tilsette mer vørter etter gjæringen er i gang

Brygger en Kinn Prestesonen, oppskriften sier 40% pale, 30% amber og 30% brown. Jeg hadde feilestimert maltbehldningen min og fikk kun ca 20% amber og 20% brown, resten pale. Siden den skal på eikefat var total mengde øl ganske vesentlig. Da jeg skulle pitche stusset jeg på at det hadde bunnfelt vel lite gjær i kolben etter runden på magnetrøreren så tok en gravity-måling av starteren som viste 1.04 - altså dau gjær. Har satt en starter på noe annet jeg hadde (WLP-002) og vørteren står i kjøleskapet, skal pitche i kveld tenkte jeg.

Så til spørsmålet: Er det noe prinsipielt problem å lage en mini-vørter i morgen av det manglede amber/brown (+ nok basismalt for å få konvertering), koke dette, kjøle ned og ha i gjæringskaret som da er godt i gang? Er i utgangspunktet ikke spesielt sugen på å la den stå lengre enn nødvendig før jeg pitcher til tross for at den står kaldt.

Enkleste alternativ er selvsagt å gi balla å la den være som den er, men skal man lage en klone bør den jo være så klone som mulig (bortsett fra bruken av eikefat da...) Et annet alternativ er å la den stå kaldt et døgn til før pitching slik at jeg får laget minivørteren før.

Innspill?
 
Brygger en Kinn Prestesonen, oppskriften sier 40% pale, 30% amber og 30% brown. Jeg hadde feilestimert maltbehldningen min og fikk kun ca 20% amber og 20% brown, resten pale. Siden den skal på eikefat var total mengde øl ganske vesentlig. Da jeg skulle pitche stusset jeg på at det hadde bunnfelt vel lite gjær i kolben etter runden på magnetrøreren så tok en gravity-måling av starteren som viste 1.04 - altså dau gjær. Har satt en starter på noe annet jeg hadde (WLP-002) og vørteren står i kjøleskapet, skal pitche i kveld tenkte jeg.

Så til spørsmålet: Er det noe prinsipielt problem å lage en mini-vørter i morgen av det manglede amber/brown (+ nok basismalt for å få konvertering), koke dette, kjøle ned og ha i gjæringskaret som da er godt i gang? Er i utgangspunktet ikke spesielt sugen på å la den stå lengre enn nødvendig før jeg pitcher til tross for at den står kaldt.

Enkleste alternativ er selvsagt å gi balla å la den være som den er, men skal man lage en klone bør den jo være så klone som mulig (bortsett fra bruken av eikefat da...) Et annet alternativ er å la den stå kaldt et døgn til før pitching slik at jeg får laget minivørteren før.

Innspill?

Helt uproblematisk å hive oppi litt ekstra.
 
Takker for svar, ser ut som jeg bør basere meg på Maris Otter som basismalt for å få konvertering da det har høyest Leitner så jeg slipper unna med minst mulig av basemalt.
 
Takker for svar, ser ut som jeg bør basere meg på Maris Otter som basismalt for å få konvertering da det har høyest Leitner så jeg slipper unna med minst mulig av basemalt.

God plan.

Det er vel ikke snakk om så mye, så det vil vel ikke påvirke OG særlig? Ellers går det jo an å beregne mengdene så det ikke gjør det i det hele tatt - hvis du er veldig opptatt av å treffe, da.
 
Jeg tenkte å sikte meg inn på samme OG som resten, 1.061, det burde være en smal sak.

Ser ut som jeg trenger 1:1:1 av maris, amber og brown. Maris Otter har diastic power 120 i Beersmith, da skulle det totalt bli (120*1+0+0)/3 = 40 som er over 35 med grei margin. Da går jeg neppe så høyt som 30% av amber og brown totalt, da blir "ekstramesken" rimelig voksen siden det tregs såpass mye basismalt. Blir faktisk 15kg malt om jeg skal holde total Leitner på 40 og komme meg opp på 40/30/30 med pale, brown og amber.

På en annen side skulle vel denne oppskriften i teorien ikke funket, om jeg bruker 45 som DP for britisk pale malt så blir totalen bare 32. Så noe skurrer litt...
 
Jeg tenkte å sikte meg inn på samme OG som resten, 1.061, det burde være en smal sak.

Ser ut som jeg trenger 1:1:1 av maris, amber og brown. Maris Otter har diastic power 120 i Beersmith, da skulle det totalt bli (120*1+0+0)/3 = 40 som er over 35 med grei margin. Da går jeg neppe så høyt som 30% av amber og brown totalt, da blir "ekstramesken" rimelig voksen siden det tregs såpass mye basismalt. Blir faktisk 15kg malt om jeg skal holde total Leitner på 40 og komme meg opp på 40/30/30 med pale, brown og amber.

På en annen side skulle vel denne oppskriften i teorien ikke funket, om jeg bruker 45 som DP for britisk pale malt så blir totalen bare 32. Så noe skurrer litt...

Det er utrolig hva som funker så lenge du bare gir det nok tid, og er litt forsiktig med temperaturen - i alle fall om du vil at beta-amylasen også skal gjøre en del av jobben. Du kan f.eks. lage øl med 100% mørk munich - og det skal jo i teorien ikke gå:confused:.

Om du jod-tester så har du jo styring på prosessen.
 
Det er utrolig hva som funker så lenge du bare gir det nok tid, og er litt forsiktig med temperaturen - i alle fall om du vil at beta-amylasen også skal gjøre en del av jobben. Du kan f.eks. lage øl med 100% mørk munich - og det skal jo i teorien ikke gå:confused:.

Om du jod-tester så har du jo styring på prosessen.

Man har jo ca dobbelt så mye diastatisk kraft i de fleste mørke Munich maltene enn det som er minstekravet for selvkonvertering?
 
Man har jo ca dobbelt så mye diastatisk kraft i de fleste mørke Munich maltene enn det som er minstekravet for selvkonvertering?

Mye mulig. Det virker jo rimelig, siden det faktisk går å brygge med 100% mørk munich:). Jeg har bare en artikkel i BYO som referanse. Der ble det påstått at mørk munich ikke hadde tilstrekkelig diastatisk kraft til å konvertere seg sjøl.

Men dobbelt så mye? Det var mye.
 
Tilbake
Topp