"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Uten mørk malt -ingen stout
Du kan selvfølgelig pøse på med brown og amber malt
men jeg mener dette bare er et gimmick øl
Dette er feil. På 1800-tallet hadde de en annen tilnærming enn vi har i Michael Jackson klamme rammer.

Stout = sterkt øl uavhengig av farge. (Kilde: Martyn Cornell).

Cornell og Pattison koser seg og belærer i kommentarfeltet ;)
 

 
Dette er feil. På 1800-tallet hadde de en annen tilnærming enn vi har i Michael Jackson klamme rammer.

Stout = sterkt øl uavhengig av farge. (Kilde: Martyn Cornell).

Cornell og Pattison koser seg og belærer i kommentarfeltet ;)

På 1800-tallet ja, men det er vel ikke slik vi tenker om stout i dag
Det skaper bare mer forrvirring enn fornuft. Det finnes flere andre sterke øl typer å ta av
 
På 1800-tallet ja, men det er vel ikke slik vi tenker om stout i dag
Det skaper bare mer forrvirring enn fornuft. Det finnes flere andre sterke øl typer å ta av
Fins det andre ølstiler hvor det er typeriktig med lys sjokolade og nøtter, som eksempelet over? Jeg har ikke brygga på snart to måneder nå. Tok juleferie, så to uker kurs i england, og begynte like så greit på å pusse opp hovedbadet i midten av januar. Frister å eksperimentere littegrann kjenner jeg på tross av at jeg stort sett er en ølbrygger som liker disse trauste gamle klassiske ingrediensene og ølstilene.
 
Sist redigert:
Spørsmålet er om du vil få så mye av det uansett i et lyst øl uten røsted malt
Ja, hvem vet hvordan det blir. Det er noe jeg aldri har smakt før så det trigget interessen litt sånnleis. En oppskrift på Brewers Friend har dette av tilsetninger.

  • 8oz Raw Macadamia Nuts (ground) added to mash
  • 8oz Chocolate Macadamia Nut Whole Coffee Beans added to fermentor after primary
  • 2 whole vanilla bean added to keg
  • 4oz white chocolate powder (fermentor)
  • 4oz white chocolate powder (keg)
  • 2oz Cacao nibs (keg)
 
Jeg går svanger med en Irish red ale - med hint av røkt torv. Usikker på hvor mye peated malt jeg skal bruke, og også litt på humleskjema. Vil veldig gjerne ha en slik Kilkenny farge - uten at det er Kilkenny, for den er litt tynn synes jeg.

OG 1.055
FG 1.016
5,1% ABV.
31 IBU,
22 EBC

Meske på 67 grader i 70 min, og 72 grader i 45 min.

Malt:
4,15 kg Muntons Maris Otter
0,4 kg Weyermann Carared
75 gram Peated (Bestmalz ? Kjøpt hos Holmbrew, men glemte å spørre hvor den kom fra)
50 gram Crisp Roasted Barley

Humle
20 g Target @ 60 min
25 gr Fuggles @ 10 min (har igjen en slant som godt kan brukes opp, ellers ville jeg vel gått for EKG her også)
25 g East Kent Golding @ 5 min

Gjær
Lallemand Nottingham (tenker jeg - eller WLP 004? - har begge)

Det må da være noe som har prøvd noe slikt før meg?
 
Jeg går svanger med en Irish red ale - med hint av røkt torv. Usikker på hvor mye peated malt jeg skal bruke, og også litt på humleskjema. Vil veldig gjerne ha en slik Kilkenny farge - uten at det er Kilkenny, for den er litt tynn synes jeg.

OG 1.055
FG 1.016
5,1% ABV.
31 IBU,
22 EBC

Meske på 67 grader i 70 min, og 72 grader i 45 min.

