1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Skoddehav e.l.?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av lachris, 14 Jul 2014.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Minner meg om (ikke spør hvorfor, vet det ikke selv) da jeg ble lurt med av madammen på hagemesse... Blitsen på mobilkameraet fikk kjørt seg da vi fant frø hos noen som solgte blomster av typen "Golden Shower".
     
    Stig Aa., Marius K. og Naxi liker dette.
  2. MarHor

    MarHor
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Vi lagde ein batch med "Gul Snø", og den ble me veldig fornøyd med!
    Reduserte mengden bitterhumle og enda vel opp på ca. 30 i IBU.
    En kollega brukte Amarillo i staden for Cascade og det fungerte også bra.

    Det skal væra 7kg malt totalt:

    Pilsner Malt 3500g
    Wheat Malt 3000g
    Flaked Oats 500g
     
  3. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
  4. Peter A

    Peter A
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  5. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
  6. zenit

    zenit
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vestlandet
  7. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Jo, om du leser i kommentarfeltet så betyr Cascade en blanding av like deler Citra og Cascade. Beercalc har ikke plass til å legge inn alt så man må ta noen spanske innimellom;-)
     
  8. Peter A

    Peter A
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  9. HoltheBrygghus

    HoltheBrygghus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Fermentation
    Yeast: WLP530 Abbey Ale
    Fermented at 18-22 degrees C for 14 days.

    Vi har kjørt denne oppskrifta, men med Mandarina Bavaria humle og så gikk vi (jeg husker ikke helt hvorfor) for US 05 gjær.
    I ettertid ser jeg at nesten uansett hvor jeg søker på lignende oppskrifter så brukes belgisk gjær av div slag..

    Er derfor redd vår blir litt tam i maltsammenhengen.. Hva tror du vi går mot?
     
  10. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Først: For info så ble vi ikke helt fornøyd med denne. Vi endte opp med å bruke WLP500 gjær og jeg lurer på om det er den som er synderen. Det er rett og slett blitt en litt besk, stram smak. Tror vi må prøve oss med Wyeast3787 som er den gjæren Kinn bruker.

    Så til spørsmålet: Jeg kjenner ikke Mandarina Bavaria humlen så jeg vet ikke hva den gjør, men US-05 er jo veldig "snill" og jeg tror den kan gjøre at humlen får sette mer preg på ølet enn i vårt tilfelle hvor nok gjæren tar litt overhånd. Lykke til! Gi gjerne tilbakemelding på hvordan den ble!
     
  11. Tom Nordstrand

    Tom Nordstrand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skoddehav OG 1.063 FG 1.013
    Pilsner Malt, Weyermann (50%)
    Pale Wheat Malt, Weyermann (45%)
    Oat Malt, Thomas Fawcett (5%)

    Meskes ved 66 grader.
    Denne blir humla i 3 steg + tørrhumling, med lik mengde Citra og Cascade.
    1. steg - 30min før kokestopp
    2. steg - 15min før kokestopp
    3. steg - ved kokestopp
    Tørrhumling (etter primærgjæring)
    IBU skal være 62.
    Denne gjæres med WYeast 3787 Trappist High Gravity på 20 grader.

    Dette har jeg fra Kinn.
     
    Mc. liker dette.
  12. zenit

    zenit
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vestlandet
    Humlemengde?
     
  13. Tom Nordstrand

    Tom Nordstrand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    1. steg - 30min før kokestopp: 40g + 40g
    2. steg - 15min før kokestopp: 50g + 50g
    3. steg - ved kokestopp: 50g + 50g
    Tørrhumling (etter primærgjæring): 50g + 50g
    Eg syns kanskje dette hørtes litt voldsomt ut, så eg ville dobbeltsjekka mengden her før du eventuelt går i gang. IBU skal være 62.

    Merk: Dette var med følgende mengde malt:
    6,31kg Pilsner Malt, Weyermann (50%)
    5,68kg Pale Wheat Malt, Weyermann (45%)
    0,63kg Oat Malt, Thomas Fawcett (5%)

    Vet ikke hvilken effektivitet, vil tro at dette er for en 50 L batch. Så da er det vel bare å beregne i Beersmith med ditt oppsett :)
     
  14. espux

    espux
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tror jeg kommer til å teste med 1,033 g/l, det skal bli 62IBU (i følge min tolkning av Noonan) dersom Citra er 13,9% og Cascade er 6,1%.
     
  15. TandTor

    TandTor
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Oppskrift fra Kinn ligger også i annen tråd. Oppskriftene er like, med unntak av annen IBU på 50.

    Kanskje jeg kan friste med Kinns Skoddehav:

    50%Pilsner Malt; Weyermann - added during mash
    45 % Pale Wheat Malt; Weyermann - added during mash
    5 % Oat Malt; Thomas Fawcett - added during mash
    0,7 gr/l Cascade (8,5%) - added during boil, boiled 30 m
    0,7 gr/l CitraTM (10%) - added during boil, boiled 30 m
    0,9 gr/ Cascade (8,5%) - added during boil, boiled 15 m
    0,9 gr/l CitraTM (10%) - added during boil, boiled 15 m
    0,9 gr/l Cascade (8,5%) - added during boil 0 min
    0,9 gr/l CitraTM (10%) - added during boil 0 min
    0,9 gr/l Cascade (8,5%) - added dry to secondary fermenter
    0,9 gr/l CitraTM (10%) - added dry to secondary fermenter
    WYeast 3787 Trappist
    66 C meisking
    90 min koking, 88% effektivitet, 15,2 P til 3,2 P, 50 IBU. Gjæring ved 20 grader C.
     
    Mc. liker dette.
  16. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har WLP550 liggende, vil den gjøre nytten i et slikt øl?
     
  17. Tom Nordstrand

    Tom Nordstrand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg skal handle inn imorgen, har gått for wlp530, siden vestbrygg ikke hadde WYeast 3787.

    Tror at wlp550 vil funke bra også i denne. Kanskje litt mindre fruktige estere, men det kan du kanskje kompensere med å gjære rundt 20-21° C? Uansett vil Citra/ Cascade aromaen bli fremtredende og distinkt. Har du smakt originalen?
     
    [Daniel] liker dette.
  18. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har smakt den og den var god. Tenkte jeg skulle dele batchen med en kamerat som er enda mer glad i denne typen øl enn jeg er :)
     
    Tom Nordstrand liker dette.
  19. soamann

    soamann
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Os
    Hei skal brygge denne i helga: http://www.olbrygging.no/products/sommer-ipa

    Ser den har IBU på 70, er ikke det veldig høyt?
    Hvilke mulighet har jeg for å redusere bitterheten, tilsette bitterhumle senere, eller redusere mengden?
    Har noen testet denne?
    Liker veldig godt 7 fjell småtøs ale, denne har bitterhet på 28, så derfor lurer jeg på om denne kan bli for bitter for min gane......
    Takk for svar
     
  20. Olhund

    Olhund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ipa skal jo ha høy ibu. Dersom du ønsker mindre ibu kan du bruke 1/3 av 60 minuttershumle. Det er den på 60 som gir mest bitterhet.
     

Del denne siden