Trenger hjelp! Hydrometer og rekfraktometer (SG, OG, og FG)

Som NU skriver, ha prøven i et dl mål av metall og kjøl det ned i kaldt vann.
Tar ikke mer enn et minutt eller to.

Det jeg ennå ikke har sett svar på er hva SG er i Dødehavet på denne årstiden.
Ser ikke bort fra at noen vet dette:)
 
Jeg bruker ca. to minutter på å måle preboil SG med hydrometer, boil gravity. Dette fordi det går noe tid å gå ned en etasje til kjøkkenet og tappe kaldvann i vasken slik at prøven kan nedkjøles. Tar prøven i et litermål av stål, ca 1dl, men trenger egentlig 0.6. Snurrer litt på litermålet med et termometer oppi, og ettter rundt minuttet er vørteren nedkjølt. Smaker gjerne på vørteren, synes det er interessant ift. prosess og maltslagene som er benyttet, og ev. astrigens.

Brygger ikke så ofte at disse minuttene bryr meg noe særlig.
Nei, det er til å leve med. Smake vørter kan man forøvrig gjøre selvom man bruker refeaktometeret :)

Ved tilsetting av sukker er da jeg setter mest pris på refeaktometeret. Minst to målinger på kort tid.

Men for all del, absolutt ikke et nødvendig verktøy. Sikkert det mest overflødige utstyret jeg har, men allikevel hyppig brukt :)
 
Jeg bruker ca. to minutter på å måle preboil SG med hydrometer, boil gravity. Dette fordi det går noe tid å gå ned en etasje til kjøkkenet og tappe kaldvann i vasken slik at prøven kan nedkjøles. Tar prøven i et litermål av stål, ca 1dl, men trenger egentlig 0.6. Snurrer litt på litermålet med et termometer oppi, og ettter rundt minuttet er vørteren nedkjølt. Smaker gjerne på vørteren, synes det er interessant ift. prosess og maltslagene som er benyttet, og ev. astrigens.

Brygger ikke så ofte at disse minuttene bryr meg noe særlig.
Nei, det er til å leve med. Smake vørter kan man forøvrig gjøre selvom man bruker refeaktometeret :)
Respekt. Rimelig hardcore å smake BG vørter uten å kjøle ned

#Chuck Norris ;)

Edit: Kjenner at jeg begynner å skli ut nå, bør vel holde kjeft. ikke vondt ment
 
Hvis du har SG før kok, og vet hvor mye væske som fordamper under kokingen, har du jo styring. Så det er det å treffe førkok-SG det dreier seg om. Og igjen; om du vet hvor mye som fordamper, kan du lett kompensere om du bommer på føkoks-SG'en. Denne er nyttig: http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ . Det er også ganske greit å korrigere for temperatur i forhold til volum for å få det riktig: http://www.engineeringtoolbox.com/volumetric-temperature-expansion-d_315.html (skroll ned litt for å finne kalkulatoren).
 
Og hvis du har den kontrollen, samt vet volumet ditt, trenger du ikke å måle SG for å ev. tilsette sukker og treffe OG, du bruker matematikk/en formel/kalkulator.
Men slik kontroll trengs det en del trening og brygging på det spesifikke utstyret for å oppnå. Jeg tar selv alltid en kontroll måling en tjue minutter før kokeslutt, rett før stresset med aromahumler,dyppkjøler,gjærnæring og klarningsmidler begynner.

Akkurat det med å treffe OG på streken uten å tilsette sukker/DME eller vann kan kreve to eller tre målinger i løpet av koketiden, det skal jeg innrømme. Jeg kan "jukse" med å skru opp fordampning fra 8 til 15% i timen, det eliminerer behov for DME. Må innrømme at dette gjør at jeg ikke er like nøye med skylleprosessen, jeg kompanserer med å koke av mer eller mindre etter som jeg har skylt litt for lite eller litt for mye.

Gikk vel litt sport i dette hos meg, nå blir det færre og færre målinger og mer på gefülen.
Ingen grunn til å stresse med dette hvis det ikke er moro
 
Sist redigert:
Og hvis du har den kontrollen, samt vet volumet ditt, trenger du ikke å måle SG for å ev. tilsette sukker og treffe OG, du bruker matematikk/en formel/kalkulator.
Men slik kontroll trengs det en del trening og brygging på det spesifikke utstyret for å oppnå. Jeg tar selv alltid en kontroll måling en tjue minutter før kokeslutt, rett før stresset med aromahumler,dyppkjøler,gjærnæring og klarningsmidler begynner.

