"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Vienna lager/fatøl​


Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)

Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4

Fermentables

AmountFermentableCostPPGEBCBill %
11.08 kg / $ 0.00
6 kgGerman - Vienna379.1854.1%
3 kgGerman - Pilsner382.7727.1%
2 kgMunich - Light 10L3325.1918%
84 gGerman - Carafa III321426.180.8%
Hops

AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
57 g / $ 0.00
22 gGalenaPellet13Boil at 99 °C60 min15.0438.6%
15 gGalenaPellet13Boil at 99 °C30 min7.8826.3%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C10 min0.8617.5%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C0 min17.5%

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
Yeast
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):83%Flocculation:High
Optimum Temp:9 - 22 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required

Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.

Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?
Blir sikkert godt drikkende det der! Hvis jeg får komme med ett forslag ville jeg byttet ut 30min humlen med en humle med mye mer av oljen humulene. Tror ikke Galena vil gi mye smak @30 utover bitterhet.
 
Her kommer nok en oppskrift fra en uerfaren hjemmebrygger. Tatt meg litt vann over hodet mtp at jeg kun har brygget 3 øl før. Men jeg leser og leser, og tror jeg har klart å komponere en oppskrift.

Nelson sauvin/citra/melon huel APA
Ønsker en lett og smakfull APA med frisk og fruktig lukt og smak. Uten for mye tyngde. Noe som kan tørstedrikkes i sola, men fortsatt ikke smaker "vann".

https://www.brewersfriend.com/homeb...on-sauvin-citra-melon-huell-apa-ala-lauritzen Om noen vil bruke oppskriften.

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
34.8
EBC (ebcmorey):
12.6

Fermentables


11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgAmerican - Pale Ale377.8426.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt) (fylde og smak)333.313.5%
400 gFlaked Barley (skumfasthet)324.373.5%
400 gFinland - Crystal Malt 100 (farge)3599.913.5%

Hops


205 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
35 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min18.6317.1%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C15 min5.289.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C15 min3.469.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C15 min69.8%
15 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C5 min1.597.3%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C5 min1.817.3%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C0 min9.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C0 min9.8%
40 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.5%


AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:18Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required

Hva tenker folk om malten, humla og gjæren? Noen tanker om hvordan denne ølen vil bli?
For mye maltpreg`?
For mye humlepreg?
For lav FG?
For høy EBC?

Alle innspill varmt velkommne!
 
Her kommer nok en oppskrift fra en uerfaren hjemmebrygger. Tatt meg litt vann over hodet mtp at jeg kun har brygget 3 øl før. Men jeg leser og leser, og tror jeg har klart å komponere en oppskrift.

Nelson sauvin/citra/melon huel APA
Ønsker en lett og smakfull APA med frisk og fruktig lukt og smak. Uten for mye tyngde. Noe som kan tørstedrikkes i sola, men fortsatt ikke smaker "vann".

https://www.brewersfriend.com/homeb...on-sauvin-citra-melon-huell-apa-ala-lauritzen Om noen vil bruke oppskriften.

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
34.8
EBC (ebcmorey):
12.6

Fermentables


11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgAmerican - Pale Ale377.8426.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt) (fylde og smak)333.313.5%
400 gFlaked Barley (skumfasthet)324.373.5%
400 gFinland - Crystal Malt 100 (farge)3599.913.5%

Hops


205 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
35 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min18.6317.1%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C15 min5.289.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C15 min3.469.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C15 min69.8%
15 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C5 min1.597.3%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C5 min1.817.3%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C0 min9.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C0 min9.8%
40 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.5%


AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:18Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required

Hva tenker folk om malten, humla og gjæren? Noen tanker om hvordan denne ølen vil bli?
For mye maltpreg`?
For mye humlepreg?
For lav FG?
For høy EBC?

Alle innspill varmt velkommne!
Carapils gjør ingen skade, men bidrar heller ikke med det du ønsker. Jeg mener det er relativt grundig dokumentert nå at det er et malt vi kan glemme. Bytt det ut med hvetemalt, det kan kanskje ha litt virkning. Flaka bygg hadde jeg også droppa - men igjen, det skader ikke, heller. Mitt tips for skumfasthet og god munnfølelse er tre kvarter på 72 grader. Mesk inn på 64 og hold den der en times tid, og gå så opp til 72. Du trenger ikke et ekstra utmesksteg etter steget på 72.

