God kveld godtfolk,
Fortsatt ikke så alt for mange brygg på nakken, men få blir fler og det har ikke blitt mindre artig eller givende
Det tok ikke lang tid før jeg ble lei av å flaske og vil skaffe et fat til "forbruksølet".
Sodastream virker lettest da jeg kan bytte flaske i umiddelbar nærhet og allerede har 2 gassflasker.
Så til mine spørsmål;
1. Har jeg forstått rett at jeg kan bruke 1stk sodastream flaske til å karbonere og tappe ca 40 liter. (Viktigste er at det holder til et 19L fat.)
2. På en nettbutikk ser jeg det blir anbefalt tilbakeslagsventil ved karbonering men det er ikke nevnt eller med i pakken hos bryggselv.
Trenger jeg noe mer enn dette, evt en annen pakke noen har å anbefale?
Fatpakke med AGA kullsyreflaske og sodastream regulator, for karbonering av øl
www.bryggselv.no
3. Lagrer jeg både fat og gass i kjøleskapet?
4. Er det noe i veien for å tappe en eksempelvis 10 liters batch på et 19 liters fat? (forstår at man bruker masse unødig co2)
5. er det mulig å tappe fra fat over på flaske, eks om man skal bort en kveld å vil ta med noen øl, hvordan gjøres det isåfall.
Takker for alle svar
1) Sodastream funker fint, Europris har ofte god medlemspris på disse. Liten flaske (425g) funker fint, men du kan kjøpe dobbelt så store flasker på Clas Ohlson. Det oppgis at de små skal holde til 60l, men dette er karbonering av vann, i litersflaske, så regnestykket blir ett annet for fat. Man karbonerer gjerne rundt 2.5 vol. 1 vol er 1 l CO2 i 1 l drikke, som igjen er
1.96 g/L. Dvs at ett 19 l fat tar da 2.5*1.96*19=98g CO2. Ca 100g, da. Men så skal man jo fylle volumet av fatet også. (Hvis jeg husker riktig så er) 15 psi er 1 atm, så trykket er doblet ved "normal" karboneringsnivå på 15 psi. Så da går det 38 l CO2 ... la oss runde opp til (1.98g/l * 38l) ca 80g, (når fatet er tomt). Så (teoretisk) 180 g (ca) på et "runde" med øl i fatet. Så med litt slack, litt purging osv, kan du vel få ut 2 fat av 425 g.
Men jeg anbefaler, i hvertfall hvis du brygger godt humlede øl, at du purger fat før bruk ved først å fylle dem med startsan (eller vann). Du drikker sikkert ølet rimelig fort, (uten at jeg vil gjøre noen spekulative antagelser, men har du kun 1 fat, og serverer til venner/familie osv, går det vel unna).
Da går det litt CO2 til dette også, (teoretisk minimum ca 40g). Men det er ikke strengt tatt nødvendig hvis du fyller fatet skånsomt, og purger litt etter at det er fylt, (drar noen ganger i ventilen når fatet er trykksatt, så luftandelen i gassblandingen i toppen av fatet tynnes ut).
Dette er utregninger litt på "kjappen", så har jeg regnet/tenkt feil her, må andre gjerne kommentere.
2) Kjekt å ha, kan kobles inn på det systemet du vurderer å kjøpe, (det finnes flere typer "in-line" løsninger). Fyller du ett fat opp til "tappen" der CO2 går inn, kan du risikere at øl slår tilbake, og går tilbake i mekanismen til ventilen på gassflaske, (og flaska). Edit; De fleste gassreguatorer (dingsen du kobler til sodastreamflaska) har en innebygd tilbakeslgsventil allerede). Dog ikke kritisk å ha, særlig fordi du kun har ett fat, så lenge du er litt forsiktig, (ikke overfylle, ikke ha koblet til gass hvis du reduserer trykk etter "høytrykkskarbonering, dvs høyt trykk (feks 40 psi) over ca 24t. Har man flere fat, er det lettere å kløne det til, og at øl slår tilbake i fatet med lavere trykk. Jeg har gått på en small der med cider/ingefærøl som "infiserte" andre øl. Kjedelig å kaste øl pga slikt kløn.
3) Øl, ja, (kan tas ut for servering, men temp stiger jo - hen funker jo fint ut på milde vintre på hyttetur med gutta, feks). Gass: valgfritt.
4) Det går fint med halvfulle fat, men skal du purge "headspace" (se 1) så går det endel CO2, ja. Da kan du sjekke ut metoden med å fylle fat med StarSan-løsning, som du tømmer ut, (det finnes endel hacks med denne løsningen for å spare CO2, som feks å tømme fatet med CO2en som dannes ved gjæring - hvis du har gjæringsfat som egner seg, da). StarSan-løsning kan du forresten oppbevare en stund, feks på 20l plastdunk, (blir den cloudy kan du forsterke den med en ny, liten klunk med konsentrert StarSan.
5) Det går fin-fint. Man kan kjøpe dingser til dette formålet, men kan også rigge på en slange på picknik kranen, som rekker ned til bunn av flaska, og fylle den opp. Brusflasker, (PET) er fine (enkle, men ikke pene) til dette formålet. Eller ser det jo kulere ut hvis du flakser på ølflasker. Du trenger ikke være
like nøye på desinfisering da ølet skal drikkes snarlig.
Dette er jo også en fin metode å bruke for å tømme fatet - hvis det er noen liter igjen - og du har ett nytt øl ferdiggjæret. Fyll da (rene og desinfiserte flasker)
nesten fulle, (holder med 1 cm "tom"-rom (headspace)), og la det flyte over litt skum. Det driver oksygen ut, (som er drepen på øl, og særlig humle), og ølet kan lagres lenge.
En god video som går gjennom tema finner du her;