"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

@loebrygg hva tror du om denne som utkast til Septem 8th Day IPA? Jeg har aldri smakt ølet, drodlet ned noe basert på beskrivelsene.


Jeg tror man bør smake et øl for å få bedre inntrykk av smakene før man setter seg ned og komponerer oppskrift, men jo kanskje
Har satt sammen noen selv som aldri har blitt realisert.
Leset en gang at de ikke drev med tørrhumle. Mulig de har endra på den nå, men hvorfor ikke prøve en IPA uten for en gang skyld..
 
Hei,skal brygge en Mango ipa fra Ølbrygging.no. Er ikke ibu svært lav her (12-16 ibu), Sammenlignet med feks neipa?Noe forslag om den skal økes?
 

Vedlegg

  • Screenshot_20251106_203152_Grainfather.jpg
    Screenshot_20251106_203152_Grainfather.jpg
    382,5 KB · Sett: 5
Jeg tror man bør smake et øl for å få bedre inntrykk av smakene før man setter seg ned og komponerer oppskrift, men jo kanskje
Har satt sammen noen selv som aldri har blitt realisert.
Leset en gang at de ikke drev med tørrhumle. Mulig de har endra på den nå, men hvorfor ikke prøve en IPA uten for en gang skyld..
Jo, må vel reise til Hellas da for å smake. :)
Ut fra beskrivelsene på untappd og beer advocate er det vel liten tvil om at ølet er tørrhumla?
 
@PetterL Du er forumets ledende autoritet på Arrogant Bastard, og jeg fikk oppskrift fra deg i sin tid. Nå er det på tide å lansere versjon #4. Den ser da sånn ut:

Malt til 30 liter før tapping
7,4 kg Muntons Pale Planet
0,3 kg Special B
0,3 kg Weyermanns CaraAroma
Humle
40 gr Chinook 13,4 % @ 60
40 gr Chinook 13,4 % @ 45
60 gr Chinook 13,4 % @ 10
60 gr Chinook 13,4 % @ 2 + 15/80
Gjær
Verdant, starter

Skulle ende opp med en OG på 1.065, og IBU er i følge kalkulator omkring 100. (Jeg ender opp noe under originalens 7,2%, men det er villet.)

Har du gjort deg noen nye erfaringer/ tanker, Petter? (Andre er også hjertelig velkomne til å bidra, så klart:).)
Er dette den siste og beste iterasjon av oppskriften? Denne er nå endelig på bryggeplan, det ble et øl som alltid ble dytta på fremover i køen.
 
Er dette den siste og beste iterasjon av oppskriften? Denne er nå endelig på bryggeplan, det ble et øl som alltid ble dytta på fremover i køen.
Du får regne på IBUene. Som jeg husker den, blei den litt snillere enn den burde vært. Jeg har fremdeles et par flasker igjen, og den er stadig god - men altså ikke på langt nær arrogant nok:). Og kalkulatoren sa 100 IBU!
 
Forsøker meg på en "Pale Ale" for å bruke opp litt rester av hovedsakelig humle, men bittelitt malt også.
Tanker om oppskriften? Brukte bare denne som utgangspunkt https://homebrewtalk.com/threads/base-pale-ale-recipe-for-single-hop-beers.673718/

Leftover Hop Pale Ale - 5.9%

Batch Volume: 21 L
Boil Time: 60 min
Pre-Boil Gravity: 1.051

Original Gravity: 1.056
Final Gravity: 1.011
IBU (Tinseth): 30

Mash — 67 °C — 60 min

Malts (5.59 kg)
4 kg (71.6%) — Cargill Pale Malt 2-Row — Grain — 3.9 EBC

700 g (12.5%) — Briess Pilsen Malt 2-Row — Grain — 2 EBC
300 g (5.4%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Grain — 3.9 EBC
250 g (4.5%) — Castle Malting Chateau Biscuit — Grain — 50 EBC
240 g (4.3%) — Barrett Burston Wheat Malt — Grain — 3 EBC
100 g (1.8%) — Crisp Extra Pale Maris Otter® Malt — Grain — 3.4 EBC