Amerikansk pale malt? Får du tak i det her? Jeg ville kanskje brukt pilsnermalt i stedet.

Jeg veit jo ikke hva slags vann du har, men om du har vanlig norsk bløtt vann (skummer det godt i oppvaskkummen med et par dråper Zalo:)?), så trenger du litt syre for å få ned pH'en. 2-3 prosent syremalt (acidulated malt) bør gjøre jobben.

Humla er vesentlig her. Jeg ville samla all Citra'en (bortsett fra den du har som bitterhumle) og hevet den oppi litt før kokeslutt (@ 2). De to andre ville jeg hatt oppi i WP. Stopp kjølinga ved 80-82 grader i 15-20 minutter (rør litt med jevne mellomrom). (Jeg har ingen erfaring med de to, så om andre som kjenner dem godt har andre råd, ville jeg hørt på dem:).) Gjør du på denne måten, må du justere mengden bitterhumle litt opp.

Poenget med å gjøre sånn, er å ta vare på flyktige aromaoljer. De mest flyktige er stort sett borte etter et kvarters koking. Samtidig er litt koking av Citra en god ide, har jeg funnet ut. Og den er rik på oljer som tåler varme litt bedre.

Du har ikke veldig mye humle til såpass stort brygg, så du kan godt øke mengden om du vil ha skikkelig effekt.

Hvis du har 60 liter til kok, får du ikke 55 liter til gjæring - med mindre du hiver alt oppi gjæringskaret, da. (Et evig diskusjonstema, det der. Jeg mener det er en dårlig ide å gjøre det, så jeg stopper tappinga i det det begynner å komme grums.)
 
Carapils gjør ingen skade, men bidrar heller ikke med det du ønsker. Jeg mener det er relativt grundig dokumentert nå at det er et malt vi kan glemme. Bytt det ut med hvetemalt, det kan kanskje ha litt virkning. Flaka bygg hadde jeg også droppa - men igjen, det skader ikke, heller. Mitt tips for skumfasthet og god munnfølelse er tre kvarter på 72 grader. Mesk inn på 64 og hold den der en times tid, og gå så opp til 72. Du trenger ikke et ekstra utmesksteg etter steget på 72.
Takker for feedbacken. Tror jeg beholder begge deler for å lære litt hvordan det virker inn på skummet. Har en kølsch med flaket bygg jeg skal teste snart. Skal sjekke denne før jeg bestemmer meg. Uansett skal jeg følge tipset ditt om utmesk i hele 45 min på 72. det har jeg ikke prøvd før!
Amerikansk pale malt? Får du tak i det her? Jeg ville kanskje brukt pilsnermalt i stedet.
Blir å bruke denne. https://bryggerlosjen.no/produkt/pale-ale-malt-4-6-ebc-sekk-25-kg/ skal rette på oppskriften.
Jeg veit jo ikke hva slags vann du har, men om du har vanlig norsk bløtt vann (skummer det godt i oppvaskkummen med et par dråper Zalo:)?), så trenger du litt syre for å få ned pH'en. 2-3 prosent syremalt (acidulated malt) bør gjøre jobben.
Skummer bra med zalo i maskina ja :p har glitre vann fra drammen. Jeg vannjusterer ihht http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Water sin enkle guide. jeg vet ikke hvordan det fungerer å tilsette syremalt med alle de andre saltene jeg tilsetter, men dette skal jeg lese meg opp på! vil lactol fungere?
Humla er vesentlig her. Jeg ville samla all Citra'en (bortsett fra den du har som bitterhumle) og hevet den oppi litt før kokeslutt (@ 2). De to andre ville jeg hatt oppi i WP. Stopp kjølinga ved 80-82 grader i 15-20 minutter (rør litt med jevne mellomrom). (Jeg har ingen erfaring med de to, så om andre som kjenner dem godt har andre råd, ville jeg hørt på dem:).) Gjør du på denne måten, må du justere mengden bitterhumle litt opp.

