Hei, jeg har siklet litt på "det nye humlefilteret" til speidel, og gikk tilslutt til innkjøp da jeg var lei av å sitte med 5 liter trub og mye vaskejobb hver gang. Brygget for første gang med det i dag (på speidel 20l), en APA med 120 g humle, fordelt på 60g@15 min, 30g@5 min og 30g@0 min. Jeg kompenserte med ca 10% ekstra humle på hver drop. Skulle ende på ca 35 IBU. Lite bitterhumle altså, og første drop av humle på 15 minutter gjenstående kok.
Jeg bruker Speidel sin spiralkjøler, og denne ble satt ned i brygget (den passer utenpå humlefilteret) da det var igjen ca 20 min kok. Normalt pleier det å ose deilig humlearoma umiddelbart etter at første dump av humle gjøres, men i dag synes jeg det var helt fraværende. Veldig lite humlearoma igjennom bryggeprosessen, og desverre kunne smaksløkene etter endt kjøling fortelle det samme, her var det ikke mye humle. Det virker for meg som om filteret blokkerer gjennomstrømming av vørter slik at man ikke får noes særlig god utnyttelse av humlen. 0 minutters-humlen ble jo nesten bare liggende oppå humlesuppa oppi filteret, så denne fikk jeg nok også SVÆRT lite utnyttelse av. Er det flere med samme erfaring? Bruker dere filteret til både bitterhumle og aromahumle?
Kan det være spiralkjøleren i kombinasjon med humlefilteret som utgjør problemet, altså at det er spiralkjøleren som forhindrer gjennomstrømming?
Det ble forresten svært lite trub og lettere oppvask, der virket filteret som sin hensikt.
Blah, nå har jeg 20 liter med kjip pale ale til gjæring.. :/
Jeg bruker Speidel sin spiralkjøler, og denne ble satt ned i brygget (den passer utenpå humlefilteret) da det var igjen ca 20 min kok. Normalt pleier det å ose deilig humlearoma umiddelbart etter at første dump av humle gjøres, men i dag synes jeg det var helt fraværende. Veldig lite humlearoma igjennom bryggeprosessen, og desverre kunne smaksløkene etter endt kjøling fortelle det samme, her var det ikke mye humle. Det virker for meg som om filteret blokkerer gjennomstrømming av vørter slik at man ikke får noes særlig god utnyttelse av humlen. 0 minutters-humlen ble jo nesten bare liggende oppå humlesuppa oppi filteret, så denne fikk jeg nok også SVÆRT lite utnyttelse av. Er det flere med samme erfaring? Bruker dere filteret til både bitterhumle og aromahumle?
Kan det være spiralkjøleren i kombinasjon med humlefilteret som utgjør problemet, altså at det er spiralkjøleren som forhindrer gjennomstrømming?
Det ble forresten svært lite trub og lettere oppvask, der virket filteret som sin hensikt.
Blah, nå har jeg 20 liter med kjip pale ale til gjæring.. :/