liten_ "snert", samt farge). Men de siste er kanskje bare tull ...
Det er selvsagt også noen karamellmalt, (skal bruke opp noen rester, så der er det også "alle trinna på stigen" opp til 500 ECB :rolleyes:.

Takknemlig for gode innspill.
Mulig denne er bak betalingsmur, men den gir en grei oversikt over mørk malt
 
Mulig denne er bak betalingsmur, men den gir en grei oversikt over mørk malt
Hehe, ja, fant den samme i dag da jeg gjore ett søk.
Har jeg for stor respekt for forumets kompetanse når jeg først legger ut spørsmål her, og deretter søker på verdensveven? :p
 
Sist redigert:
Hei,
Tenkte å forsøke å brygge en Vienna lager "short and shoddy":cool:
Har også lyst til å gi den litt lavere ABV enn enn hva stil standarden sier. Og sist, men ikke minst har jeg lyst til å forsøke å bruke en god slump biscuit malt i den. Hva tror dere om det?
Kan det bli godt, eller er det noe jeg burde revurdere her?
1643712208140.png
 
Hei,
Tenkte å forsøke å brygge en Vienna lager "short and shoddy":cool:
Har også lyst til å gi den litt lavere ABV enn enn hva stil standarden sier. Og sist, men ikke minst har jeg lyst til å forsøke å bruke en god slump biscuit malt i den. Hva tror dere om det?
Kan det bli godt, eller er det noe jeg burde revurdere her?
Vis vedlegget 55520
Hvilken gjær og mesketemperatur?

Tipper FG dropper 1-3 poeng lenger ned og ABV havner tilsvarende noen få klikk høyere men blir nok finfin denne.

Kanskje Biscuit mengden bør dras ned mot 2,5-5% i et såpass "nakent" øl, men jeg har ikke eksperimentert selv med dette så jeg håper andre kommer med gode erfaringer :)
 
Sist redigert:
Hvilken gjær og mesketemperatur?

Tipper FG dropper 1-3 poeng lenger ned og ABV havner tilsvarende noen få klikk høyere men blir nok finfin denne.

Kanskje Biscuit mengden bør dras ned mot 2,5-5% i et såpass "nakent" øl, men jeg har ikke eksperimentert selv med dette så jeg håper andre kommer med gode erfaringer :)
Tusen takk for svar!:)
Her er gjær og mesketemperatur også. Men må innrømme at jeg er litt fristet til å forsøke Lutra tørrgjær:)
1643718411533.png
 
Hei,
Tenkte å forsøke å brygge en Vienna lager "short and shoddy":cool:
Har også lyst til å gi den litt lavere ABV enn enn hva stil standarden sier. Og sist, men ikke minst har jeg lyst til å forsøke å bruke en god slump biscuit malt i den. Hva tror dere om det?
Kan det bli godt, eller er det noe jeg burde revurdere her?
Vis vedlegget 55520
Den der er helt i tråd med mine idealer for den øltypen:). Kjør på, sier jeg. Jeg bruker gjerne noe Victory, og Biscuit er omtrent det samme. Du har en del, men du skal jo ha litt smak i brygget når du legger ABV såpass lavt:).
 
Tusen takk for svar!:)
Her er gjær og mesketemperatur også. Men må innrømme at jeg er litt fristet til å forsøke Lutra tørrgjær:)
Vis vedlegget 55523
Jeg har ikke prøvd Lutra - eller annen kveik, for den sakens skyld - men jeg har lest litt rundt omkring. Jeg får inntrykk av at den er ganske rein, men at du kan kjenne at det er en kveik. Og at snakket om at ølet blir som en lager nok er en smule overdrevet.

Jeg hadde liggi langt unna:). Men det er nå meg, da. (Jeg liker lager som smaker lager.)
 
Som de fleste andre her inne (regner jeg med) har jeg en haug med humlerester i frysen som ikke blir brukt, og idag fikk jeg en sekk med grist til Apocalyptic thunder juice som hadde blitt feillevert.

Da tenkte jeg å lage en restefest og ende opp med noe som kan minne om en IPA.

Gristen er da 6.1kg pils og 300g flaket havre. Og det blir en 25 liter batch.

Er det noe som skriker nei med dette humleskjemaet?

CB190012-A67B-4E59-BACD-0653B3BD3343.jpeg

Estimert verdier er:
Abv 6.3%
IBU 56
BU/GU 0.94
 
Som de fleste andre her inne (regner jeg med) har jeg en haug med humlerester i frysen som ikke blir brukt, og idag fikk jeg en sekk med grist til Apocalyptic thunder juice som hadde blitt feillevert.

Da tenkte jeg å lage en restefest og ende opp med noe som kan minne om en IPA.

Gristen er da 6.1kg pils og 300g flaket havre. Og det blir en 25 liter batch.

Er det noe som skriker nei med dette humleskjemaet?

Vis vedlegget 55594

Estimert verdier er:
Abv 6.3%
IBU 56
BU/GU 0.94

Litt mye edelhumle? Personlig hadde jeg brukt denne i en Saison eller en pils. Glazentoren klonen er et fint utgangspunkt
 
Poenget er vel å bruke opp humle. Jeg syntes Saaz gir et spennende preg i IPA, selv om den kanskje ofte drukner litt
Kanskje flytte litt av humla til 5 -10 min kok. Kun WP/hop stand og tørrhumle syntes jeg kan mangle litt kompleksitet
 
Dere må gjerne komme med konkrete forslag, jeg har lite å bidra med selv...
Jeg tror jeg ville flyttet mittelfruh til 30 minutter. Den vil nok komme mer til sin rett der, såfremt den vil merkes med alle de andre humlene. Som @loebrygg sier så ville jeg hatt i noe av humla på slutten av koken. Halvparten av Southern passion og simcoe ville jeg hatt i 5 minutter før kokeslutt. Eller kanskje et bedre alternativ hele amarillo og saaz-tilsettingen med 5-10 minutter igjen av koken og hele southern passion/simcoe på 0 minutter som du har nå.
 
Tilbake
Topp