Smaksetting av IPA og gjæringstid

Skal smaksette IPA med mango enten 120g tørket, 300g purè eller 1 kg fersk i 23 liter (ekstrakt).
Skal dette tilsettes etter stormgjæringen?

Kan gjæringen stå for lenge? Vet at man skal ta måling etter 1 uke, og annenhver dag etter det. Men la oss si at jeg ikke kan tappe før 1 uke etter at måling er OK, vil dette da ødelegge sluttproduktet?
 
Skal smaksette IPA med mango enten 120g tørket, 300g purè eller 1 kg fersk i 23 liter (ekstrakt).
Skal dette tilsettes etter stormgjæringen?
Det er ganske en ganske vanlig metode, ja. Fordelen er at hovedgjæringen er over, så CO2-produksjonen røsker ikke med seg all aromaen ut i luften. Samtidig er gjæren fremdeles aktiv nok til å absorbere/flushe ut oksygen som introduseres med frukten.

Kan gjæringen stå for lenge? Vet at man skal ta måling etter 1 uke, og annenhver dag etter det. Men la oss si at jeg ikke kan tappe før 1 uke etter at måling er OK, vil dette da ødelegge sluttproduktet?
Vanligvis er det uproblematisk å la ølet stå noen uker på gjærkaken, men siden det er snakk om IPA, er det naturlig å anta at du tørrhumler. En standard kjøreregel er vel at mer enn ca to uker på tørrhumle bør unngås.
 
Det er ganske en ganske vanlig metode, ja. Fordelen er at hovedgjæringen er over, så CO2-produksjonen røsker ikke med seg all aromaen ut i luften. Samtidig er gjæren fremdeles aktiv nok til å absorbere/flushe ut oksygen som introduseres med frukten.

Vanligvis er det uproblematisk å la ølet stå noen uker på gjærkaken, men siden det er snakk om IPA, er det naturlig å anta at du tørrhumler. En standard kjøreregel er vel at mer enn ca to uker på tørrhumle bør unngås.


Skal bruke ekstrakt. Medfølger vel ikke tørrhumle der, ei heller sto det at det var anbefalt? Tenkte craft sin IPA Pouch. Prøver å holde det simpelt, da det blir første batch. Gidder dog ikke å invistere 3500 i enkelt utstyr for koking av malt, da jeg ikke vet om dette er en hobby for meg.
 
Skal bruke ekstrakt. Medfølger vel ikke tørrhumle der, ei heller sto det at det var anbefalt? Tenkte craft sin IPA Pouch. Prøver å holde det simpelt, da det blir første batch. Gidder dog ikke å invistere 3500 i enkelt utstyr for koking av malt, da jeg ikke vet om dette er en hobby for meg.

Smart å starte med ekstrakt først.
Dersom du bor i nærheten av noen som brygger med malt kan det være smart å være med på en batch.
Det tar jo en del mer tid å brygge med malt, men det er veldig kjekt.

Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
 
Ble Australian Pale Ale fra Mangrove med dextrose. Tenker på å la denne stå på karet i 2 uker. Etter 6-7 dager tilsetter jeg tørrhumlen og mango. Deretter stå i ytterligere en uke.

Men er det noen fallgruver med tilsetning av frukt (fruktsukker)? Tenkter på å bruke fersk, da denne er søtere og bedre på smak enn frossen. Videre er tanken å kjøre 1 kg mango i foodprosessor, sile denne og gi den et oppkok for å drepe eventuelle ulumskheter. Eller er der bedre med mango i terninger?

Brygget et billig ekstraktsett for 7-8 år siden, helt uviten om viktigheten av temperaturer, gjæring, flasker, tid etc. Ølet ble tappet på 1.5 liters plastflasker. Utrolig nok var smaken forsåvidt grei, bortsett fra gjærsmak og lite futt. Men hva forårsaket gjærsmaken?

Og siste spørsmål. Om man skal tappe over flere ganger for å fjerne mest mulig grums, hvor lenge bør det stå før omtapping etter første omtapping?
 
Sist redigert:
Ble Australian Pale Ale fra Mangrove med dextrose. Tenker på å la denne stå på karet i 2 uker. Etter 6-7 dager tilsetter jeg tørrhumlen og mango. Deretter stå i ytterligere en uke.

