"Smak av hjemmebrygg" fra Fresh woth kit

Hei!
Er det fremdeles noe liv i forumet?
For noen måneder siden kjøpte jeg et fresh wort kit fra Brewshop (Summer Kölsch). Gjæret i kjøleskap, med varmekabler surret rundt karet, styrt av Inkbird ITC-308. Husker i farten ikke nøyaktig temperatur, men kanskje 16 grader, høyst 18.
Etter gjæring overførte jeg til fat og lagret kaldt.
Når jeg nå smaker på ølet så smakker det "hjemmebrygget" uten at jeg kan videre definere det. Mtp på at det er fresh wort kit vil jeg tro det er min feil, og dermed gjæringen. Noen andre som har erfart det, eller kan peke på mulige årsaker?
Ølet ble tappet fra gjæringskar over i fat gjennom stigerør, eller med slange ned i bunn (husker ikke). Hvertfall ikke lukket overføring. Fatet ble purget etterpå. Så vil tro det er minimal påvirkning av oksygen.
 
Hei!
Er det fremdeles noe liv i forumet?
For noen måneder siden kjøpte jeg et fresh wort kit fra Brewshop (Summer Kölsch). Gjæret i kjøleskap, med varmekabler surret rundt karet, styrt av Inkbird ITC-308. Husker i farten ikke nøyaktig temperatur, men kanskje 16 grader, høyst 18.
Etter gjæring overførte jeg til fat og lagret kaldt.
Når jeg nå smaker på ølet så smakker det "hjemmebrygget" uten at jeg kan videre definere det. Mtp på at det er fresh wort kit vil jeg tro det er min feil, og dermed gjæringen. Noen andre som har erfart det, eller kan peke på mulige årsaker?
Ølet ble tappet fra gjæringskar over i fat gjennom stigerør, eller med slange ned i bunn (husker ikke). Hvertfall ikke lukket overføring. Fatet ble purget etterpå. Så vil tro det er minimal påvirkning av oksygen.
Det er da liv, sjøl om det kunne vært mer:).

Det skal lite til å få oksygenpåvirkning, og tappeprosessen din er ikke optimal, så jeg vil anta at noe ligger der. Du må sørge for at fatet er fritt for oksygen før du overfører, og det holder ikke å bare flushe med CO2 - eller det må du i så fall gjøre veldig mange ganger (15-20). Fyll det med Starsan, og driv den ut med CO2.

Ser forresten at det er K-97 som følger med settet, og det er ikke en kølschgjær.


"Hjemmebryggsmak" består vel stort sett av gjæringsfeil. Det er vanskelig å gjøre så innmari mye gæ'ernt under mesking og koking, så FWK er til liten hjelp i kampen for bedre øl. Det lar deg bare slippe jobben med meskinga - og fratar deg muligheta til styre en del parametre.

Kølsch er ellers et vanskelig øl å få til; sjøl har jeg for lengst gitt opp.

Et visst begrep om hvor krevende det er å unngå oksygenpåvirkning får du her (takk til @Mc. som tipsa om den i en annen tråd) :
 
Sist redigert:
Jeg støtter Finn. Kølsch er et gjærdrevet øl. Da skapes smaken under gjæring... og det er du all anledning til å fø...e opp selv med et FWK :)
- og uansett: de aller fleste feil i et øl er gjæringsfeil. Så FWK vil aldri være noen særlig hjelp til å unngå feil. Disse settene er ingen snarvei til godt øl - og der skiller de seg fra gode vinsett, som det faktisk er nokså uproblematisk å få akseptabel vin ut av.

Men som du sier; Kølsch er ekstra vanskelig. Og du må ha kølschgjær for å få den (veldig subtile) rette smaken, som er det lille som skiller den fra en pils. Så kølsch er minst like vanskelig å brygge som pils.

For begge gjelder forøvrig at hjemmebryggere ikke har en sjanse i havet til å brygge noe som ligner noe særlig på originalvaren. Det er i alle min erfaring. Men det kan jo bli godt likevel:).
 
Sist redigert:
Og så er det ofte slik at FWK er basert på et All-grain sett. Selger har "bare" gjort meske og kokejobben. Resultatet bør ligne tilsvarende allgrain sett.
Mener du har et godt poeng der. Folk får lett en forestilling om at FWK er "bedre", men det er jo ikke det å lage vøretr som er vanskelig. Ølbrygging har vel en grei måte å si det på: "Det er et fullverdig alternativ til å brygge selv, siden kvaliteten vil være like bra".

Jeg likte den. (Sjøl om jeg jo mener det er langt bedre å brygge sjøl, fordi det gir deg en helt annen kontroll over prosessen. Så hvis du har et forhold til hva som faktisk skaper ølet, er FWK lite interessant. Det er, sånn sett, bare en måte å glipp av en bit av moroa på:).)
 