Poenget med å gjøre sånn, er å ta vare på flyktige aromaoljer. De mest flyktige er stort sett borte etter et kvarters koking. Samtidig er litt koking av Citra en god ide, har jeg funnet ut. Og den er rik på oljer som tåler varme litt bedre.

Du har ikke veldig mye humle til såpass stort brygg, så du kan godt øke mengden om du vil ha skikkelig effekt.
Jeg setter pris på alle rådene her! veldig nyttig info på Citra humlen. Skal tweeke og justere på humlen her altså. Da flytter jeg mye av citraen til 2 minutter, samt flytter mye av smakshumlen til 10 og 5 minutter. Skal også øke på litt med humle. Ønsker et friskt preg, uten at det blir for mye.
Hvis du har 60 liter til kok, får du ikke 55 liter til gjæring - med mindre du hiver alt oppi gjæringskaret, da. (Et evig diskusjonstema, det der. Jeg mener det er en dårlig ide å gjøre det, så jeg stopper tappinga i det det begynner å komme grums.)
Ja akkurat dette tar jeg litt på "feelingen". Hvor mye som havner i gjæringskaret er ikke så nøye. Tar en FG sjekk da jeg begynner å kjøle ned. tilsetter noe kaldt vann om det blir alt for høy FG. helt enig med deg. jeg slutter da grumsen kommer, og siler gjennom en humlepose da jeg tapper av. funker som regel veldig bra!

Da blir oppskriften som følger:

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
35.2
EBC (ebcmorey):
12.8

Fermentables
11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgCrisp Malting - Pale Ale389.1826.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt)333.313.5%
400 gFlaked Barley324.373.5%
400 gCrystal Malt 1003599.913.5%

Hops
255 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
40 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min21.2315.7%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C10 min3.857.8%
20 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C10 min2.527.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C10 min4.377.8%
45 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C2 min2.0217.6%
15 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C2 min0.445.9%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C2 min0.775.9%
30 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C0 min11.8%
50 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.6%

Mash Guidelines
Starting Mash Thickness: 3.63 L/kg
AmountDescriptionTypeTempTime
45.01 LStrike66 °C60 min
Temperature72 °C45 min
22 LSparge100 °C--
5 LTop Off100 °C--

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required
 
Takker for feedbacken. Tror jeg beholder begge deler for å lære litt hvordan det virker inn på skummet. Har en kølsch med flaket bygg jeg skal teste snart. Skal sjekke denne før jeg bestemmer meg. Uansett skal jeg følge tipset ditt om utmesk i hele 45 min på 72. det har jeg ikke prøvd før!

Blir å bruke denne. https://bryggerlosjen.no/produkt/pale-ale-malt-4-6-ebc-sekk-25-kg/ skal rette på oppskriften.

Skummer bra med zalo i maskina ja :p har glitre vann fra drammen. Jeg vannjusterer ihht http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Water sin enkle guide. jeg vet ikke hvordan det fungerer å tilsette syremalt med alle de andre saltene jeg tilsetter, men dette skal jeg lese meg opp på! vil lactol fungere?

Jeg setter pris på alle rådene her! veldig nyttig info på Citra humlen. Skal tweeke og justere på humlen her altså. Da flytter jeg mye av citraen til 2 minutter, samt flytter mye av smakshumlen til 10 og 5 minutter. Skal også øke på litt med humle. Ønsker et friskt preg, uten at det blir for mye.

Ja akkurat dette tar jeg litt på "feelingen". Hvor mye som havner i gjæringskaret er ikke så nøye. Tar en FG sjekk da jeg begynner å kjøle ned. tilsetter noe kaldt vann om det blir alt for høy FG. helt enig med deg. jeg slutter da grumsen kommer, og siler gjennom en humlepose da jeg tapper av. funker som regel veldig bra!