Akkurat det med å treffe OG på streken uten å tilsette sukker/DME eller vann kan kreve to eller tre målinger i løpet av koketiden, det skal jeg innrømme. Jeg kan "jukse" med å skru opp fordampning fra 8 til 15% i timen, det eliminerer behov for DME. Må innrømme at dette gjør at jeg ikke er like nøye med skylleprosessen, jeg kompanserer med å koke av mer eller mindre etter som jeg har skylt litt for lite eller litt for mye.
Fordampning som % er dømt til å bli unøyaktig all den tid fordampning er konstant for diameteren på kjelen (og hvor kraftig du koker). Min fordamper ca 4l i timen, uavhengig om det er 10/15/25l batch.

Jeg gjør også en kontrollmåling før kjøleren går i. Og ved tilsetting av sukker, som nevnt. Grunnen til at jeg ikke tar disse på ren beregning er at jeg ikke har stålkontroll på volumet. Har kun merker på den etterhvert nokså konkave bryggeskjea mi, også skal man jo kompensere for at kokende vann tar mer plass enn kaldt vann... Noen postet 4% økning i volum på 100C, og etter at jeg begynte å korrigere volummålingene mine med å dele på 1.04 har beregningene blitt mer nøyaktige.
 
Fordampning som % er dømt til å bli unøyaktig all den tid fordampning er konstant for diameteren på kjelen (og hvor kraftig du koker). Min fordamper ca 4l i timen, uavhengig om det er 10/15/25l batch.

Jeg gjør også en kontrollmåling før kjøleren går i. Og ved tilsetting av sukker, som nevnt. Grunnen til at jeg ikke tar disse på ren beregning er at jeg ikke har stålkontroll på volumet. Har kun merker på den etterhvert nokså konkave bryggeskjea mi, også skal man jo kompensere for at kokende vann tar mer plass enn kaldt vann... Noen postet 4% økning i volum på 100C, og etter at jeg begynte å korrigere volummålingene mine med å dele på 1.04 har beregningene blitt mer nøyaktige.

Så det du gjør er at før du starter kjøling, så fyller du vørter i et plastrør og måler med et hydrometer(OG). Hvis ikke dette stemmer med oppskrift så tilfører du litt vann eller koker lenger?
og rett før karbonering så måler du igjen (FG)?
 
Fordampning som % er dømt til å bli unøyaktig all den tid fordampning er konstant for diameteren på kjelen (og hvor kraftig du koker). Min fordamper ca 4l i timen, uavhengig om det er 10/15/25l batch.
Jeg kan regulere koke effekt fra 2kw til 5kw på en kjele som har stor overflate, derav 8-15% regulering av fordampningen.
 
Så det du gjør er at før du starter kjøling, så fyller du vørter i et plastrør og måler med et hydrometer(OG). Hvis ikke dette stemmer med oppskrift så tilfører du litt vann eller koker lenger?
og rett før karbonering så måler du igjen (FG)?
Jeg måler med refractometer under kok. Først etter fem minutter kok, det er da jeg foretar justering for å treffe planlagt OG. Vanligvis tilsetter jeg på dette tidspunktet noen liter vann, men jeg har etter litt erfaring begynt å tilsette litt mindre enn jeg regner meg frem til at jeg trenger. Om jeg bommer er det lettere å tilsette litt til vann helt på slutten, enn å forlenge koket etter at jeg har hatt oppi humle.

Foretar så en kontrollmåling ca 15 min igjen av koket, mest for å bekrefte at beregningen i starten av koket stemmer. Etter kjøling måler jeg OG med hydrometer. Etter gjæring måler jeg FG med hydrometer.
 
Jeg kan regulere koke effekt fra 2kw til 5kw på en kjele som har stor overflate, derav 8-15% regulering av fordampningen.
Hvis volumet ditt er konstant så blir det kanskje riktig. Jeg syns det er enklest å vite liter/time, for volumet mitt varierer litt fra gang til gang. Koker alltid på samme effekt.
 
Jeg måler med refractometer under kok. Først etter fem minutter kok, det er da jeg foretar justering for å treffe planlagt OG. Vanligvis tilsetter jeg på dette tidspunktet noen liter vann, men jeg har etter litt erfaring begynt å tilsette litt mindre enn jeg regner meg frem til at jeg trenger. Om jeg bommer er det lettere å tilsette litt til vann helt på slutten, enn å forlenge koket etter at jeg har hatt oppi humle.

Foretar så en kontrollmåling ca 15 min igjen av koket, mest for å bekrefte at beregningen i starten av koket stemmer. Etter kjøling måler jeg OG med hydrometer. Etter gjæring måler jeg FG med hydrometer.

Hvilke beregninger snakker du om her egentlig? jeg regner med at det du måler etter 5min kok skal ha en viss sammenheng med ønsket OG? og at du på dette tidspunktet må ta en vurdering av hvor mye vann du eventuelt må tilføre? Hvordan gjøres denne beregningen. Jeg har skaffet meg beersmith, men skjønner ingenting av denne delen enda.
Lurer også på hvordan men vet hvor mye skyllevann man skal skylle med etter mesk? for dette skjer jo før kok, har man et mål på dette, eller kan dette måles?
 