Sist redigert:
Takk for svar!
Jeg har egentlig lagt ølbrygging på hyllen for en del år fremover etter at jeg fikk to unger, men fikk lyst å teste FWK siden det tar fryktelig lite tid.
Jeg pleier å kjøre lukket overføring, men gadd ikke denne gangen. Det var jo kanskje en tabbe.
Kan også prøve et annet sett neste gang.
Men @Finn Berger , siden du nevner det: jeg har fundert på å prøve disse vinsettene. Du har gode erfaringer med det? Jeg er fristet til å prøve meg på en av de rimeligere variantene først. Type On the house-settene til Vestbrygg.
Lenke
 
Takk for svar!
Jeg har egentlig lagt ølbrygging på hyllen for en del år fremover etter at jeg fikk to unger, men fikk lyst å teste FWK siden det tar fryktelig lite tid.
Jeg pleier å kjøre lukket overføring, men gadd ikke denne gangen. Det var jo kanskje en tabbe.
Kan også prøve et annet sett neste gang.
Men @Finn Berger , siden du nevner det: jeg har fundert på å prøve disse vinsettene. Du har gode erfaringer med det? Jeg er fristet til å prøve meg på en av de rimeligere variantene først. Type On the house-settene til Vestbrygg.
Lenke
Det er vel andre som har mer erfaring med dem. Jeg har ikke prøvd noen fra den serien der, men kan i alle fall anbefale prisklassen over fra den samme produsenten (Winexpert). Forskjellen mellom dem kan jeg altså ikke si noe om, men produsenten er god.
 
- og uansett: de aller fleste feil i et øl er gjæringsfeil. Så FWK vil aldri være noen særlig hjelp til å unngå feil. Disse settene er ingen snarvei til godt øl - og der skiller de seg fra gode vinsett, som det faktisk er nokså uproblematisk å få akseptabel vin ut av.

Og du må ha kølschgjær for å få den (veldig subtile) rette smaken, som er det lille som skiller den fra en pils. Så kølsch er minst like vanskelig å brygge som pils.

For begge gjelder forøvrig at hjemmebryggere ikke har en sjanse i havet til å brygge noe som ligner noe særlig på originalvaren. Det er i alle min erfaing. Men det kan jo bli godt likevel:).
Faktisk har Lallemand sluttet å produsere kölsch gjæret LalBrew Köln™ Kölsch-style Ale. Kan hende jeg tar feil, men meg bekjent var de eneste produsent av gjær spesifikt ment for kölsch (med kölsch i selve navnet i alle fall).
Nettsiden linket til under opplyser at det samme også gjelder for Lallemand Belle Saison og London

Link til info over samt forslag til alternativer HER
 
forslag til alternativer HER
Eller her.


 
Faktisk har Lallemand sluttet å produsere kölsch gjæret LalBrew Köln™ Kölsch-style Ale. Kan hende jeg tar feil, men meg bekjent var de eneste produsent av gjær spesifikt ment for kölsch (med kölsch i selve navnet i alle fall).
Nettsiden linket til under opplyser at det samme også gjelder for Lallemand Belle Saison og London

Link til info over samt forslag til alternativer HER
Eller her.


Gjæren til Lallemand var den eneste tørrgjæren til kølsch. Mine erfaringer med den var dårlige.

Av de to ferskgjærene der mener jeg 029 er overlegen. Det er den eneste gjæren jeg har brukt som har gitt noe som har vært i nærheten av å gi meg noe har ligna en kølsch ... men sjøl det var ikke nær nok;). Aldri mer kølschbrygging her i huset.
 
Det er den eneste gjæren jeg har brukt som har gitt noe som har vært i nærheten av å gi meg noe har ligna en kølsch ... men sjøl det var ikke nær nok;). Aldri mer kølschbrygging her i huset.
Men selv om det ikke er i nærheten av Kølsch, så kan det vel ha vært ustyrtelig godt?
Da hadde jeg gjerne brygget det igjen, samma pokker hva det kunne kalles :)
 
Men selv om det ikke er i nærheten av Kølsch, så kan det vel ha vært ustyrtelig godt?
Da hadde jeg gjerne brygget det igjen, samma pokker hva det kunne kalles :)
Pilsmalt, relativt rundhånda mengder Tettnang/Hersbrucker, WLP029. Blir kjempegodt det. Er for sein med å brygge Kölsch til sommeren i år, men har faktisk ikke mer kjølekapasitet heller etter neste brygg. Må invitere på en kjempefest snart tror jeg..

Litebrygg har fått inn 2024 Tettnanger.

Her er den jeg kommer til å bruke neste gang.