Da blir oppskriften som følger:

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
35.2
EBC (ebcmorey):
12.8

Fermentables
11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgCrisp Malting - Pale Ale389.1826.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt)333.313.5%
400 gFlaked Barley324.373.5%
400 gCrystal Malt 1003599.913.5%

Hops
255 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
40 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min21.2315.7%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C10 min3.857.8%
20 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C10 min2.527.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C10 min4.377.8%
45 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C2 min2.0217.6%
15 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C2 min0.445.9%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C2 min0.775.9%
30 gHuell MelonPellet7.2Boil at 100 °C0 min11.8%
50 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.6%

Mash Guidelines
Starting Mash Thickness: 3.63 L/kg
AmountDescriptionTypeTempTime
45.01 LStrike66 °C60 min
Temperature72 °C45 min
22 LSparge100 °C--
5 LTop Off100 °C--

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required
Jeg er usikker på hvordan den kalkulatoren funker, men den ignorerer et viktig prinsipp med vannjustering, nemlig at du først bestemmer hva du trenger av salter for smaksjustering, og at du justerer pH (etter at du har valgt smaksjusteringa) med syre (og eventuelt med natron/kalk om den skal opp). Kalkulatoren trur jeg baserer seg på å gjøre begge deler med saltene, og det er ikke ideelt. Men det funker sikkert; jeg trur ikke Gahr Smith-Gahrsen brygga dårlig øl på den tida han laget den tabellen som kalkulatoren bygger på:). Så hold deg til den så lenge, du.

Lactol kan brukes i stedet for syremalt, som jo innholder den samme syra (mjølkesyre). Men vær obs på at det er ei grense for hvor mye du kan bruke før mjølkesyra setter smak. Fosforsyre er et greit alternativ, som ikke gir deg det problemet. Men det er av en eller annen grunn ikke vanlig å finne i bryggeforretningene.

Det står at du skal skylle med vann som holder 100 grader. Det går jeg ut fra ikke er meninga:). Du skal vel helst ikke over 80 grader.

Hvis du skal finne ut om noe funker, skal du ikke legge til en annen teknikk med samme hensikt. Så hvis poenget er å finne ut om carapils og flaka bygg funker, bør du kutte ut steget på 72. Da ville jeg kjørt bare 67 grader. (Utmesk kan du droppe. Den har ingen hensikt.) Men jeg kan garantere deg at carapils ikke funker, og mengden flaka bygg er nok for liten til at den egentlig har noen hensikt. Når det er sagt, ser jeg ikke noen grunn til at du ikke skal få et øl med greit skum og grei munnfølelse med oppskrifta sånn som den er.

Jeg trur mange er for opptatt av at det tjukke skummet skal vare langt ned i glasset. Sånn jeg ser det, er det ikke noe poeng. Det som er viktig for meg, er at du hele tida får et lite slør på overflaten, og at det avsetter seg skum ("kirkevinduer") på glasset. Det er et tegn på god viskositet, altså på god munnfølelse. (Men det forutsetter at glasset er helt fritt for fettrester.)

Det hjelper ikke så mye å flytte fra 15 til 10 min. I NEIPA-brygging, der all vekt ligger på fruktige aromaer, er det en tendens til å flytte så å si alt til wp. Jeg vil ikke gå riktig så langt; noen humler kan godt få koke litt, mens andre gir mest om du bare har dem i wp. Som sagt; jeg er usikker på HM og NS, men jeg innbiller meg at de hører til i den siste gruppa.

Nåja; det blir sikkert godt sånn som du har komponert det nå, også. Jeg trur bare at du kan få mer ut humlene.
 
Sist redigert:
Jeg er usikker på hvordan den kalkulatoren funker, men den ignorerer et viktig prinsipp med vannjustering, nemlig at du først bestemmer hva du trenger av salter for smaksjustering, og at du justerer pH (etter at du har valgt smaksjusteringa) med syre (og eventuelt med natron/kalk om den skal opp). Kalkulatoren trur jeg baserer seg på å gjøre begge deler med saltene, og det er ikke ideelt. Men det funker sikkert; jeg trur ikke Gahr Smith-Gahrsen brygga dårlig øl på den tida han laget den tabellen som kalkulatoren bygger på:). Så hold deg til den så lenge, du.

Lactol kan brukes i stedet for syremalt, som jo innholder den samme syra (mjølkesyre). Men vær obs på at det er ei grense for hvor mye du kan bruke før mjølkesyra setter smak. Fosforsyre er et greit alternativ, som ikke gir deg det problemet. Men det er av en eller annen grunn ikke vanlig å finne i bryggeforretningene.

