Hadde du brukt Plato som skala hadde dette vært superlett. Platoskalaen er vektprosent sukrose i vann. 1g sukker + 99g vann = 1 plato.
25l er nære 25kg, og 0,25 kg sukker oppi der øker tettheten med (0,25/25,25)*100= 1P. (jeg rundet av 0,99P til 1). Oechsle og plato følger ikke hverandre helt når man kommer opp i vørterstyrke, men 1P er ganske lik 4 oechsle (1,004 g/ml).
Har skaffet meg "ordentlige" hydrometere kalibrert i plato med smalere måleområde (0-10P og 10-20P.). De er veldig mye lettere å lese av, ulempen er at de er tykke og lange og passer nesten i vanlige 250ml målesylindere. Igjen en liten vanesak hvilken skala man er komfortabel å bruke.
Ved flaskekarbonering med sukker er sukkerbidraget kjapt regnet i hodet fra 6g/l =0,6 Plato. Beregning av alkostyrke fra f eks en 12P pale ale er jo da tilsvarende 12,6P i OG.