magne1972 skrev:
Har du et pH-meter, er vel det den sikkreste måten å kontrollere star san blandinger på.
Det er tross alt lav pH som gjør star san effektiv.
(Jeg vet ikke, men siden den fungerer som dessinfiserende pga lav pH er den muligens ikke skadelig for gjærceller, i forhold til klor ol, som er dessinfiserende pga høy pH)
Riktig, feil og veldig feil.
Riktig: Som du selv fant en kilde til, så er StarSan effektiv så lenge pH er under 3. Normal bruksløsning av StarSan har pH ca 2,5.
Her er en god tråd om StarSan og pH på HomeBrewTalk.
Feil: Det er lav pH som gjør at StarSan desinfiserer.
Nei, virkemåten til StarSan er ikke lav pH. En pH på 3,0 vil ganske mange mikroorganismer overleve, men StarSan er effektiv. For eksempel er pH 2,2 vanlig å bruke for syrevasking av gjær, som jo gjæren overlever. StarSan må være sur for å fungere, men det er ikke av pH som er virkemåten til StarSan. (Sterkrens, derimot, er ren fosforsyre og dreper mikroorganismer kun på grunn av lav pH. Derfor må sterkrens ha lavere pH enn StarSan for å fungere.)
Veldig feil: Klor desinfiserer på grunn av høy pH.
Nei, virkestoffet i klorin er natriumhypokloritt som brytes ned til hypoklorittsyre. Grunnen til at klorin er sterkt basisk, er at det er tilsatt kaustisk soda i produksjonen for å stabilisere produktet. Natriumhypokloritt vil være mer effektivt dersom du senker pH (men ettersom du da også får giftig klorgass, bør du absolutt ikke gjøre det).