Det står at du skal skylle med vann som holder 100 grader. Det går jeg ut fra ikke er meninga:). Du skal vel helst ikke over 80 grader.

Hvis du skal finne ut om noe funker, skal du ikke legge til en annen teknikk med samme hensikt. Så hvis poenget er å finne ut om carapils og flaka bygg funker, bør du kutte ut steget på 72. Da ville jeg kjørt bare 67 grader. (Utmesk kan du droppe. Den har ingen hensikt.) Men jeg kan garantere deg at carapils ikke funker, og mengden flaka bygg er nok for liten til at den egentlig har noen hensikt. Når det er sagt, ser jeg ikke noen grunn til at du ikke skal få et øl med greit skum og grei munnfølelse med oppskrifta sånn som den er.

Jeg trur mange er for opptatt av at det tjukke skummet skal vare langt ned i glasset. Sånn jeg ser det, er det ikke noe poeng. Det som er viktig for meg, er at du hele tida får et lite slør på overflaten, og at det avsetter seg skum ("kirkevinduer") på glasset. Det er et tegn på god viskositet, altså på god munnfølelse. (Men det forutsetter at glasset er helt fritt for fettrester.)

Det hjelper ikke så mye å flytte fra 15 til 10 min. I NEIPA-brygging, der all vekt ligger på fruktige aromaer, er det en tendens til å flytte så å si alt til wp. Jeg vil ikke gå riktig så langt; noen humler kan godt få koke litt, mens andre gir mest om du bare har dem i wp. Som sagt; jeg er usikker på HM og NS, men jeg innbiller meg at de hører til i den siste gruppa.

Nåja; det blir sikkert godt sånn som du har komponert det nå, også. Jeg trur bare at du kan få mer ut humlene.
Takker for meget god og informativ feedback Finn! det settes stor pris på!

Læringskurven er fortsatt bratt, så jeg holder meg til bryggevannskalkulatoren en så lenge
Jeg skal prøve meg på syremalt slik som du beskriver. :)
Skriveleif i skyllevannet. Dette kommer rett fra varmtvannsbreder og holder 72 grader.
Skal vurdere hva jeg gjør mtp skum. Noe kjempetykkt skum trenger jeg ikke, men jeg ønsker litt! gikk på en smell på et krydret juleøl jeg lagde. det ble verdens deiligste juleøl, og hadde en fin karbonering, men 0% skum. :p

Takker for inputten på HM og NS. Skal få enda mer av de ned mot flameout/whirpool. 80c

Som du sier, det blir helt sikkert drikkendes! viktigste er læringa!
 
Takker for meget god og informativ feedback Finn! det settes stor pris på!

Læringskurven er fortsatt bratt, så jeg holder meg til bryggevannskalkulatoren en så lenge
Jeg skal prøve meg på syremalt slik som du beskriver. :)
Skriveleif i skyllevannet. Dette kommer rett fra varmtvannsbreder og holder 72 grader.
Skal vurdere hva jeg gjør mtp skum. Noe kjempetykkt skum trenger jeg ikke, men jeg ønsker litt! gikk på en smell på et krydret juleøl jeg lagde. det ble verdens deiligste juleøl, og hadde en fin karbonering, men 0% skum. :p

Takker for inputten på HM og NS. Skal få enda mer av de ned mot flameout/whirpool. 80c

Som du sier, det blir helt sikkert drikkendes! viktigste er læringa!
Mener å ha lest/hørt flere steder at Citra ikke er no særlig å bruke som bitterhumle, at den gir en skarp, ubehagelig bitterhet. Warrior eller Magnum er veldig vanlig å «standardisere» på som bitterhumle. Fine å ha liggende.
Hüll Melon er en lekker humle, men mild. Har brukt den som en ‘aksent’ i lagere. Amerikanske/NZ humler vil nok fort overdøve den. Men skade gjør den ikke :p
 
Aldri lag mat med varmt vann fra varmtvannsberederen..! Jeg har at sett dette står flere steder som en snarvei, men ikke alle kjerringråd er verdt å lytte til… Tungmetaller og andre ulumskheter er mye mer løselige når vannet er varmt.
Dette er vel ikke like gyldig lenger. Spesielt i nyere hus med moderne varmtvannberedere og Pipe in pipe rørsystem. Men om du ikke vet hva du har så....
 
