Nei, det er til å leve med. Smake vørter kan man forøvrig gjøre selvom man bruker refeaktometeretJeg bruker ca. to minutter på å måle preboil SG med hydrometer, boil gravity. Dette fordi det går noe tid å gå ned en etasje til kjøkkenet og tappe kaldvann i vasken slik at prøven kan nedkjøles. Tar prøven i et litermål av stål, ca 1dl, men trenger egentlig 0.6. Snurrer litt på litermålet med et termometer oppi, og ettter rundt minuttet er vørteren nedkjølt. Smaker gjerne på vørteren, synes det er interessant ift. prosess og maltslagene som er benyttet, og ev. astrigens.
Brygger ikke så ofte at disse minuttene bryr meg noe særlig.
Jeg bruker ca. to minutter på å måle preboil SG med hydrometer, boil gravity. Dette fordi det går noe tid å gå ned en etasje til kjøkkenet og tappe kaldvann i vasken slik at prøven kan nedkjøles. Tar prøven i et litermål av stål, ca 1dl, men trenger egentlig 0.6. Snurrer litt på litermålet med et termometer oppi, og ettter rundt minuttet er vørteren nedkjølt. Smaker gjerne på vørteren, synes det er interessant ift. prosess og maltslagene som er benyttet, og ev. astrigens.
Brygger ikke så ofte at disse minuttene bryr meg noe særlig.
Respekt. Rimelig hardcore å smake BG vørter uten å kjøle nedNei, det er til å leve med. Smake vørter kan man forøvrig gjøre selvom man bruker refeaktometeret
Sikkert det mest overflødige utstyret jeg har, men allikevel hyppig brukt
Fordampning som % er dømt til å bli unøyaktig all den tid fordampning er konstant for diameteren på kjelen (og hvor kraftig du koker). Min fordamper ca 4l i timen, uavhengig om det er 10/15/25l batch.Og hvis du har den kontrollen, samt vet volumet ditt, trenger du ikke å måle SG for å ev. tilsette sukker og treffe OG, du bruker matematikk/en formel/kalkulator.
Men slik kontroll trengs det en del trening og brygging på det spesifikke utstyret for å oppnå. Jeg tar selv alltid en kontroll måling en tjue minutter før kokeslutt, rett før stresset med aromahumler,dyppkjøler,gjærnæring og klarningsmidler begynner.
Akkurat det med å treffe OG på streken uten å tilsette sukker/DME eller vann kan kreve to eller tre målinger i løpet av koketiden, det skal jeg innrømme. Jeg kan "jukse" med å skru opp fordampning fra 8 til 15% i timen, det eliminerer behov for DME. Må innrømme at dette gjør at jeg ikke er like nøye med skylleprosessen, jeg kompanserer med å koke av mer eller mindre etter som jeg har skylt litt for lite eller litt for mye.
Fordampning som % er dømt til å bli unøyaktig all den tid fordampning er konstant for diameteren på kjelen (og hvor kraftig du koker). Min fordamper ca 4l i timen, uavhengig om det er 10/15/25l batch.
Jeg gjør også en kontrollmåling før kjøleren går i. Og ved tilsetting av sukker, som nevnt. Grunnen til at jeg ikke tar disse på ren beregning er at jeg ikke har stålkontroll på volumet. Har kun merker på den etterhvert nokså konkave bryggeskjea mi, også skal man jo kompensere for at kokende vann tar mer plass enn kaldt vann... Noen postet 4% økning i volum på 100C, og etter at jeg begynte å korrigere volummålingene mine med å dele på 1.04 har beregningene blitt mer nøyaktige.
Jeg kan regulere koke effekt fra 2kw til 5kw på en kjele som har stor overflate, derav 8-15% regulering av fordampningen.Fordampning som % er dømt til å bli unøyaktig all den tid fordampning er konstant for diameteren på kjelen (og hvor kraftig du koker). Min fordamper ca 4l i timen, uavhengig om det er 10/15/25l batch.
