Å resirkulere vørteren under meskinga er unødvendig. Argumentet for å gjøre det, er at du får jevnere temperatur i mesken, og at du får klarere vørter. Jeg er usikker på om du får jevnere temperatur, men du får klarere vørter. Problemet mitt med å være så opptatt av dette er at ingen av delene har noen betydning for sluttresultatet.Hei
Ny på forum, veldig kjekt med nyttige og hyggelige innlegg.
Mitt spørsmål er om det er fornuftig å tappe ut fra bunn under mesking og tilbakeføre dette i meskekjelen. Brygger med BB50 stort sett all grain 25 ltrs sett.
På forhånd takk for svar
Samtidig som det gjør det mulig å stegmeske ved å øke temperaturen om man benytter HERMS eller RIMS, det er hovedgrunnen til at jeg resirkulererÅ resirkulere vørteren under meskinga er unødvendig. Argumentet for å gjøre det, er at du får jevnere temperatur i mesken, og at du får klarere vørter. Jeg er usikker på om du får jevnere temperatur, men du får klarere vørter. Problemet mitt med å være så opptatt av dette er at ingen av delene har noen betydning for sluttresultatet.
Og så er sikkert mange uenige med meg .
Jeg forstår spørsmålet ditt men ikke problemstillingen... jeg brygger på SpeidelÅ resirkulere vørteren under meskinga er unødvendig. Argumentet for å gjøre det, er at du får jevnere temperatur i mesken, og at du får klarere vørter. Jeg er usikker på om du får jevnere temperatur, men du får klarere vørter. Problemet mitt med å være så opptatt av dette er at ingen av delene har noen betydning for sluttresultatet.
Og så er sikkert mange uenige med meg .
Jeg tviler ikke på at du får jevn temperatur ved målepunktet over tid, men har du sjekka at du oppnår jevn temperatur i hele mesken?Jeg bruker HERMS utelukkende for å holde jevn temperatur i meskekjelen. Stiller inn termostaten på ønsket temp og setter i gang pumpen. Easy.
Investeringen i HERMS trenger heller ikke være dyr. Jeg har brukt en gammel vannkoker, selvlaget kobberspiral med påmonterte fittings. Temperaturen styres av inkbirden min, som også styrer gjæringsskapet. Pumpen er en investering, men den brukes til alt av flytting av vørter og WP i tillegg. Selve HERMS-en min kostet vel meg totalt 700kr + 2-3 timer med bryggerelatert mikking(som for meg er en positiv ting )
Det som for meg er en veldig positiv ting med HERMS-oppsettet er at jeg kan meske inn på lavere temp enn måltemp og så la herms-systemet ta tempen opp. La oss si at jeg varmer meskevann til 55c, da kan jeg bare meske inn på 55c og starte pumpe og sette herms med temp f.eks 66c, så styrer den hele prosessen selv. Dette har vært uvurderlig for meg mtp legging av unger og alt annet tidspress i hverdagen.Jeg tviler ikke på at du får jevn temperatur ved målepunktet over tid, men har du sjekka at du oppnår jevn temperatur i hele mesken?
Innafor det vanlige temperaturområdet spiller variasjoner i temperatur veldig liten rolle. Jeg mener ikke at det ikke er "legitimt" å prøve å holde jevn temperatur, både i betydningen "samme temperatur over tid", og "samme temperatur i hele mesken", men jeg våger påstanden at det spiller fint liten rolle for ølet du får ut til slutt. Og jeg synes det er verdt å si det så ikke folk som nettopp har starta å brygge, skal bli veldig bekymra om de ikke fikser dette.
Personlig gir jeg nokså f i om temperaturen synker en grad eller to i løpet av prosessen, eller om den varierer litt fra topp til bunn. Det viktigste er å ikke bomme for mye på innmesktemperaturen - og særlig å ikke havne over.
Personlig gir jeg nokså f i om temperaturen synker en grad eller to i løpet av prosessen, eller om den varierer litt fra topp til bunn. Det viktigste er å ikke bomme for mye på innmesktemperaturen - og særlig å ikke havne over.
Strike temperaturen skal/må være noen grader høyere enn mesketemp fordi maltet som regel ligger på temperatur rundt 20 grader og vil senke temperaturen slik at man treffer rett. Om man da treffer for høyt må man tilsette kaldt vann ganske raskt.Hvorfor anbefales det da å ha en høyere striketemperatur? Ifølge kalkulatorer kan den fort være 4-5°C over mesketemp, så hvis du som meg tar deg god tid ved innmesk og rører alt godt inn så har jeg kanskje en forklaring på høy FG i flere tilfeller?
I dag skulle jeg meske på 65°, tok da innmesk på 69°. Nesten 5kg malt, traff perfekt på 65°. Temp på malten var 17-18 °. Derfor må du ha litt høyere strike-temp, som @LarsUlv skriverHvorfor anbefales det da å ha en høyere striketemperatur? Ifølge kalkulatorer kan den fort være 4-5°C over mesketemp, så hvis du som meg tar deg god tid ved innmesk og rører alt godt inn så har jeg kanskje en forklaring på høy FG i flere tilfeller?