Men er det noen fallgruver med tilsetning av frukt (fruktsukker)? Tenkter på å bruke fersk, da denne er søtere og bedre på smak enn frossen. Videre er tanken å kjøre 1 kg mango i foodprosessor, sile denne og gi den et oppkok for å drepe eventuelle ulumskheter. Eller er der bedre med mango i terninger?

Brygget et billig ekstraktsett for 7-8 år siden, helt uviten om viktigheten av temperaturer, gjæring, flasker, tid etc. Ølet ble tappet på 1.5 liters plastflasker. Utrolig nok var smaken forsåvidt grei, bortsett fra gjærsmak og lite futt. Men hva forårsaket gjærsmaken?

Og siste spørsmål. Om man skal tappe over flere ganger for å fjerne mest mulig grums, hvor lenge bør det stå før omtapping etter første omtapping?
Du trenger ikke stikke(tappe) om. Da øker du risikoen for oksidering av ølet og får usmaker deretter.

Jeg vil også anbefale puré fremfor fersk mango. Jeg har brukt sistnevnte selv og ikke fått resultatet jeg ønsket. Puré er mer effektivt. :)
 
Du trenger ikke stikke(tappe) om. Da øker du risikoen for oksidering av ølet og får usmaker deretter.

Jeg vil også anbefale puré fremfor fersk mango. Jeg har brukt sistnevnte selv og ikke fått resultatet jeg ønsket. Puré er mer effektivt. :)

Hvordan ble resultatet? Beskt eller lite merkbart?
Vil ikke tilsetning av frukt starte gjæringen igjen, og alkoholprosenten øker ytterligere?
Jeg er ikke glad i bunnslam, derfor jeg tenkte på omstikking/omtapping. Men da prøver jeg med kun fra gjæringskar og over i nytt.

Og, dextrose framfor spraymalt, ulemper?
 
Hvordan ble resultatet? Beskt eller lite merkbart?
Vil ikke tilsetning av frukt starte gjæringen igjen, og alkoholprosenten øker ytterligere?
Jeg er ikke glad i bunnslam, derfor jeg tenkte på omstikking/omtapping. Men da prøver jeg med kun fra gjæringskar og over i nytt.

Og, dextrose framfor spraymalt, ulemper?
Du vil få en liten boost av fruktsukkeret som er i puréen ja, det stemmer. Hvor høy boost du vil få er vanskelig å beregne, det er noe jeg ikke kan noe særlig.

Dekstrose er en veldig enkel sukkerart som er 100% gjærbart. Det vil si at at det ikke legger igjen noe smak, bare økning av alkoholprosent. Spraymalt er det samme som ekstrakt, bare kokt ned, konsentrert og tørket. Det vil gi smak, gjærbarhet, aroma og farge til produktet ditt.
 
Har nå satt Australian Pale Ale med dextrose. Smakte selvfølgelig på vørteren før gjæret ble tilsatt, og det smakte selvfølgelig meget bittert. Regner med det er normalt i dette stadiet? Medfølgte Galaxy og Ella-humle, men frykter at tørrhumling bør den alt for bitter? Liker ikke alt for bitre øl, tvert imot heller mer mot søt. Tilsetter 120g tørket mango ved SG på under 1.020. OG lå på 1.050 (mostvekten hang i siden på måleglasset, men etter endel slipp stoppet den på 1.050).
 
Dag 1 - 1050

Dag 6 - 1025

Dag 7 - tilsatt humle, 150g tørket mango (la dem i kokende vann, og lot de ligge i 1 døgn) og 3dl mangopure av 200g herm. mango og 2dl mangonektar

Dag 8 - 1016

Dag 11 - 1009


Brukte nylonstrømpe for humlen. Humlen utvider seg svært mye. Ligger som en oppblåst ballong på toppen.
 
Skal igang med en IPÅ og tenkte prøve en litt sommerlig variant i dag. Kjøpte en boks, 850 gr Mango Pure. Det burde vel holde i massevis for en 23 liters batch ?
 
Skal igang med en IPÅ og tenkte prøve en litt sommerlig variant i dag. Kjøpte en boks, 850 gr Mango Pure. Det burde vel holde i massevis for en 23 liters batch ?

Det settet i innleggene ovenfor her fra i fjor, ble oksidert. Men uansett, ikke merkbar mango. Den jeg brukte 1.5kg på 12 liter var i etterkant.
 
Tilbake
Topp