Hops (114 g)
10 g (26 IBU) — Hallertau Magnum 14.6% — Boil — 60 min
10 g (4 IBU) — Amarillo 8.2% — Boil — 10 min
20 g (4 IBU) — Mosaic 11.7% — Aroma — 30 min hopstand @ 77 °C
15 g (2 IBU) — Amarillo 8.2% — Aroma — 30 min hopstand @ 77 °C
10 g (3 IBU) — Galaxy 18.4% — Aroma — 30 min hopstand @ 77 °C
20 g — Mosaic 11.7% — Dry Hop — day 3
15 g — Galaxy 18.4% — Dry Hop — day 3
9 g — Citra 13% — Dry Hop — day 3

Yeast
1 pkg — Fermentis US-05 Safale American 81%

Fermentation
Primary — 20 °C — 14 days

Water Profile
Ca2+
89
Mg2+
9
Na+
2
Cl-
100
SO42-
101
HCO3-
0
Eneste jeg ikke helt forstår meg på er vannjusteringen til Brewfather.
Har satt opp som Source(vannprofil fra Oslo)
  • Calcium (Ca²⁺): 16 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 0.5 ppm
  • Sodium (Na⁺): 2.2 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 7.5 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 17 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm
  • pH: 7.7
Og forsøker meg på target:
  • Calcium (Ca²⁺): 89 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 11 ppm
  • Sodium (Na⁺): 72 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 154 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 102 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm

Brewfather mener da jeg skal tilsette
  • Gypsum (CaSO₄): 2.5 g
  • Calcium Chloride (CaCl₂): 5.3 g
  • Epsom Salt (MgSO₄): 2.4 g

Så viser den mash:
  • Calcium (Ca²⁺): 98 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 10 ppm
  • Sodium (Na⁺): 2 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 111 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 111 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm

og total:
  • Calcium (Ca²⁺): 89 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 9 ppm
  • Sodium (Na⁺): 2 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 100 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 101 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm

Er her jeg ikke helt forstår hvorfor den ikke ender opp 154CL som er target.

EDIT: Ser jeg ikke hadde auto på alle ingrediensene, så kan se bort i fra vannjusteringssaken.
 
Sist redigert:
Forsøker meg på en "Pale Ale" for å bruke opp litt rester av hovedsakelig humle, men bittelitt malt også.
Tanker om oppskriften? Brukte bare denne som utgangspunkt https://homebrewtalk.com/threads/base-pale-ale-recipe-for-single-hop-beers.673718/


Eneste jeg ikke helt forstår meg på er vannjusteringen til Brewfather.
Har satt opp som Source(vannprofil fra Oslo)
  • Calcium (Ca²⁺): 16 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 0.5 ppm
  • Sodium (Na⁺): 2.2 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 7.5 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 17 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm
  • pH: 7.7
Og forsøker meg på target:
  • Calcium (Ca²⁺): 89 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 11 ppm
  • Sodium (Na⁺): 72 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 154 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 102 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm

Brewfather mener da jeg skal tilsette
  • Gypsum (CaSO₄): 2.5 g
  • Calcium Chloride (CaCl₂): 5.3 g
  • Epsom Salt (MgSO₄): 2.4 g

Så viser den mash:
  • Calcium (Ca²⁺): 98 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 10 ppm
  • Sodium (Na⁺): 2 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 111 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 111 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm

og total:
  • Calcium (Ca²⁺): 89 ppm
  • Magnesium (Mg²⁺): 9 ppm
  • Sodium (Na⁺): 2 ppm
  • Chloride (Cl⁻): 100 ppm
  • Sulfate (SO₄²⁻): 101 ppm
  • Bicarbonate (HCO₃⁻): 0 ppm

Er her jeg ikke helt forstår hvorfor den ikke ender opp 154CL som er target.
Den klarer ikke å justere opp til 154 uten at du går over grensen for en eller flere av de andre.

Jeg hjelper av og til til og justerer manuelt, når jeg ser behov for dette. Legg litt Natriumklorid (bordsalt) inn så skal du se det ordner seg ;)
 
Tilbake
Topp