Single hop Simoce APA/IPA

stenkarlsen

Norbrygg-medlem
Etter en SVÆRT vellykket single hop citra driver jeg å tenker på å lage en single hop simcoe.

Tanken er å lage noe som ligger mellom en APA og IPA.

Noen som har noen kommentarer til denne oppskriften?

Recipe: BK Single Hop Simcoe
Brewer: BK Håndbryggeri
Style: American Pale Ale
TYPE: Partial Mash

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,81 l
Post Boil Volume: 19,05 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l 
Bottling Volume: 25,00 l
Estimated OG: 1,054 SG
Estimated FG: 1,012 SG
Estimated ABV: 5.5%
Estimated Color: 8,0 SRM
Estimated IBU: 42,8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 77,8 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
2,00 kg              Pale Malt, Maris Otter (3,0 SRM)        Grain        1        40,8 %       
0,40 kg              Caramel/Crystal Malt - 40L (45,0 SRM)    Grain        2        8,2 %       
0,40 kg              Munich Malt - 10L (10,0 SRM)            Grain        3        8,2 %       
0,40 kg              Oats, Flaked (1,0 SRM)                  Grain        4        8,2 %       
1,70 kg              Light Dry Extract (4,0 SRM)              Dry Extract  5        34,7 %       
15,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 90,0 min        Hop          6        18,6 IBUs   
5,00 g                Simcoe [14,20 %] - Boil 30,0 min        Hop          7        4,5 IBUs     
5,00 g                Simcoe [14,20 %] - Boil 25,0 min        Hop          8        4,4 IBUs     
5,00 g                Simcoe [14,20 %] - Boil 20,0 min        Hop          9        3,5 IBUs     
5,00 g                Simcoe [14,20 %] - Boil 15,0 min        Hop          10      2,9 IBUs     
10,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 10,0 min        Hop          11      4,2 IBUs     
20,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 5,0 min          Hop          12      4,6 IBUs     
35,00 g              Simcoe [14,20 %] - Aroma Steep 0,0 min  Hop          13      0,0 IBUs     
1,0 pkg              Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Yeast        14      -       
 
Jeg ville ha flyttet bitterhumlen til 60 min, eller droppet den helt, og økt mengdene for de senere tilsetningene. 5g ved 30 min tror jeg ikke gir deg noe særlig, og kan slås sammen med en senere tilsetning. Simcoe er nam, så dette blir sikkert bra.

Personlig liker jeg ikke så mye krystallmalt i APA og IPA, men det er vel en personlig sak. Jeg har brygget en meget god APA uten krystallmalt.
 
Enig i reduksjon av crystalmalt, og at det ikke er noe stort poeng i å spre humletilsetningene ut så gæli mye. Selv foretrekker jeg en tilsetning ved 60 min for å oppnå ønsket IBU, og så solide tilsetninger på 10 min, 0 min og som tørrhumling.

Ellers ser det veldig bra ut! Drakk nettopp Mikkellers Simcoe single hop, digg!
 
OK, da har jeg prøvd å følge tipsene deres litt..:) Hva tror dere om dette?

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,81 l
Post Boil Volume: 19,06 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l 
Bottling Volume: 25,00 l
Estimated OG: 1,055 SG
Estimated FG: 1,012 SG
Estimated ABV: 5.5%
Estimated Color: 5,0 SRM
Estimated IBU: 40,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 78,2 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
2,00 kg              Pale Malt, Maris Otter (3,0 SRM)        Grain        1        42,6 %       
0,35 kg              Munich Malt - 10L (10,0 SRM)            Grain        2        7,4 %       
0,35 kg              Oats, Flaked (1,0 SRM)                  Grain        3        7,4 %       
2,00 kg              Light Dry Extract (4,0 SRM)              Dry Extract  4        42,6 %       
10,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 60,0 min        Hop          5        11,6 IBUs   
10,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 30,0 min        Hop          6        8,9 IBUs     
10,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 20,0 min        Hop          7        7,0 IBUs     
20,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 10,0 min        Hop          8        8,4 IBUs     
20,00 g              Simcoe [14,20 %] - Boil 5,0 min          Hop          9        4,6 IBUs     
30,00 g              Simcoe [14,20 %] - Aroma Steep 0,0 min  Hop          10      0,0 IBUs     
1,0 pkg              Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Yeast        11      -           


Har lest at Mikkeller faktisk bruker Pilsmalt i sin simcoe single hop. Noen som har en anelse om hvordan det vil påvirke smaken å bytte ut Maris Otter med pilsmalt?
 
