Sidergjæring stoppa

STUV

 
Jeg satt en batch med eplesider i november. Etter pressing var OG lav (rundt 1040). Spontangjæra. Gjæring starta opp og det pluppa bra de første dagene. Flytta så brygget ned kjelleren. Tok en måling etter to måneder da jeg så at det ikke var trykk i gjærlåsen. SG på 1030 nå. Kjelleren balja står i er muligens i kaldeste laget (nærmere 5 grader i dag), men den er pakka inn i ullpledd og står ikke på kaldt gulv. Får ikke gjort mye temperaturen eller plasseringen balja.

Bør jeg bare vente og se om gjæren kvikner til igjen eller bør jeg tilsette gjær og evt. sukker nå? Er det best å ta en liter eller to fra balja og tilsette gjær i romtemperatur før det helles over resten?
 
Jeg satt en batch med eplesider i november. Etter pressing var OG lav (rundt 1040). Spontangjæra. Gjæring starta opp og det pluppa bra de første dagene. Flytta så brygget ned kjelleren. Tok en måling etter to måneder da jeg så at det ikke var trykk i gjærlåsen. SG på 1030 nå. Kjelleren balja står i er muligens i kaldeste laget (nærmere 5 grader i dag), men den er pakka inn i ullpledd og står ikke på kaldt gulv. Får ikke gjort mye temperaturen eller plasseringen balja.

Bør jeg bare vente og se om gjæren kvikner til igjen eller bør jeg tilsette gjær og evt. sukker nå? Er det best å ta en liter eller to fra balja og tilsette gjær i romtemperatur før det helles over resten?
Spontangjæring av epler skal visstnok ofte gå sånn. Du har hatt en gjær der som ikke klarer mer enn det der. Så egentlig kan du se på cideren din som ferdiggjæra:). Eller du kan tilsette mer arbeidsvillig gjær.
 
Tilbake
Topp