Mener å ha lest/hørt flere steder at Citra ikke er no særlig å bruke som bitterhumle, at den gir en skarp, ubehagelig bitterhet. Warrior eller Magnum er veldig vanlig å «standardisere» på som bitterhumle. Fine å ha liggende.
Hüll Melon er en lekker humle, men mild. Har brukt den som en ‘aksent’ i lagere. Amerikanske/NZ humler vil nok fort overdøve den. Men skade gjør den ikke :p

Mener å ha lest/hørt flere steder at Citra ikke er no særlig å bruke som bitterhumle, at den gir en skarp, ubehagelig bitterhet. Warrior eller Magnum er veldig vanlig å «standardisere» på som bitterhumle. Fine å ha liggende.
Hüll Melon er en lekker humle, men mild. Har brukt den som en ‘aksent’ i lagere. Amerikanske/NZ humler vil nok fort overdøve den. Men skade gjør den ikke :p
Flott tilbakemelding da bruker jeg magnum i stede! Melon hull brukes kun for å bli kvitt litt rester i frysa. Øl blir det nok!
 
Aldri lag mat med varmt vann fra varmtvannsberederen..! Jeg har at sett dette står flere steder som en snarvei, men ikke alle kjerringråd er verdt å lytte til… Tungmetaller og andre ulumskheter er mye mer løselige når vannet er varmt.
4 år gammelt rørsystem helt fra gata, så det tar jeg med knusende ro. Bruker til og med vannslange tilpasset drikkevann (varmt) for å skylle igjennom mesken da jeg tar ut meskeposen.
 
4 år gammelt rørsystem helt fra gata, så det tar jeg med knusende ro. Bruker til og med vannslange tilpasset drikkevann (varmt) for å skylle igjennom mesken da jeg tar ut meskeposen.
Whatever floats your boat :)

Jeg hadde tenkt mer på tungmetallene enn eventualiteter fra plastrørene, det er nok sikkert mulig å legge inn litt innsats for mer vitenskapelige artikler, men 1 min på google:
 
Flott tilbakemelding da bruker jeg magnum i stede! Melon hull brukes kun for å bli kvitt litt rester i frysa. Øl blir det nok!
Prøv den som tørrhumle i en lys lager (eller tilsv.). Fin mai-øl som pirrer deg med løfter om en sommer fylt av søte jordbær, og honningmelon ;-)
 
Prøver meg på en engelsk IPA, med ett historisk tilsnitt(?)
Skal tilbringe noen mnd på ei tønne infisert med Brettanomyces Claussenii (og Verdant - dog jeg tror ikke den gjør store bidraget :p )
Har dog ett spørsmål om bitterhet:
Denne skal jo stå en stund, med en oksygeningressen en eiketønne gir. Antar at det kommer til å shave bort noen IBU. Samtidig blir den jo ganske tørr (pga Brett), så den får (predikert av Brewfather) en BU/GU på 1.01, og en RBR på 1.17, (!). Blir dette veldig bittert? Eller (tror dere) det vil jevne seg ut? Rug'en burde jo gi litt fylde (som kompenserer for tørrheten) ...
Jeg har valgt en litt mer balansert mineralprofil, ikke for mye SO4 - så jeg tenker jeg kan justere med mineraler når jeg tørrhumler ...


