Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen
Old Archie
Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P
60% efficiency
Batch Volume:
22 L
Boil Time:
60 min
Mash Water:
32.21 L
Sparge Water:
5.44 L
Total Water:
37.65 L
Boil Volume:
29.54 L
Pre-Boil Gravity:
1.083
Original Gravity:
1.095
Final Gravity (Adv):
1.033
IBU (Tinseth):
70
BU/GU:
0.74
Color:
106 EBC
Mash
Strike Temp —
73.8 °C
Mash —
67 °C —
45 min
Mash out —
73 °C —
45 min
Malts (11.62 kg)
8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC
Hops (160 g)
38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil —
30 min
Yeast
800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%
Fermentation
SS Brew Bucket 26l
Ferment —
18 °C —
7 days
Diacetyl rest —
22 °C —
3 days
Cold crash —
3 °C —
1 day
Oak —
10-16 °C — 180-360 days
Water Profile
Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43
Add black malt at the last 10 min of mashing