Sterkøl - Dobbel- vs enkelmesking

Er ute i god tid og julaølet er alt under gjæring. Det er "Knuser'n" imperial stout. I følge oppskrifta er det 11,15 kg malt, OG skal bli 1.105 og FG 1.026. Har brygga den ein gang før, på 30 liters bryggeri, og måtte då sjølvsagt dobbeltmeska. Fekk OG 1.100 og FG 1.028 og var nøgd med det.

Har seinare kjøpt 55 liters bryggeri, mellom anna for å brygga sterkøl utan å dobbeltmeska. Det brukte eg denne gangen og vart litt skuffa over OG på 1.091. No ser det ut som om gjæringa har stoppa på 1.035, har vore stabil på det dei 6-7 siste dagane. Dvs. lågare OG og høgare FG enn ved dobbeltmesking. Kva kan forklaringa på det vera? Meinar å ha hatt god kontroll på temperatur, men meisken vart veldig tett og eg måtte røra mykje for å få sirkulering.
 
Er ute i god tid og julaølet er alt under gjæring. Det er "Knuser'n" imperial stout. I følge oppskrifta er det 11,15 kg malt, OG skal bli 1.105 og FG 1.026. Har brygga den ein gang før, på 30 liters bryggeri, og måtte då sjølvsagt dobbeltmeska. Fekk OG 1.100 og FG 1.028 og var nøgd med det.

Har seinare kjøpt 55 liters bryggeri, mellom anna for å brygga sterkøl utan å dobbeltmeska. Det brukte eg denne gangen og vart litt skuffa over OG på 1.091. No ser det ut som om gjæringa har stoppa på 1.035, har vore stabil på det dei 6-7 siste dagane. Dvs. lågare OG og høgare FG enn ved dobbeltmesking. Kva kan forklaringa på det vera? Meinar å ha hatt god kontroll på temperatur, men meisken vart veldig tett og eg måtte røra mykje for å få sirkulering.
Høres litt ut som stuck mash i forhold til utbytte/OG. Dårlig utgjæring har sannsynligvis med gjæren å gjøre, for lite/dårlig gjærhelse/kåla til med temperatur. Med så høy OG kan det være god praksis å kjøre ekstra oksygen etter ca.12 timer også. Så er det også forskjell på gjærtyper, noen er veldig sære på temperatur f.eks, om du har fått en liten temperatur dropp når gjæren skal gå løs på det siste og "hardere og fordøye" sukkeret kan det skape trøbbel.
 
Tilbake
Topp