MartinAndersen
Norbrygg-medlem
Merker jeg digger dette forumet, er som kvinneguiden for bryggere;D Takk for gode tips igjen! Brygger hjemme og i et mikrobryggeri, derav brewtools 150 x2 og brewzilla 55.Ikke så lett å få software til å regne ut vannmengde. Med erfaring ser man hvor mye vann som går i mesk for å få et greit vann/malt forhold, så hvor mye som går vekk i malt, trub og gjær, så kompenserer man. Blir en balansegang.
Her er noe sketchy med vannmengde igjen. Robobrew 65L koker vel cirka 2,5-3 liter i timen, så du får nok ikke redusert fra 46,5L til 40L ved å koke 1 time. Dermed vil du bomme på utregnet OG. Skal du ha 40 liter til gjæringstank hadde jeg gjort dette, og da vil du ha 43 liter etter kok i kjelen (inkludert trub i bunn). Er det 40 liter postboil så stryk trub fra utregningen nedenfor.
Volum etter kok 40L
Maltmengde 11.76 kg
Vann/Malt forhold 2,5L/kg
Absorbsjon i malt 0.8L/kg
Dødrom: 3 liter (tipper jeg, kjenner ikke kjelen så godt)
Trub: 3 liter (spørs på grådigheten og oppskrifta, juster denne selv)
Avkok 3L/time
Så meskevannet blir da
Vann malt forhold * kilo malt + dødrom
2,5 * 11,76 + 3 = 32,4 liter
Skyllevannet blir da med utregnet 3 liter avkok i timen
ønsket sluttvolum i kjelen + avkok = kokevolum
kokevolum - meskevann + (absorbering * malt kg) + trub
43 - 32,4 + 9,4 + 3 = 23 liter
Noe sånt.