 
Men selv om det ikke er i nærheten av Kølsch, så kan det vel ha vært ustyrtelig godt?
Da hadde jeg gjerne brygget det igjen, samma pokker hva det kunne kalles :)
Smak er jo alltid mulig å diskutere, men det som blir feil med hjemmebrygga kølsch, er at du gjerne får fruktige estere som jeg mener kler et sånt øl veldig dårlig. Men om folk liker det, så er det jo ikke noe galt med at de gjør det. Jeg har endt med å helle ut nok av det fordi det har blitt gammelt - nok til at jeg ikke gidder å prøve igjen.

Virkelig god kølsch kan konkurrere med god pils. Men det er tross alt lettere å brygge en akseptabel pils enn en akesptabel kølsch.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Pilsmalt, relativt rundhånda mengder Tettnang/Hersbrucker, WLP029. Blir kjempegodt det. Er for sein med å brygge Kölsch til sommeren i år, men har faktisk ikke mer kjølekapasitet heller etter neste brygg. Må invitere på en kjempefest snart tror jeg..

Litebrygg har fått inn 2024 Tettnanger.

Her er den jeg kommer til å bruke neste gang.

Ser ut til at 2024 blei et godt tysk humleår. Så da er det bare å legge seg opp et lager for et par år framover. Du veit jo ikke hvordan neste år blir. Og humla tåler godt å ligge ei stund i frysern om den er vakumert eller nitrogen-pakka.
 
Når jeg nå smaker på ølet så smakker det "hjemmebrygget" uten at jeg kan videre definere det.

Er ikke det typisk for FWK-øl? Jeg har i hvert fall ikke smakt på øl brygget med FWK som var gode. Har ved to forskjellige anledninger smakt på en Kölsch (uten at jeg husker hvem som hadde laget kittene), de var ganske dårlige - kunne ikke gjenkjenne ølstilen en gang. Noen som har gode erfaringer med FWK?

Kølsch er et gjærdrevet øl. Da skapes smaken under gjæring...
I så fall er vel alle øl "gjærdrevet". Tysk hveteøl eller de fleste belgiske øltyper vil jeg betegne som "gjærdrevet", men ikke akkurat Kölsch.
 
Jeg støtter Finn. Kølsch er et gjærdrevet øl. Da skapes smaken under gjæring... og det er du all anledning til å fø...e opp selv med et FWK :)
....

I så fall er vel alle øl "gjærdrevet". Tysk hveteøl eller de fleste belgiske øltyper vil jeg betegne som "gjærdrevet", men ikke akkurat Kölsch.
Jeg trur jeg vil gi begge rett:).

Du kan ikke brygge kølsch uten kølschgjær, så på den måten har Morten et poeng. På den annen side skal den typiske smaken som gjæren skaper, være bortimot helt umerkelig. Som Zainasheff skriver i Brewing Classic Styles - med bakgrunn i solid empirisk forskning på Kølns kølschkneiper:) - skal den være mer innbilt enn virkelig. Og i gjærdrevne øl forøvrig er den smaken som gjæren skaper langt tydeligere enn i en kølsch, så på den måten virker det nesten litt rart å kalle kølsch gjærdrevet. Skaper kølschgjæren merkbar smak i form av fruktestere, mener jeg det er en defekt.
 
Er ikke det typisk for FWK-øl? Jeg har i hvert fall ikke smakt på øl brygget med FWK som var gode. Har ved to forskjellige anledninger smakt på en Kölsch (uten at jeg husker hvem som hadde laget kittene), de var ganske dårlige - kunne ikke gjenkjenne ølstilen en gang. Noen som har gode erfaringer med FWK?
....
Er ikke det typisk for hjemmebrygga kølsch:)? Jeg har i alle fall til gode å smake en hjemmebrygga kølsch - inkludert mine - som har vært virkelig god, i det minste betrakta som kølsch.

De som har vært levert som sett nå, har vel stort sett ikke vært levert med kølschgjær, sida kølschtørrgjæren til Lallemand er tatt ut av produksjon. Er ikke K-97 vanlig, tru? Så sånn sett er det ikke rart det ikke blir kølsch. Egentlig er det å lure folk å selge dem et kølschsett uten kølschgjær.

Hvis du får dårlig øl av FWK-sett, kan det skyldes oksygeningress under tappinga av vørteren. Det vil gjøre ølet ditt ekstra utsatt når du flasker/fater. Litt mer om det her: https://forum.norbrygg.no/threads/fresh-wort-kit-og-holdbarhet.46922/
 
Egentlig er det å lure folk å selge dem et kølschsett uten kølschgjær.
Nei, det synes jeg ikke. Gjær utveksles. Det har blitt gjort i uminnelige tider.

Det er egentlig uvesentlig hvilken gjær man bruker for brygge et øl, så lenge den gir det ønskede resultatet. Dersom man klarer å brygge en kölsch som smaker som kölsch ved hjelp av Nottingham, lager, altbier eller kölsch gjær har det noe å si?
 
Tilbake
Topp