Slurry

Mc.

Norbrygg-medlem
Hvor mye gjær kan en si det er av denne slurryen. Tenker ikke på ml, men prosentvis. Fikk 4 slike glass av å vaske det som lå på bunnen av en 22 liters batch. Skyllet med litt vann en gang. Lot det bunnfalle i 20 minutter og fordelte det som var over det tyngste laget på 4 glass. Trodde jeg skulle få mere av det lyse rene gjærlaget. Er 50 %for story estimat?
 

Vedlegg

  • 20161128_211237.jpg
    20161128_211237.jpg
    128,1 KB · Sett: 120
må nok vaske litt bedre;)ser ut som mere trub og humlerester enn gjær. Det som er "snadderet" er det midterste laget med gjær. Etter skylling heller du over i ny beholder og lar bunnfallet ligge igjen, gjenta dette før du heller over i bokser til lagring. Da bør du få med renere gjær. Jeg hadde Ikke brukt dette
 
Er det ikke det øverste hvite laget som har flest gjærceller ? Har allerede laget vørteren og venter på avkjøling. Det kan ikke være verre enn å helle ny vørter over gjærkaka som enkelte gjør. Nå har jeg tatt bort det grøvste truben og delt resterende på 4. Skal brukes på en 12 liters batch.
Vasket mere før, men etter å ha lest om flere som bare vasket en gang for å minimere sjangsen for infeksjon så tenkte jeg å prøve dette.
 
Ser det et en del grums nederst i erlenmeyer kolben. Hvis jeg rister godt etter at starteren et ferdig og lar den stå 10 min før jeg dekanterer så skulle vel det gå bra? Laget 2 startere, men tror jeg bruker bare den ene. Den skal brukes til samme øl som den kom fra (Solsnu). Den andre tenkte jeg å bruke til en strong ale. Neste års juleøl. Tror heller jeg bruker en pakke us-05 på den. Holder nok i massevis på en 12 liters batch.
 
Når du vasker så har du all gjæren i suspensjon, den som synker først, vil også gjøre det under gjæring, og samme med den som synker sist. Får du kun topplaget feks så kan du få gjær som ikke flokkulerer særlig a la hveteølgjær. Det meste funker, men tenker best praksis. Med god hygiene og rutiner er det liten sjans for infeksjon. Ligger masse info på vask her, så bare å prøve deg frem
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hvis du gidder, kan du høre hva Chris White sier om vasking av gjær. Vel verdt den tiden det tar, mye nytting i denne videoen:

 
Har lest en del og det er vel slik at en skyller med vann, lar det stå ca 15 min for så å dekantere. Gjerne i noe høyt og smalt. Lar det stå noen timer for så å helle vekk vørteren som ligger øverst. Deretter dele resterende i passende glass.
Det jeg gjorde skulle vel ikke gi så mye forskjellig resultat. Blir mere vørter på toppen, men gjærmengden skulle bli den samme. Når det er sagt så var det temmelig mye trub som du sa. Jeg ristet opp begge starterene og lot de stå 15 min før jeg dekantererte og fikk bort truben. Ser mye bedre ut nå.
 
Hvis du gidder, kan du høre hva Chris White sier om vasking av gjær. Vel verdt den tiden det tar, mye nytting i denne videoen:

Skal kikke på den mens jeg vasker flasker neste gang :). Propper på ørene så jeg hører hva mr. White sier.
 
Hvor mye av denne slurryen bør jeg bruke ?
Det dere ser er nesten hele gjærkaken fra en 24 liters batch med pils.
Jeg brygger en ny batch med pils nå. Gjæret på ca 10 grader.
Den forrige batchen ble satt for en måned siden.
Jeg fatet den i går og hellet slurryen i en høy glassbeholder med litt kokt/avkjølt vann. Lot det stå i 10 min før jeg dekanterte opp i erlenmeyerkolben .
Ble kvitt litt trub på den måten.
Bruke hele eller holde igjen 1/3 ?
IMG20251202143418.jpg
 
Hvor mye av denne slurryen bør jeg bruke ?
Det dere ser er nesten hele gjærkaken fra en 24 liters batch med pils.
Jeg brygger en ny batch med pils nå. Gjæret på ca 10 grader.
Den forrige batchen ble satt for en måned siden.
Jeg fatet den i går og hellet slurryen i en høy glassbeholder med litt kokt/avkjølt vann. Lot det stå i 10 min før jeg dekanterte opp i erlenmeyerkolben .
Ble kvitt litt trub på den måten.
Bruke hele eller holde igjen 1/3 ?
Vis vedlegget 75592
Nesten umulig å vurdere. Den vaskinga er egentlig ikke optimalt. Du tilfører gjæren godt med oksygen. Og du snakker om trub; betyr det at du gjærer med trub'et? Hvor stor kolbe er det der? Og hvor lenge er det sida FG var nådd? Det er fra det tidspunktet du skal regne hvor gammel gjæren er.

Pils på 10 grader er litt spesielt. Du trenger mye gjær, og den vil ikke formere seg like mye som alegjær på 20 grader (gitt at begge er pitcha i "riktig" mengde). Og gitt at denne gjæren kanskje ikke er helt optimal lenger, ville jeg like gjerne brukt alt. Jeg tar sjansen på å si det. Overpitching er et vesentlig mindre problem enn underpitching.
 