Det som for meg er en veldig positiv ting med HERMS-oppsettet er at jeg kan meske inn på lavere temp enn måltemp og så la herms-systemet ta tempen opp. La oss si at jeg varmer meskevann til 55c, da kan jeg bare meske inn på 55c og starte pumpe og sette herms med temp f.eks 66c, så styrer den hele prosessen selv. Dette har vært uvurderlig for meg mtp legging av unger og alt annet tidspress i hverdagen.
Vitenskapen om fordeling av varme i en sylinder er jo og ganske enkel, varmt er lettere enn kaldt. Ved å ta ut den "kalde" delen av mesken i bunn og varme den til ønsket temp for å sirkulere den inn igjen på topp kan jeg ikke se annet enn at det må ha en positiv påvirkning på å fordele tempen jevnt.
Selvfølgelig er det negative sider med dette også, kanaler kan oppstå, utstyr koster peng og så er det alltid risken med at noe skjærer seg. Ved å holde det så enkelt som mulig er det jo gitt at det er mindre ting som kan gå galt. Brygging uten resirkulering gjorde jeg i en årrekke, og jeg kan ikke si at ølet blir merkbart bedre av resirkulering, for det tror jeg ikke det blir heller. Men enkelheten og friheten til å meske inn når tempen er et stykke unna måltemperatur har vist seg å være investeringen vel verdt, for min del!
Jeg ønsker selvfølgelig ikke å legge noe utstyrspress på noen som helst, BIAB og ekstraktbrygg eller hva det skulle være, lager glimrende øl det også, men dette er et bryggeforum og da er det helt naturlig å ta med diskusjon og erfaringer om alle typer brygging. Det finnes like mange måter å brygge øl på som det finnes bryggere, det ene er ikke nødvendigvis bedre enn det andre, bare forskjellig. Men en ting jeg er ganske sikker på er at loven om avtagende utbytte i høyeste grad gjelder for brygging, dobbelt så dyrt utstyr gir aldri dobbelt så godt øl.
Jeg har ikke merka noe til noen sånn effekt. Og jeg har pleid å meske inn med et 2:1-forhold mellom vann og malt, og dermed med temmelig varmt vann. Fordelen er at det går fort å få blanda sammen en jevn grøt uten klumper. (Men det er litt styr å sørge for å ha vann med riktig temperatur å spe med etterpå. Skulle gjerne hatt en vannvarmer med god termostat til det.)Hvorfor anbefales det da å ha en høyere striketemperatur? Ifølge kalkulatorer kan den fort være 4-5°C over mesketemp, så hvis du som meg tar deg god tid ved innmesk og rører alt godt inn så har jeg kanskje en forklaring på høy FG i flere tilfeller?
Har brukt sous vide varmer i det siste til å varme vann litt fortere på plata og å holde temperaturen på vannet når det er varmet opp der jeg vil ha det til jeg trenger det. Har fungert veldig greit.Jeg har ikke merka noe til noen sånn effekt. Og jeg har pleid å meske inn med et 2:1-forhold mellom vann og malt, og dermed med temmelig varmt vann. Fordelen er at det går fort å få blanda sammen en jevn grøt uten klumper. (Men det er litt styr å sørge for å ha vann med riktig temperatur å spe med etterpå. Skulle gjerne hatt en vannvarmer med god termostat til det.)
Akkurat nå leker jeg meg med lodo-brygging, og fører vann inn i maltet undenifra gjennom krana. Det går treigt, og er ikke helt uproblematisk når det gjelder å treffe temperaturen.
Takk - nå minte du meg på at jeg jo faktisk har en sånn - som jeg ikke har fått somla meg til å ta i bruk.Har brukt sous vide varmer i det siste til å varme vann litt fortere på plata og å holde temperaturen på vannet når det er varmet opp der jeg vil ha det til jeg trenger det. Har fungert veldig greit.
Produkter
Kjøp Produkter online på kjell.com. Rask levering og fri frakt fra 499 kroner, eller reserver og hent i din Kjell & Company-butikk samme dag.www.kjell.com
Kom på at det kan være et problem med den løsningen, nemlig at bevegelsen i vannet sørger for at du får blanda inn oksygen ganske effektivt. Og jeg er opptatt av å begrense det mest mulig. Så jeg tro jeg lar det være, likevel. Søren og.Har brukt sous vide varmer i det siste til å varme vann litt fortere på plata og å holde temperaturen på vannet når det er varmet opp der jeg vil ha det til jeg trenger det. Har fungert veldig greit.
Produkter
Kjøp Produkter online på kjell.com. Rask levering og fri frakt fra 499 kroner, eller reserver og hent i din Kjell & Company-butikk samme dag.www.kjell.com