Malt:
4,15 kg Muntons Maris Otter
0,4 kg Weyermann Carared
75 gram Peated (Bestmalz ? Kjøpt hos Holmbrew, men glemte å spørre hvor den kom fra)
50 gram Crisp Roasted Barley

Humle
20 g Target @ 60 min
25 gr Fuggles @ 10 min (har igjen en slant som godt kan brukes opp, ellers ville jeg vel gått for EKG her også)
25 g East Kent Golding @ 5 min

Gjær
Lallemand Nottingham (tenker jeg - eller WLP 004? - har begge)

Det må da være noe som har prøvd noe slikt før meg?
Trur det er en grei mengde torvrøykt. Kjør på:).
 
Rapporter resultatet, er på jakt etter noe liknende. (Jeg spurte heller ikke hvor peatedmaltet til Holmbrew kom fra da jeg kjøpte for en ukes tid siden).
 
Har lenge hatt 1,5 pose Hallertauer liggende urørt i fryseren.
Besluttet å endelig gjøre noe med det....

Kan denne oppskriften bli en brukbar påskedrikk med balansert vannprofil (1:1) ?

Tar gjerne forlag til tuning......

1708790464677.png
 
Har lenge hatt 1,5 pose Hallertauer liggende urørt i fryseren.
Besluttet å endelig gjøre noe med det....

Kan denne oppskriften bli en brukbar påskedrikk med balansert vannprofil (1:1) ?

Tar gjerne forlag til tuning......

Vis vedlegget 66476
Prøv den. Jeg trur riktignok det er en grunn til at det ikke er vanlig å bruke Mittelfrüh i et sånt øl, men det blir neppe vondt. Kanskje du kan hente inspirasjon her: https://brulosophy.com/2021/07/15/the-hop-chronicles-hallertau-mittelfruh-2020/

Jeg hadde kutta ut Cascade- Ikke fordi jeg trur det blir galt, men fordi jeg hadde villet se effekten av Mittelfrüh aleine.
 
Har en surøl stående til gjæring, 50/50 pilsnermalt og hvete, philly sour, samt magnum og citra.
Har lyst til å ha en sitronsmak på den, og tenkte å ha sitronskall i sprit, og hive det oppi. Blir det overkill om jeg tar sitronjuicen oppi også? Noen som har brilliante forslag på annet gøy jeg kan hive oppi?
Innser at dette mest sannsynlig blir et øl kun jeg kommer til å like, men jeg elsker virkelig sitron!
 
Har en surøl stående til gjæring, 50/50 pilsnermalt og hvete, philly sour, samt magnum og citra.
Har lyst til å ha en sitronsmak på den, og tenkte å ha sitronskall i sprit, og hive det oppi. Blir det overkill om jeg tar sitronjuicen oppi også? Noen som har brilliante forslag på annet gøy jeg kan hive oppi?
Innser at dette mest sannsynlig blir et øl kun jeg kommer til å like, men jeg elsker virkelig sitron!
Har du smakt 7Fjell sin Sur i Tryne ? Det var en lite kompleks surøl med myye sitron. Den var god, men ikke for alle.

Det er mye mer smak og aroma i skallet, enn i juicen og du slipper evt fruktsukkeret. Jeg tror det blir best øl med bare skallet, men du må nok ha mye revet skall.

Husk å bruke økologisk sitron.
 
Har du smakt 7Fjell sin Sur i Tryne ? Det var en lite kompleks surøl med myye sitron. Den var god, men ikke for alle.

Det er mye mer smak og aroma i skallet, enn i juicen og du slipper evt fruktsukkeret. Jeg tror det blir best øl med bare skallet, men du må nok ha mye revet skall.

Husk å bruke økologisk sitron.
Nei, den har jeg ikke smakt, men den høres spennende ut!
Jepp, økologiske sitroner må til. Tusen takk for tips :)
 
Sitron har en pH rundt 2,5 så vær obs på at mye sitron gjør surølet enda surere. Det kan funke godt med Philly Sour som jeg synes ikke gjør ølet surt nok.

Denne er veldig god, men bare brukt litt av den i en fruktøl sammen med andre frukter. Resten gikk til å lage deilig og frisk sitronis :)

Ooh, sitronis hørtes ikke feil ut heller! Den pureen må testes neste gang jeg prøver meg på sitronøl! Tusen takk :)
 
Tilbake
Topp