California Common

Som Miguel sier, bruk heller 810 eller wyeast sin, mye bedre resultat. Enten sett starter eller bruk flere pakker.
 
Takk, det ble 810! Lagde en hurtigstarter, men da jeg lagde starteren så hadde jeg vørteren på 33°. Er nå litt redd for om lager-gjæra ikke tåler slik temp? Lite aktivitet i karet 10timer etter pitching på 17-18°... RRDWHAHB?
 
Takk, det ble 810! Lagde en hurtigstarter, men da jeg lagde starteren så hadde jeg vørteren på 33°. Er nå litt redd for om lager-gjæra ikke tåler slik temp? Lite aktivitet i karet 10timer etter pitching på 17-18°... RRDWHAHB?
Jeg ville nok ikke kjørt så varmt, men gjæra overlever nok. :)
 
Snart er i morra i dag, og etter en nattts styrkende søvn skal jeg brygge mitt første forsøk på en steamer/california common. Jeg har funnet ut at det er godt. Riktignok har jeg ikke den riktige gjæren, så jeg burde vel sette øltypen i anførselstegn. Jeg prøver meg med s-189, den vil sikkert funke greit på 17-18 grader. (Den var helt utmerket på 16 grader, i alle fall.)

OG 1.052 (80% effektivitet), FG 1.012, 5,3% ABV (77% utgjæring). 35 IBU. Meske på 64 + 72. 70-80 ppm sulfat og klorid. Oppskrifta er rappa fra Brewing Classic Styles. Ofte lurt å starte der, har jeg funnet ut.

Malt til 32 liter før tapping
5,4 kg Simpson's lager
0,7 kg Mørkt münchener
0,5 kg Simpson's light crystal 105 EBC
0,3 kg Victory
0,1 kg Pale Choco
Humle
20 gr Northern Brewer @ 60
50 gr Northern Brewer @ 30
50 gr Northern Brewer @ wp 80/15
Gjær
Fermentis s-189
 
Sist redigert:
Snart er i morra i dag, og etter en nattts styrkende søvn skal jeg brygge mitt første forsøk på en steamer/california common. Jeg har funnet ut at det er godt. Riktignok har jeg ikke den riktige gjæren, så jeg burde vel sette øltypen i anførselstegn. Jeg prøver meg med s-189, den vil sikkert funke greit på 17-18 grader. (Den var helt utmerket på 16 grader, i alle fall.)

OG 1.052 (80% effektivitet), FG 1.012, 5,3% ABV (77% utgjæring). 35 IBU. Meske på 64 + 72. 70-80 ppm sulfat og klorid. Oppskrifta er rappa fra Brewing Classic Styles. Ofte lurt å starte der, har jeg funnet ut.

Malt til 32 liter før tapping
5,4 kg Simpson's lager
0,7 kg Mørkt münchener
0,5 kg Simpson's light crystal 105 EBC
0,3 kg Victory
0,1 kg Pale Choco
Humle
20 gr Northern Brewer @ 60
50 gr Northern Brewer @ 30
50 gr Northern Brewer @ wp 80/15
Gjær
Fermentis s-189
Du fikk S-189 til å lage godt øl ved 17-18 grader?
Høres ut som potensiale for en split batch test mellom S-189 og W-34/70.
 
Du fikk S-189 til å lage godt øl ved 17-18 grader?
Høres ut som potensiale for en split batch test mellom S-189 og W-34/70.
Det skal jo sies at dette er et halvmørkt øl, med flere smaksbidrag å dekke over eventuelle gjæringsfel med enn du har i en lys pils, men jeg mener at det blei veldig reint og fint. Og jeg har brukt s-189 tidligere, i sommer, på 16-17 grader til en en amerikansk lager, og den blei også vellykka. Så ja, test den gjerne mot w-34/70, jeg vil tro den klarer seg godt.

Nå holder kjelleren min 10 grader, så jeg gjærer der gjennom vinteren, men jeg er ikke sikker på at det spiller noen rolle.
 
Satte en starter på Imperials versjon av Calfornia Commons-gjæren nå, Cablecar. Første gang jeg prøver å brygge en sånn helt "riktig", siden det påstås av dem som bør vite det at gjæren er helt vesentlig.

Oppskrifta er vel nokså standard på dette ølet, dvs. at grensene er nokså snevre for hva som passer, i alle fall dersom Anchor Steam er malen. Jeg greidde å rote inn flere malttyper enn strengt tatt nødvendig, men det var vrient å få ølet mørkt nok uten å bruke for mye mørkt malt. Rimelig snålt:).

Malt til 26 liter etter nedkjøling
3,70 kg pilsnermalt
1,00 kg Maris Otter
0,35 kg Crystal light 105
0,25 kg Heritage 180
0,05 kg Biscuit
0,03 kg Carafa Special II
Humle
10 gr Northern Brewer @ 60
40 gr Northern Brewer @ 15
50 gr Northern Brewer @ wp 20/80
Gjær
Imperial L05 Cablecar @ 16º

Cablecar.jpg
 
Sist redigert:
I dag blir det en California Common, og oppskrift er igjen fra @Holmentoppen !

Bruker MJ M54 gjær.

1-IMG-1263.jpg

1-IMG-1264.jpg

1-IMG-1267.jpg

1-IMG-1297.jpg
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp