Transport av øl på fat

Hei, trenger hjelp!
Om man har ett par fat med krystallklart øl som skal serveres i f.eks ett bryllup. Vil dette bli gromsete og fælt da man må kjøre disse fatene til lokalet og man bare har tilgang på lokalet fra dagen før festen starter? Eller vil bunnfallet synke igjen ved og stå i kjølerom over natta?
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Hei, trenger hjelp!
Om man har ett par fat med krystallklart øl som skal serveres i f.eks ett bryllup. Vil dette bli gromsete og fælt da man må kjøre disse fatene til lokalet og man bare har tilgang på lokalet fra dagen før festen starter? Eller vil bunnfallet synke igjen ved og stå i kjølerom over natta?

Du kan i hvertfall sette det kaldt hjemme en stund og "tømme" det for den første litern elle to
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Tja, kommer jo helt an på hvor mye sedimenter som er i fatet. Jeg ville nok kanskje ha flytta det klare ølet over på et nytt purget fat. Da er du kvitt alt bunnfall som ligger igjen i det forrige fatet, og du er kvitt problemet. Bruk laaaavt trykk og gjerne "skumdempende slange" når du overfører karbonert øl ellers blir det skumparty i øverste fjerdedel av fatet.
 
Tja, kommer jo helt an på hvor mye sedimenter som er i fatet. Jeg ville nok kanskje ha flytta det klare ølet over på et nytt purget fat. Da er du kvitt alt bunnfall som ligger igjen i det forrige fatet, og du er kvitt problemet. Bruk laaaavt trykk og gjerne "skumdempende slange" når du overfører karbonert øl ellers blir det skumparty i øverste fjerdedel av fatet.
Ja dette hørtes jo veldig logisk ut. Takk for svar!
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Tja, kommer jo helt an på hvor mye sedimenter som er i fatet. Jeg ville nok kanskje ha flytta det klare ølet over på et nytt purget fat. Da er du kvitt alt bunnfall som ligger igjen i det forrige fatet, og du er kvitt problemet. Bruk laaaavt trykk og gjerne "skumdempende slange" når du overfører karbonert øl ellers blir det skumparty i øverste fjerdedel av fatet.

Eller overføre med mottrykk. Kjør en spunding ventil på mottakerfatet som står med marginalt lavere trykk enn hva opprinnelig fat har, så vil ikke skum være et problem. Da er det bare å overføre med karboneringstrykket. Slangetype blir heller ikke et problem :)
 
Eller overføre med mottrykk. Kjør en spunding ventil på mottakerfatet som står med marginalt lavere trykk enn hva opprinnelig fat har, så vil ikke skum være et problem. Da er det bare å overføre med karboneringstrykket. Slangetype blir heller ikke et problem :)
Det blir faktisk enda mindre skum hvis begge fatene har litt høyere trykk enn det opprinnelige fatet hadde før overføringen:)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Det blir faktisk enda mindre skum hvis begge fatene har litt høyere trykk enn det opprinnelige fatet hadde før overføringen:)

Når jeg overfører øl fra trykksatt gjæringskar til fat gjør jeg det på denne måten, aldri hatt skumproblemer selv om fatet er fylt smekk fullt, så vil vel si det er eliminert på denne måten og, men du har sikkert rett. :)
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Eller overføre med mottrykk. Kjør en spunding ventil på mottakerfatet som står med marginalt lavere trykk enn hva opprinnelig fat har, så vil ikke skum være et problem. Da er det bare å overføre med karboneringstrykket. Slangetype blir heller ikke et problem :)
Joda, men antar (kanskje dumt) at trådstarter ikke har spundingventil og all verdens utstyr, han har skrevet to innlegg her og det er i denne tråden.
 
Joda, men antar (kanskje dumt) at trådstarter ikke har spundingventil og all verdens utstyr, han har skrevet to innlegg her og det er i denne tråden.
Ja, det ble en avsporing dette. Jeg har litt blandede erfaringer med å ta med fat til tilstelninger utenfor heimen. Problemene har stort sett handlet om problemer med å holde fatene kalde under lagring og servering. Er det mulighet for kjøling på plass så går det nok bra!Grums pleier å bli borte etter de første tappingene :)
 

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Det er mulig å flytte fat uten å virvle opp grums men det krever at noen kan holde det helt i ro og vater under transporten.
 
Topp