Pilsmalt gir en litt annen smak (Maris Otter har en litt markant nøttesmak), men jeg vet ikke hvor mye du merker av det i en IPA.

Forresten er det nokså likegyldig om du koker bitterhumlen i 90 eller 60 minutter. Jeg ser ingen grunn til å advare mot 90 minutter, iallfall. Og for en IPA trenger du uansett mye mer av den, sikt gjerne mot 55 IBU eller mer for en øl med OG på 1,055, og gjerne en litt høyere OG også, om du vil ha IPA à la Mikkeller, og enda høyere IBU. Maltsammensetningen i den første oppskriften din minner forresten en del om den Mikkeller bruker:
67% pilsner malt
11% Cara-Crystal
11% Munich II
11% Flaked Oats

Yeast is American ale (Wyeast 1056/WLP099)

Hops 60min, 15min, whirlpool and dry.
About 100IBU.

Ikke glem tørrhumle.
 
Enig i det Kjetil, men jeg ønsker ikke lage noe heftig IPA, heller en mild IPA, nærmere en APA. Da blir det vel litt vilt å sikte på en IBU på nærmere 100..

Forresten, er vel ikke nødvendig å koke den i 90 minutter når jeg tilsetter første humle på 60 minutter..? 60 min skulle vel holde? :)
 
Ja, det er stort sett med pilsnermalt at 90 minutter er nødvendig. For min del koker jeg i 90 minutter uansett, og liker å innbille meg at det gir bedre øl. Hvis ikke er det jo bare bortkastet tid.

Tørrhumle anbefaler jeg uansett. Minst 30 gram, gjerne det dobbelte. Uansett gir nok oppskriften din et godt øl.
 
OyvindEG skrev:
Personlig liker jeg ikke så mye krystallmalt i APA og IPA, men det er vel en personlig sak. Jeg har brygget en meget god APA uten krystallmalt.

Som det sies her, crystal er snakk om smak og behag. Selv lager jeg en APA som har fått mye skryt med over 15% crystal. Synes den gir litt ekstra kropp og fylde, ikke minst skum. Men som sagt, smak og behag.

Ser også at du har flyttet veldig mye humle over på aroma, selv ville jeg beholdt 20 gr på 60 minutter og heller gått ned på aromaen. Skal være litt bitterhet i APA/IPA etter min mening. Smak og behag dette også, antar jeg.
 
stenkarlsen skrev:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,81 l
Post Boil Volume: 19,05 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l   
Bottling Volume: 25,00 l

Nå er jeg en novise på å brygge, og også en novise når det gjelder å lese oppskrifter, så det er mulig jeg er helt på trynet her... Jeg lurer imidlertid på disse mengdene. Hvordan kan man få 25 liter i gjæringskaret, dersom man har 19 liter etter kok?

Det er ikke sikkert at det har noen betydning for oppskriften, men det høres litt rart ut?  :roedme:
 
POSO skrev:
stenkarlsen skrev:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,81 l
Post Boil Volume: 19,05 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l   
Bottling Volume: 25,00 l

Nå er jeg en novise på å brygge, og også en novise når det gjelder å lese oppskrifter, så det er mulig jeg er helt på trynet her... Jeg lurer imidlertid på disse mengdene. Hvordan kan man få 25 liter i gjæringskaret, dersom man har 19 liter etter kok?

Det er ikke sikkert at det har noen betydning for oppskriften, men det høres litt rart ut?  :roedme:

Fyller på sterilisert vann rett i gjæringskaret før jeg pitcher gjæret... har desverre ikke stor nok gryte, så da måtte jeg lure det til litt..:)
 
Tilbake
Topp