Tilsettning av kandi sukker

Sulten Hund

Norbrygg-medlem
Jeg har brygget en Belgisk dubbel, der det i oppskriften står at om man ønsker høyere alkoholprosent og mer smak kan tilsette kandi sukker eller belgisk sirup etter stormgjæringen. Jeg hadde tenkt til dette men det gikk i glemmeboken og nå er den stått til gjæring i 9 dager, gravity er nå nede i 1.012 så den er vel igrunn ferdig gjæret. Vil det starte opp og gjære videre igjen om jeg tilsetter nå eller er det for seint?
OG var 1.066
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
er vel igrunn ferdig gjæret. Vil det starte opp og gjære videre igjen om jeg tilsetter nå eller er det for seint?

Ja, så det er opp til deg
Syntes du det smaker bra nå hadde jeg latt være. Syntes ofte belgisk dubbel får for mye sukker personlig
 
Mer smak, av fusel, spør du meg, vil du få med mer ensartede sukkerarter...

Men det er opp til deg, men gjæren føler seg vel ferdiggjæret nå.
 

Sulten Hund

Norbrygg-medlem
Jo smaken var god den, tenker jeg lar det være som det er på dette brygget, så får jeg heller prøve å huske tilsetning på riktig tid neste gang jeg evt brygger samme oppskrift
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Det skal ikke så mye til før du smaker kandissukkeret, og jeg mener at det gjør seg best i øl over 10-12% abv. Ville ikke ha brukt større tilsetning enn 10% av OG.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg har brygget en Belgisk dubbel, der det i oppskriften står at om man ønsker høyere alkoholprosent og mer smak kan tilsette kandi sukker eller belgisk sirup etter stormgjæringen. Jeg hadde tenkt til dette men det gikk i glemmeboken og nå er den stått til gjæring i 9 dager, gravity er nå nede i 1.012 så den er vel igrunn ferdig gjæret. Vil det starte opp og gjære videre igjen om jeg tilsetter nå eller er det for seint?
OG var 1.066
Alkohol er oppskrytt. La det være. Du risikerer at gjæren ikke drar det skikkelig i land.
 

Finn Berger

Moderator
Jo smaken var god den, tenker jeg lar det være som det er på dette brygget, så får jeg heller prøve å huske tilsetning på riktig tid neste gang jeg evt brygger samme oppskrift
Fornuften råder, hører jeg. Det er bra:).

Antakelig spiller det liten rolle om du tilsetter sukkeret ved starten av gjæringa, eller venter til stormgjæringa er på hell. Teorien bak det siste er at gjæren er mindre tilbøyelig til å produsere fusel når du venter med tilsettinga. Jeg har brygga trippel på den måten, og fått øl på opp mot 10% uten særlig alkoholsmak, så jeg holder meg vel til det. Men jeg skal ikke si at det er det en gjøre.
 

Håkon Bugge

Norbrygg-medlem
Fornuften råder, hører jeg. Det er bra:).

Antakelig spiller det liten rolle om du tilsetter sukkeret ved starten av gjæringa, eller venter til stormgjæringa er på hell. Teorien bak det siste er at gjæren er mindre tilbøyelig til å produsere fusel når du venter med tilsettinga. Jeg har brygga trippel på den måten, og fått øl på opp mot 10% uten særlig alkoholsmak, så jeg holder meg vel til det. Men jeg skal ikke si at det er det en gjøre.
Det er en anbefaling fra Gahr her på forumet å tilsette sukkeret etter stormgjæring (for å unngå for høy OG og stresset gjær), og gjerne i flere porsjoner.
 

Finn Berger

Moderator
Det er en anbefaling fra Gahr her på forumet å tilsette sukkeret etter stormgjæring (for å unngå for høy OG og stresset gjær), og gjerne i flere porsjoner.
Det er som sagt teorien, og den høres fornuftig ut for meg. Det bør egentlig være såå, for å sis det på den måten:). Men i praksis?

De store belgiske bryggeriene har ingen felles praksis på det der, så vidt jeg har forstått. Bryggosofene har gjort et par forsøk, og begge ga som resultat at det ikke blei noen forskjell. Jeg er tilbøyelig til å tru at det spiller minimal rolle.
 

Håkon Bugge

Norbrygg-medlem
Det er som sagt teorien, og den høres fornuftig ut for meg. Det bør egentlig være såå, for å sis det på den måten:). Men i praksis?

De store belgiske bryggeriene har ingen felles praksis på det der, så vidt jeg har forstått. Bryggosofene har gjort et par forsøk, og begge ga som resultat at det ikke blei noen forskjell. Jeg er tilbøyelig til å tru at det spiller minimal rolle.
Må si meg enig. Personlig tilsetter jeg alt sukkeret etter stormgjæring i en porsjon. Kan jo hende at det gir mindre blow-off, men det vet jeg ikke. Kan jo også nevne en bryggertabbe; skulle på ferie, opp 05:00 for å nå fly og rekke å tilsette sukker. Stormgjæringen var på sitt høyeste. Det ble en skikkelig geysir (men jeg rakk flyet)
 

Finn Berger

Moderator
Må si meg enig. Personlig tilsetter jeg alt sukkeret etter stormgjæring i en porsjon. Kan jo hende at det gir mindre blow-off, men det vet jeg ikke. Kan jo også nevne en bryggertabbe; skulle på ferie, opp 05:00 for å nå fly og rekke å tilsette sukker. Stormgjæringen var på sitt høyeste. Det ble en skikkelig geysir (men jeg rakk flyet)
Ja, jeg kan ikke skjønne annet enn at det må redusere stormgjæringa noe, og dermed antakelig både gi mindre skum og ikke så kraftig temperaturøkning. Bryggeriene har vel styring på begge deler uansett, men for meg har begge deler betydning - eller i alle fall har mindre kraftig tempertaurøkning det, siden jeg ikke har aktiv og styrt kjøling av gjæringsdunken. (Den gjæren jeg bruker i belgisk øl skummer så bannsatt mye at jeg uansett må har utblåsningsutstyr.)
 
Topp