Jeg topphøstet Skare Kveik fra en 22L batch for snart 1 mnd siden. Vasket gjæren og sitter igjen med ca 1 cm med gjær på et vanlig sylteglass. Tanken er å bruke dette i en større batch på 60-80L lyst øl (<1.050 OG) under trykk. Da er det greit å passe på å ha nok friske gjærceller til jobben. Jeg er usikker på når det blir brygging (mellom 2 til 5 mnder fra nå) så da vurderer jeg å tørke gjæren isteden for å bevare den best mulig.
Dette er da kveik som egentlig er ganske robust, så jeg kunne sikkert bare fordelt det på et bakepapir og tørket det. Men jeg tenkte at det kunne være lurt å sette en 1-2L gjærstarter for å få litt flere gjærceller som kan erstatte døde gjærceller så langt og på samme tid få frem en friskere gjærkultur. Etter cold crash og dekantering kan gjærkaken tørkes.
Fortsette å lagre gjæren på glass til bryggedag, tørke gjæren slik den er nå (vasket) eller lage gjærstarter før tørking? Hva ville dere gjort?
Dette er da kveik som egentlig er ganske robust, så jeg kunne sikkert bare fordelt det på et bakepapir og tørket det. Men jeg tenkte at det kunne være lurt å sette en 1-2L gjærstarter for å få litt flere gjærceller som kan erstatte døde gjærceller så langt og på samme tid få frem en friskere gjærkultur. Etter cold crash og dekantering kan gjærkaken tørkes.
Fortsette å lagre gjæren på glass til bryggedag, tørke gjæren slik den er nå (vasket) eller lage gjærstarter før tørking? Hva ville dere gjort?