Steinbier/Stone beer

Hei

Leste på forumet her, for en tid tilbake, om discovery-dokumentaren med Michael Jackson. Ble nysgjerrig og jeg gikk til anskaffelse av denne. I en av episodene, om tysk øl, fortalt han litt om en øltype jeg aldri før har hørt snakk om: Steinbier/stone beer, eller steinøl på norsk :)

Er det noen som har kjennskap til denne typen? Smakt den?
Har forstått det slik at typen defineres først og fremst av den morsomme fremgangsmåten, mer enn ingrediensene: man varmer opp steiner på et bål, når de er gjennomvarme/knall varme "slippes" de i vørteren som er på vei til å koke. Dette fører til at det begynner å fosskoke, men i tillegg skjer det som er morsomst. Sukkeret karamelliserer seg og legger seg som en hinne rundt steinen. Etter nedkjøling av vørteren brukes steinene i gjæringen og man får røket + karamellpreget øl.

http://www.germanbeerinstitute.com/Steinbier.html http://www.youtube.com/watch?v=CrIgxgG5f3Y og http://www.youtube.com/watch?v=o1_E2kdw8Tg&feature=related <- Video av at de dypper steinene i vørteren

Er det noen som har erfaring med steinbier? Noen som har prøvd denne fremgangsmåten?
 
Har ingen erfaring, men det minner om måten det ble brygget på i Norge og andre land før man fikk kokekar av metall, og måtte koke i trekar. Da varmet man steiner og slapp oppi. Det finnes visstnok endel hauger av 'bryggesteiner' rundt om i Norge, og disse er visst gjenstand for endel forskning og er fredet.
 
Jepp - det er det som vist nok skal være utgangspunkt for denne fremgangsmåten (selv om man i dag bruker normale kokekar). Kunne jo også vært en artig måte å hjemmebrygge på - skjære ut en stubbe og koke vørteren i den  :biersmile:
Vil tro at å koke vørteren i en tretønne el.l. måtte påvirke smaken betraktelig (kanskje ikke i en positiv retning, men...)
 
Hvor lenge kan man få et brygg til å koke i trekar bare ved bruk av glohete stein?
 
Den tanken har slått meg også, men vil kanskje tro at man byttet ut steinene etterhvert? Når en stein er gjennomvarm så er det snakk om mange 100 grader. Kanskje opp mot 1000? Tar litt tid før den er nedkjølt da vil jeg tro...? Også er det bare å lempe dem ut og fylle på med nye. Videoen viser jo hvor effektivt det er :)
 
Thisted Bryghus i Danmark har eksperimentert med å bruke steiner til oppvarming (og karamellisering) av vørteren. Et par-tre øl er faktisk sendt på markedet også. Hvis jeg ikke husker feil så har også Bøgedal Bryghus eller Fuglebjerggaard Gaardsbryggeri (begge er knøttsmå dogmebryggerier) også gjort det samme. En av dem fortalte ihvertfall at det ikke var alle typer stein som kunne brukes, den ene typen som var brukt "skjøt" ut små steinpartikler når den ble varmet og nedkjølt.

Og ja, man har flere steiner i sving samtidig, slik at man alltid har en som er glovarm og kan heises ned i kokekaret ved behov.
 
Tilbake
Topp