Har prøvd å lese meg opp på brygging av tysk hveteøl, og det virker som at fermenteringstemperatur (jo varmere jo mer banan/estere/fenoler), gjærmengde (om man underpitcher så stresser man gjæren og den lager mer banan/estere/fenoler) og mengde oksygenering (ved lav oksygenering så stresser man gjæren og den lager mer banan/ester/fenoler) har mye å si for det ferdige produktet.
Det jeg ikke helt har funnet ut av er hvordan starteren påvirker resultatet her. Her har jeg lest litt diverse
En normal 1 liter starter på magnetrører vil øke gjærmengden fra estimerte 90 milliarder til en estimert 236 milliarder gjærceller, noe som i min verden er en temmelig overpitch i forhold til de tallene jeg baserer meg på. (kilde)
Siden jeg brygger en 20 liter batch så håper jeg på å treffe 120 milliarder for å være midt på treet til estimatene fra Wyeast.
Derfor så heller jeg mot å kjøre en 1 liter starter, pitche under høy kreusen, men bare pitche ca 50-60% av starteren for å unngå å overpitche.
Noen som har erfaring med hefeweissen og Wyeast 3068 og har lyst til å chippe inn her?
Det jeg ikke helt har funnet ut av er hvordan starteren påvirker resultatet her. Her har jeg lest litt diverse
- Noen pitcher hele starteren under full kreusen. Dvs 12-16 timer inn i starteren. Argumentet for dette er at da er gjæren mest aktiv. Her dekanterer man ingenting, og pitcher mer eller mindre hele starteren.
- Noen kjører starter som vanlig, men lar den stå ca en uke for å flokkulere naturlig før man dekanterer det meste av væsken. (det ser ut som denne ikke flokkulerer så kjapt)
- Noen kjører helt standard starter, og cold crasher den når den er ferdig for å samle gjæren. Deretter så dekanterer man væsken og heller gjæren i.
En normal 1 liter starter på magnetrører vil øke gjærmengden fra estimerte 90 milliarder til en estimert 236 milliarder gjærceller, noe som i min verden er en temmelig overpitch i forhold til de tallene jeg baserer meg på. (kilde)
Siden jeg brygger en 20 liter batch så håper jeg på å treffe 120 milliarder for å være midt på treet til estimatene fra Wyeast.
Derfor så heller jeg mot å kjøre en 1 liter starter, pitche under høy kreusen, men bare pitche ca 50-60% av starteren for å unngå å overpitche.
Noen som har erfaring med hefeweissen og Wyeast 3068 og har lyst til å chippe inn her?