Enig at jeg pitcher alt. Tenkte egentlig å la gjæren ligge i appolloen til neste vørter kom oppi.
Men klarte ikke å se på at gjæringskaret var skittent. Så jeg vasket det i går. Derfor gjæren fikk seg en liten vask.
Gjæren hadde nok hatt det bedre med å få ligge i ro i gjæringskaret på 5 grader til dagens brygg.
Litt trub har jeg i gjæringskaret. Tapper den første halvliteren i litermål for å få lest av OG, men litt trub blir det allikevel. Jeg tror det ikke har noe å si.
 
Det er egentlig ganske sjelden jeg høster gjær, men det er ikke vanskeligere enn å grave opp litt fra bånn av gjæringskaret og sette en starter på det om man ønsker.. ?
Beregne 1 billion cells / mL?
Ja:). Sida du skriver "grave", så kan du jo om mulig prøve å unngå det nederste laget. Det er vel bare trub og døde celler der.

Skal du bruke den med en gang, trenger du ikke gjøre noe spesielt med den.
 
Ja:). Sida du skriver "grave", så kan du jo om mulig prøve å unngå det nederste laget. Det er vel bare trub og døde celler der.

Skal du bruke den med en gang, trenger du ikke gjøre noe spesielt med den.
Spørs vel litt hvilken øl som har vært gjæret først? En skikkelig høy OG øl vil gi en slappere og daffere gjær enn et 1.050OG -brygg, eller har jeg misforstått?

Min metode er å alltid kjøre starter på det jeg høster fra gjæringskaret siden jeg har begrenset kunnskap om gjær. Stort sett bygger jeg alltid videre på starteren min før gjæring. Altså trenger jeg 2l starter til et brygg, lager jeg 2,5l. Heller av 5dl når gjæren er i suspensjon og tar vare på den til neste brygg. Har foreløpig kun våget å kjøre videre 3 ganger fra samme "stammen", men er kanskje mulig å strekke det lengre?
 
Spørs vel litt hvilken øl som har vært gjæret først? En skikkelig høy OG øl vil gi en slappere og daffere gjær enn et 1.050OG -brygg, eller har jeg misforstått?

Min metode er å alltid kjøre starter på det jeg høster fra gjæringskaret siden jeg har begrenset kunnskap om gjær. Stort sett bygger jeg alltid videre på starteren min før gjæring. Altså trenger jeg 2l starter til et brygg, lager jeg 2,5l. Heller av 5dl når gjæren er i suspensjon og tar vare på den til neste brygg. Har foreløpig kun våget å kjøre videre 3 ganger fra samme "stammen", men er kanskje mulig å strekke det lengre?
Sjølsagt høster du ikke gjær fra et sterkøl, eller fra et brygg der gjæringsforløpt ikke har vært uproblematisk. Men gitt at de betingelsene er oppfylt, skal gjæren være klar for ny innsats uten spesielle tiltak. Den trenger oksygen ved oppstart av nytt brygg, det er det eneste - og sjølsagt skal den pitches i en vørter som har tilstrekkelig med næringsstoffer.
 
Sjølsagt høster du ikke gjær fra et sterkøl, eller fra et brygg der gjæringsforløpt ikke har vært uproblematisk. Men gitt at de betingelsene er oppfylt, skal gjæren være klar for ny innsats uten spesielle tiltak. Den trenger oksygen ved oppstart av nytt brygg, det er det eneste - og sjølsagt skal den pitches i en vørter som har tilstrekkelig med næringsstoffer.

Tenkte høste fra et 1.065 brygg. Går ikke det greit?
Forutsetter kanskje at jeg setter en starter for å friske den opp?
 
Tenkte høste fra et 1.065 brygg. Går ikke det greit?
Forutsetter kanskje at jeg setter en starter for å friske den opp?
1,06 har jeg hørt som øvre grense. Den er sikkert ikke absolutt, men det går visst på økt sjanse for mutasjoner hos gjæra, og da vil ikke en starter hjelpe deg.
 
Tenkte høste fra et 1.065 brygg. Går ikke det greit?
Forutsetter kanskje at jeg setter en starter for å friske den opp?
Som @erikraude sier, er den vanlig anbefalte grensa 1.060, så du er i grenseland, vil jeg si. Jeg trur det er OG, og ikke ABV, som brukes, fordi gjærens evne til å tåle alkohol varierer mye fra type til type, mens stresset fra det osmotiske trykket når gjæren tilsettes væske med høyt sukkerinnhold, antakelig er mer likt. (Har du høy OG pga. sukker som du tilsetter seinere i gjæringa, ville jeg sett mer på SG ved gjæringsstart.)

Hvis gjæringa har gått greit, ville jeg ikke hatt problemer med å ta sjansen på å høste fra 1.065.
 
Jeg unngår gjær fra høy ABV og fra tørrhumla øl. Sistnevnte fungerer prima ved topphøsting på dag 2-3 før tørrhumling.
Ikke alle gjærstammer egner seg for topphøsting. Jeg digger Verdant til formålet
 
Tilbake
Topp