Jeg måler med refractometer under kok. Først etter fem minutter kok, det er da jeg foretar justering for å treffe planlagt OG. Vanligvis tilsetter jeg på dette tidspunktet noen liter vann, men jeg har etter litt erfaring begynt å tilsette litt mindre enn jeg regner meg frem til at jeg trenger. Om jeg bommer er det lettere å tilsette litt til vann helt på slutten, enn å forlenge koket etter at jeg har hatt oppi humle.Så det du gjør er at før du starter kjøling, så fyller du vørter i et plastrør og måler med et hydrometer(OG). Hvis ikke dette stemmer med oppskrift så tilfører du litt vann eller koker lenger?
og rett før karbonering så måler du igjen (FG)?
Hvis volumet ditt er konstant så blir det kanskje riktig. Jeg syns det er enklest å vite liter/time, for volumet mitt varierer litt fra gang til gang. Koker alltid på samme effekt.Jeg kan regulere koke effekt fra 2kw til 5kw på en kjele som har stor overflate, derav 8-15% regulering av fordampningen.
Jeg måler med refractometer under kok. Først etter fem minutter kok, det er da jeg foretar justering for å treffe planlagt OG. Vanligvis tilsetter jeg på dette tidspunktet noen liter vann, men jeg har etter litt erfaring begynt å tilsette litt mindre enn jeg regner meg frem til at jeg trenger. Om jeg bommer er det lettere å tilsette litt til vann helt på slutten, enn å forlenge koket etter at jeg har hatt oppi humle.
Foretar så en kontrollmåling ca 15 min igjen av koket, mest for å bekrefte at beregningen i starten av koket stemmer. Etter kjøling måler jeg OG med hydrometer. Etter gjæring måler jeg FG med hydrometer.
Hvilke beregninger snakker du om her egentlig? jeg regner med at det du måler etter 5min kok skal ha en viss sammenheng med ønsket OG? og at du på dette tidspunktet må ta en vurdering av hvor mye vann du eventuelt må tilføre? Hvordan gjøres denne beregningen. Jeg har skaffet meg beersmith, men skjønner ingenting av denne delen enda.
Lurer også på hvordan men vet hvor mye skyllevann man skal skylle med etter mesk? for dette skjer jo før kok, har man et mål på dette, eller kan dette måles?
Det er ganske enkel matematikk, en kalkulator eller et godt hode er alt du trenger. En egenvekt/"gravity" på 1.050 betyr at 1l væske veier 1050 gram. Fra dette tallet omtaler man av og til 50 som "gravity points". Vørteren inneholder mye rart, men for det aller meste forskjellige sukkere, som for det meste ikke fordamper. Så du kan gå ut fra at antall gravity points er konstant. Dersom du startet med 25 liter, og koker bort 4 liter så sitter du igjen med 21 liter med SG 1.059 (50*25/21).
Eksempel fra gårsdagens brygging. Ønsket SG på 1.054. Etter mesk hadde jeg 25l med SG 1.055. På mitt utstyr fordamper 6l på halvannen times kok. Dermed vil 25l 1.055 bli til 19l 1.072 (25*55/19). Her må det toppes opp. 25l 1.055 kan bli til 55*25/54 25.5l 1.054 (ønsket SG). I tillegg skal det dampes av 6l. Må da tilsette 6.5l vann ved kokestart for å komme i mål. Fordi jeg ikke stoler helt på volummålingene mine, og heller ønsker for høy enn for lav SG, tilsetter jeg 5.5l og måler på nytt 15min før koket er slutt.
Så det som kan være viktig for min del da er å finne ut hvor mye osm fordamper for de forskjellige "standard" koketidene? for å så regne meg fram til hvor mye vann jeg tilsetter ved kokestart. Og av dine erfaringer så tar du litt under for å så heller korrigere med den siste literen 15min før slutt?
Personlig ville jeg brukt pengene på en god nybegynner bok i brygging hvis jeg måtte velge mellom Beersmith og en bok. For all del begge deler er fint å ha.
Selv benytter jeg en litt enklere variant som er gratis, http://beercalc.org, og trenger ikke noe annet.
Noe grunnleggende kunnskap derimot trenger du, og det er tungt å tilegne seg denne ved å stille spørsmål hele tiden
Okey, skjønte ikke helt hva du mente utover at du har nok bøker, men da er den saken iordenJeg har kjøpt flere nybegynner bøker, men alle refererer til gratisprogrammer og lignende programmer beersmith.