Starte på nytt med små batcher

Jeg er også på utkikk etter opplegg for mindre batcher. Hvis jeg skal kunne prøve meg frem og iterere på en oppskrift er det litt upraktisk å ende opp med 40 halvlitere etter hver runde. Det har jeg ikke kapasitet til å kjøle ned, og jeg tror ikke det skalerer godt å dramatisk skru opp inntaket :D

Mesk og kok får jeg fint til, men nå er jeg på utkikk etter noe å gjære i. Hva bruker folk til å gjære små batcher? Jeg tror jeg skal gå til anskaffelse av en Fermzilla flat bottom, men tror ikke(?) den er egnet for å gjære 10l. Jeg vil ha noe med kran så jeg kan flaske rett fra karet. Det beste jeg har kommet over sålangt er Speidel sitt kar, men det har irriterende mange kriker og kroker. Det finnes noe stål på 10l, men de er dyre. Hvorfor lager ikke Fermzilla en 12l? :)

Så: hva bruker folk til å gjære 8-ish liter?
Skal du flaske rett fra karet, trur jeg ikke noe slår Speidel av det du får kjøpt nå. Krikene og krokene er ikke noe problem.

Jeg bruker et gammelt Rickenbach-kar - det er nesten en gitar om du skal gå etter navnet:). Jeg tapper over i det og blander inn speise eller sukkerlake der, og flasker fra det. Det er enda bedre enn Speidelkaret, som det ligner ganske mye. Så om du finner et gammelt sånt brukt, så slå til. De er uslitelige. (Bryggselv solgte dem i sin tid, så det må finnes en del der ute.)
 
Sist redigert:
Det er en del 11-12L kar



ølbrygging har flere alternativer

Du kan gjære i Corneliusfat eller oxebar

Jeg har også gjæret i Julabøtte.
Jeg vil helst unngå den mest rælete plasten. Foretrekker også noe som kommer ferdig med kran - både fordi jeg er for lat til å fikse det sjæl, og fordi jeg vil ha det uten fliser og godt og tett.

Den fermenter king-en så ikke så dum ut. Jeg er totalt noob på sånne ventil-greier, men kan jeg flaske med den greia som ligger oppi?
 
Å? Jeg ville trodd at oksygen blir et problem på et tidspunkt?
Oksygenet blir spist opp av gjæren i starten, etter det er tanken oksygenfri så lenge du ikke åpner den.

Jeg gjærer av og til alkoholsterke øl med 200% headspace uten problem med oksygen. 20-22 liter i 60 liter Fermzilla Allrounder gir god plass til hyperaktiv engelsk/belgisk gjær. Orker ikke vaskejobb så kjører større tank hvis jeg er bekymra for gjærens påfunn. :p
 
Jeg ser at Flatbottom-en er populær hos flere, men jeg vil slå et slag for den vanlige FermZilla 30-literen med flyteball - så fremt du har utstyr for CO2-bruk og fating. Jeg starter gjæringen med åpen sikkerhetslås, men lukker den når stormgjæringen avtar og bruker spunding valve (på lavt trykk). Fra da av har jeg øl i et CO2-fylt miljø. Jeg kan coldcrashe (med et svakt CO2-trykk på for å hindre at karet imploderer), og overfører deretter oksygenfritt til et CO2-fylt fat.

Av og til får jeg øl til overs etter at jeg har fylt et fat, og da tapper jeg rett fra gjæringskar til flasker med et par sukkerbiter i. Med bittelitt CO2 i ølet, får jeg "cappet på foam", så det går også kjempefint.
 
Jeg ville trodd at stort nok frirom ville åpnet for at O2 og CO2 blandes og at det blir vanskeligere å være sikker på at all O2 drives ut. Men dette kan jeg lite om, og det ser ikke ut til å bekymre dere :)
 
Jeg ville trodd at stort nok frirom ville åpnet for at O2 og CO2 blandes og at det blir vanskeligere å være sikker på at all O2 drives ut. Men dette kan jeg lite om, og det ser ikke ut til å bekymre dere :)
Gjæren glupsker i seg oksygenet når den er aktiv. Stort headspace er et ikkeproblem :)
 
Jeg ser at Flatbottom-en er populær hos flere, men jeg vil slå et slag for den vanlige FermZilla 30-literen med flyteball - så fremt du har utstyr for CO2-bruk og fating. Jeg starter gjæringen med åpen sikkerhetslås, men lukker den når stormgjæringen avtar og bruker spunding valve (på lavt trykk). Fra da av har jeg øl i et CO2-fylt miljø. Jeg kan coldcrashe (med et svakt CO2-trykk på for å hindre at karet imploderer), og overfører deretter oksygenfritt til et CO2-fylt fat.

Av og til får jeg øl til overs etter at jeg har fylt et fat, og da tapper jeg rett fra gjæringskar til flasker med et par sukkerbiter i. Med bittelitt CO2 i ølet, får jeg "cappet på foam", så det går også kjempefint.
Jeg har hverken CO2 eller fat, og heller ingen planer om å begynne med det. Dessuten trenger jeg noe som passer inn i det lille kjøleskapet jeg gjærer i. Trykkgjæring interesserer meg ikke. Så flat bottomen ser perfekt ut for meg :)
 
Dagens brygg: 3 liter i en 4 liter. Hvorfor? Fordi dette kunne vært posta under bryggetabber. Fant et glass med oppdyrket gjær. Enten B48 eller A10. Lager en liten kagge basert på 3 liter vørter satt av til startere, så får vi se om det blir engelsk ale eller belgisk blond :cool:
17585613173777382467006715799436.jpg
 
Sist redigert:
Jeg har hverken CO2 eller fat, og heller ingen planer om å begynne med det.
med små batcher hadde jeg helt utvilsomt kjøpt 9-12 litere fra mesterbrygg og brukt sodastream. Man får en mye bedre kvalitet og holdbarhet på ølet. Slipper å lagre og vaske på flaskene, ha ujevn kvalitet på innholdet, og så tar jo et sånt lite søtt fat langt mindre plass enn 18-24 halvlitersflasker.
 
Moro med livlig diskusjon! Takk for mange gode innspill. Jeg tror jeg starter med å anskaffe en flat bottom og gjærer både stort og smått i den. Fint å ikke ha mengder med utstyr.

Får man solgt bryggeutstyr om dagen, eller er markedet metta av folk som legger opp? Jeg har en aldeles fabelaktig Brew Bucket som jeg ikke har plass til i gjæringsskapet mitt :(
 
Tilbake
Topp