British dRyePA
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 18.98 L
Sparge Water: 14.32 L
Total Water: 33.3 L
Boil Volume: 30.08 L
Pre-Boil Gravity: 1.050

Vitals

Original Gravity: 1.055
Final Gravity (Adv): 1.004
IBU (Tinseth): 56
BU/GU: 1.01
Color: 19.3 EBC

Mash
Strike Temp — 75.8 °C
Temperature — 70 °C90 min

Malts (5.53 kg)

4 kg (72.3%) — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC
1 kg (18.1%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (9%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
30 g (0.5%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC

Hops (280 g)

30 g (36 IBU) — Magnum 12.4% — Boil — 60 min
50 g
(13 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min
50 g
(4 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 4% — Boil — 5 min
50 g
(3 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 5 min
100 g
— Admiral 12.7% — Dry Hop — day 90

Miscs

4 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
3 g
— Epsom Salt (MgSO4) — Mash
4 g
— Gypsum (CaSO4) — Mash

Yeast

300 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%
200 ml — Lallemand Verdant IPA (in oak barrel) 77%
200 ml — White Labs WLP645 Brettanomyces Claussenii (in oak barrel) 70%

Fermentation

Primary — 18 °C3 days
Cold crash — 3 °C (1 day ramp) — 2 days
Oak barrel ferment — 18 °C180 days
 
Whatever floats your boat :)

Jeg hadde tenkt mer på tungmetallene enn eventualiteter fra plastrørene, det er nok sikkert mulig å legge inn litt innsats for mer vitenskapelige artikler, men 1 min på google:
Jeg har et gammelt hus og kommer aldri til konsumere varmt vann direkte fra springen (hadde heller ikke gjort det i nytt hus av gammel vane).
Men denne artikkelen ble jeg aldeles ikke klok på. Hvor kommer egentlig tungmetallene fra i hus med plastrør (Rør-i-rør)? Armaturet? Eller er det i berederen kobberet sitter? Dette ville i så fall være rart, da det bør være fullt mulig å produsere beredere uten tung-metaller. Har forsøkt å søke opp mer informasjon, men fant ikke mye vettugt...
 
Aldri lag mat med varmt vann fra varmtvannsberederen..! Jeg har at sett dette står flere steder som en snarvei, men ikke alle kjerringråd er verdt å lytte til… Tungmetaller og andre ulumskheter er mye mer løselige når vannet er varmt.
Man bør nok skille mellom moderne plastrør og gamle kobberrør. Når det er sagt, har jeg demontert noen beredere – og innsiden av selv en ganske ny varmtvannsbereder er ganske guffen. Sikkert ikke noe som er farlig etter koking, men helt klart uappetittelig.
 
4 år gammelt rørsystem helt fra gata, så det tar jeg med knusende ro. Bruker til og med vannslange tilpasset drikkevann (varmt) for å skylle igjennom mesken da jeg tar ut meskeposen.
Du kan faktisk skylle med kaldt vann. Jeg har gjort det, og merka ikke noen negative virkninger. Jeg driver med batch sparging, og brukte altså kaldt vann til andre runde. Temperaturen blei liggende like under 40 grader, og jeg synes det virker rimelig at det vil fungere helt utmerket - eller rettere sagt at det gjorde det:).

Jeg har ikke gjort skylling med kaldtvann til rutine, men burde kanskje gjøre det. Det gjør jo prosessen en del enklere, og jeg sparer litt strøm - skjønt kanskje ikke så mye. Det er bare det der med at det er vrient å endre inngrodde vaner:).
 
Du kan faktisk skylle med kaldt vann. Jeg har gjort det, og merka ikke noen negative virkninger. Jeg driver med batch sparging, og brukte altså kaldt vann til andre runde. Temperaturen blei liggende like under 40 grader, og jeg synes det virker rimelig at det vil fungere helt utmerket - eller rettere sagt at det gjorde det:).

Jeg har ikke gjort skylling med kaldtvann til rutine, men burde kanskje gjøre det. Det gjør jo prosessen en del enklere, og jeg sparer litt strøm - skjønt kanskje ikke så mye. Det er bare det der med at det er vrient å endre inngrodde vaner:).
Det er mange som praktiserer det å skylle med kaldt vann, og jeg har aldri hørt at det skulle være negativt for sluttresultatet. Men at man skulle spare strøm virker lite sannsynlig. Du må jo varme vannet i kokekjelen i stedet for i en vannvarmer (eller varmtvannsberederen, som nevnt ovenfor). Hvis man legger til grunn at alle disse oppvarmingsmetodene er tilnærmet like effektive, er energiforbruket tilnærmet det samme :rolleyes:
 
Tilbake
Topp