Har nettopp satt en belgisk dubbel og i oppskriften stod det candysukker , som jeg har smeltet og kokt inn i brygget. Det stod ingenting om sukker før flasking i oppskriften. Er dette nødvendig eller kan jeg bare flaske uten sukker først?
Man sukrer ved flasking for å få kullsyre. Du tilsetter enten sukker direkte i flaska, eller blander det forsiktig med en sukkerlake. Ca 6 gram per liter. Det som skjer da, er at gjæren da får ny sukker og spise på, og siden gjæren er under trykk, produserer den ikke alkohol, men kullsyre isdtedenfor, og du får øl MED bobler Her er en liten kalkulator du kan bruke for å regne på hvor mye sukker du skal bruke: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Ved karbonering gjør gjæren akkurat det samme som den gjør i gjærkaret, altså danner den også da alkohol. Mener man får en økning med 1 prosentpoeng ved 14 g sukker/liter, som vil si at om man benytter 7 g/l, så øker ABV med 0.5.
Er det så mye da? Trodde det var 0,1%-poeng pr 14? Det er jo sjelden noen kalkulerer inn økning i ABV, så kan ikke skjønne 6-7g/l øker ABV med 0,5%-poeng
Sånn cirka 0,0625% økning i ABV per gram sukker per liter (16 gram/L = 1% økning). Har også sett noen estimerer 15 gram/L, uansett - det er i det sjiktet.
Poeng, dvs. en øl som er 4,7% etter gjæring blir ca. 5% med 6 gr sukker/liter til karbonering.
Nå har vel laboratorietester vist at nøyaktigheten på oppgitt hjemmebryggstyrke er slik at å operere med noe annet tall enn 0,5% pr gr sukker er liten vits.
Apropos dette. Brukt fat lenge så har ikke brydd meg om det..
Men det blir vel mer riktig å legge til sukkeret på OG, særlig siden det er 100% gjærbart og tilsynelatende FG faktisk vil bli lavere enn det den var før tilsetting av sukkeret.
FG er vel det som er målt på flaske, synes jeg. Kanskje jeg er ute på dette men.
Hvordab tilsetter folk sukker til karbonering? Jeg har brukt å stikke om i nytt kar, der jeg i forkant har tilsatt sukkerlake. Er dette tilstrekkelig eller bør jeg røre forsiktig etter omstikk? Er redd for å oksidere ølen
Jeg gjør som du. Jeg passer på at hevertslangen ligger litt "sideveis" langs kanten i bunnem av det nye karet, slik at ølet roterer i bøtta. Jeg har så langt ikke hatt noe problemer med ujevn fordeling av "futt" i flaskene. Jeg tror heller ikke at det er noe problem å røre uten å plaske og blande på den måten.
Ser ikke noe behov for å "stikke om". Jeg koker opp en sukkerlake som jeg kjøler ned igjen og bruker en enkel doseringsprøyte til å fylle sukkerlake på flaskene før jeg fyller dem opp med øl.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.