1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Svartediket Black IPA

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av thomaspilegaard, 11 Mar 2014.

  1. thomaspilegaard

    thomaspilegaard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Florvåg
    Jeg har desvære endnu ikke fået fingre i Svartediket Black IPA fra 7fjell.
    Hvilken øl type (beer style) kommer den fra?
     
  2. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Black IPA er relativt ny. BJCP har ingen stilbetegnelse for den. Brewers Association har kalt stilen American-Style Black Ale. Ellers går den også under navnet Cascadian Dark Ale.
     
  3. thomaspilegaard

    thomaspilegaard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Florvåg
    Tak. Så skjønner jeg hvorfor jeg ikke finder den type i Beertools. Havde lyst på at brygge en Svartediket Black IPA selv. Men da typen ikke forudbestemt kan jeg ikke treffe de korrekte tal.

    Jeg fandt opskriften på Svartediket Black IPA men den står angivet med % ikke med kilogram.
     
  4. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Går det ikke an å legge inn malt i % i beertools? Last gjerne ned en gratisprøve av Beersmith 2. Der kan man legge inn malt i %.
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her er oppskriften beregnet til 22,5 liter og med et utbytte på ca. 85 %. Kanskje den kan være til hjelp?

    7 Fjell Svartediket Black IPA

    22,5 liter
    OG: 1068
    FG: 1014
    IBU: 75 (Noonan)

    2,65 kg pilsnermalt, 5 EBC
    2,65 kg pale malt, 3 EBC
    200 g Thomas Fawcett pale crystal malt, 75 EBC
    100 g crystal malt, 120 EBC
    100 g Weyermann Carafa Special 1, 1175 EBC
    100 g Weyermann Carafa Special 3, 1400 EBC
    500 g hvetemalt, 4 EBC
    25 g Warrior, pellets, 15 % aa, 60 min.
    15 g Mosaic, pellets, 11 % aa, 15 min.
    40 g Ahtanum, pellets, 4,6 %, 15 min.
    15 g Centennial, pellets, 10 % aa, 15 min.
    15 g Mosaic, pellets, 11 % aa, 2 min.
    40 g Ahtanum, pellets, 4,6 %, 2 min.
    15 g Centennial, pellets, 10 % aa, 2 min.
    15 g Mosaic, pellets, 11 % aa, tørrhumle.
    40 g Ahtanum, pellets, 4,6 %, tørrhumle.
    40 g Centennial, pellets, 10 % aa, tørrhumle.
    1/2 tab. Protafloc, 15 min.
    1 tab. Servomyces, 15 min.
    White Labs WLP001, gjærstarter per Jamil Zainasheffs kalkulator

    Mesk:
    64 ̊C i 20 min.
    71 ̊C i 20 min.
    77 ̊C i 5 min.

    Koking:
    90 min.

    Gjæring.
    18-20 ̊C i 10-14 dager.

    Edit: Mesketemperatur satt ned fra 68 °C til 64 °C i første steg.
     
    #5 Gahr, 11 Mar 2014
    Sist redigert: 12 Jan 2015
    HåvardF, ArvidS, Husmann Baard og 8 andre liker dette.
  6. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Gahrsmith > Beersmith
     
  7. Håkon

    Håkon
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Kongsberg
    Hvorfor benyttes det like deler pale ale og pilsmalt? Er det av fordi du ønsker å tone ned kjekspreget fra pale ale malten?
     
  8. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, for å gi et renere og lettere maltpreg.
     
  9. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oh, yes! :D
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  10. thomaspilegaard

    thomaspilegaard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Florvåg
    Det var bra service :) tak for hjælpen de herre!
    Nå håber jeg at vinmonopolet på Askøy er blevet opdateret med 7fjells øl :)
     
  11. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Spørs nok om det kommer til Askøy med det første, men Valkendorfsgaten får det i alle fall straks inn.
     
  12. borander

    borander
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kjelsås, Oslo
    Brygger denne basert på den fine oppskriften på flasken. Snadder!
     
  13. thomaspilegaard

    thomaspilegaard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Florvåg
    Supert :) tak.
     
  14. Anders V.

    Anders V.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg smakte Svartediket på Håndverkerstuene i Oslo forrige helg. Det var en utmerket svart-IPA.
    Men uvitende som jeg var om Bergens vannforsyning, ble jeg litt paff da fruen påpekte at jeg drakk giardia.
    Hennes kontorvenninne på Folkehelseinstituttet skrev nemlig dr-graden sin på Svartediket og giardia. :)

    Men siden giardi dør på allerede på vanlig mesketemperatur, så kan vi uansettt føle oss trygge når vi drikker denne deilige ølen. :)
     
  15. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Den er brygget hos Lervig.
     
  16. Anders V.

    Anders V.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og uansett er det årevis siden de løste giardia-problemet i Bergen. :)



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  17. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og takk for det. Jeg var en av de heldige vinnerne av en syv ukers giardiainfeksjon i 2004. :D
     
    nonshaugen liker dette.
  18. Johnemann

    Johnemann
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Godvik - Bergen
    Fremdeles noen igjen på Valkendorfsgt.  :)
    Helgen er sikret, jeg har posen full  !

    ps. hvor lenge kan jeg "lagre" den ? IPA er best "dagen etter tapping"...
     
  19. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du kan selvsagt lagre den så lenge du vil, men la den i så fall stå kaldt. Som all IPA er den best fersk, ja.
     
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Når du sier utbytte, hvordan blir dette i BS? Der kan man jo stille inn brewhouse efficiency, men du snakker her kanskje om utbytte i konverteringen?
     
    Haugesund liker dette.

Del denne siden