Temperatur gjæring

Kort svar: Konsensus er at 10 grader C passer bra for alle lagergjærsorter.

Langt svar: Her er det bare å begynne å eksperimentere. Vit at det nesten ikke fins noen nedre temperaturgrense for en lagergjær forutsatt at cellene er friske og at du har nok av dem. Det tar bare lengre og lengre tid jo kaldere det er. Min første lager gjæret jeg i et kjøleskap uten ekstern termostat, dvs at det gjæra ut på 4-5 grader.

Konsensusen er at jo kaldere du gjærer lageren, desto renere blir smaken. Men dette kommer veldig an på gjæren, faktisk har jeg erfart at "min" lagergjær gir fra seg masse diacetyl når man gjærer ved lav temp (5-6), slik at jeg må ta i bruk en diacetylrast.

Dette varierer som sagt fra gjærstamme til gjærstamme, og fra bryggeri til bryggeri. Det er bare én ting som virkelig funker, og det er personlig erfaring :)
 
Tilbake
Topp