Hvilke beregninger snakker du om her egentlig? jeg regner med at det du måler etter 5min kok skal ha en viss sammenheng med ønsket OG? og at du på dette tidspunktet må ta en vurdering av hvor mye vann du eventuelt må tilføre? Hvordan gjøres denne beregningen. Jeg har skaffet meg beersmith, men skjønner ingenting av denne delen enda.
Lurer også på hvordan men vet hvor mye skyllevann man skal skylle med etter mesk? for dette skjer jo før kok, har man et mål på dette, eller kan dette måles?

Det er ganske enkel matematikk, en kalkulator eller et godt hode er alt du trenger. En egenvekt/"gravity" på 1.050 betyr at 1l væske veier 1050 gram. Fra dette tallet omtaler man av og til 50 som "gravity points". Vørteren inneholder mye rart, men for det aller meste forskjellige sukkere, som for det meste ikke fordamper. Så du kan gå ut fra at antall gravity points er konstant. Dersom du startet med 25 liter, og koker bort 4 liter så sitter du igjen med 21 liter med SG 1.059 (50*25/21).

Eksempel fra gårsdagens brygging. Ønsket SG på 1.054. Etter mesk hadde jeg 25l med SG 1.055. På mitt utstyr fordamper 6l på halvannen times kok. Dermed vil 25l 1.055 bli til 19l 1.072 (25*55/19). Her må det toppes opp. 25l 1.055 kan bli til 55*25/54 25.5l 1.054 (ønsket SG). I tillegg skal det dampes av 6l. Må da tilsette 6.5l vann ved kokestart for å komme i mål. Fordi jeg ikke stoler helt på volummålingene mine, og heller ønsker for høy enn for lav SG, tilsetter jeg 5.5l og måler på nytt 15min før koket er slutt.
 
Det er ganske enkel matematikk, en kalkulator eller et godt hode er alt du trenger. En egenvekt/"gravity" på 1.050 betyr at 1l væske veier 1050 gram. Fra dette tallet omtaler man av og til 50 som "gravity points". Vørteren inneholder mye rart, men for det aller meste forskjellige sukkere, som for det meste ikke fordamper. Så du kan gå ut fra at antall gravity points er konstant. Dersom du startet med 25 liter, og koker bort 4 liter så sitter du igjen med 21 liter med SG 1.059 (50*25/21).

Eksempel fra gårsdagens brygging. Ønsket SG på 1.054. Etter mesk hadde jeg 25l med SG 1.055. På mitt utstyr fordamper 6l på halvannen times kok. Dermed vil 25l 1.055 bli til 19l 1.072 (25*55/19). Her må det toppes opp. 25l 1.055 kan bli til 55*25/54 25.5l 1.054 (ønsket SG). I tillegg skal det dampes av 6l. Må da tilsette 6.5l vann ved kokestart for å komme i mål. Fordi jeg ikke stoler helt på volummålingene mine, og heller ønsker for høy enn for lav SG, tilsetter jeg 5.5l og måler på nytt 15min før koket er slutt.

Så det som kan være viktig for min del da er å finne ut hvor mye osm fordamper for de forskjellige "standard" koketidene? for å så regne meg fram til hvor mye vann jeg tilsetter ved kokestart. Og av dine erfaringer så tar du litt under for å så heller korrigere med den siste literen 15min før slutt?
 
Så det som kan være viktig for min del da er å finne ut hvor mye osm fordamper for de forskjellige "standard" koketidene? for å så regne meg fram til hvor mye vann jeg tilsetter ved kokestart. Og av dine erfaringer så tar du litt under for å så heller korrigere med den siste literen 15min før slutt?

Jepp. Anbefaler en kontrollert sjekk av fordampningen. Vei opp 10kg vann, kok i 30min, og vei det som er igjen. Gang med 2, så vet du hvor mange liter som fordamper i timen. Dette tallet er konstant for et rullende kok i samme kjele.
 
Personlig ville jeg brukt pengene på en god nybegynner bok i brygging hvis jeg måtte velge mellom Beersmith og en bok. For all del begge deler er fint å ha.
Selv benytter jeg en litt enklere variant som er gratis, http://beercalc.org, og trenger ikke noe annet.

Noe grunnleggende kunnskap derimot trenger du, og det er tungt å tilegne seg denne ved å stille spørsmål hele tiden

Jeg har kjøpt flere nybegynner bøker, men alle refererer til gratisprogrammer og lignende programmer beersmith.
 
Jeg har kjøpt flere nybegynner bøker, men alle refererer til gratisprogrammer og lignende programmer beersmith.
Okey, skjønte ikke helt hva du mente utover at du har nok bøker, men da er den saken iorden
 
Skal du være veldig pertentlig så testkoker du i en hel time da du får hardere kok jo mindre vann som er igjen i kjelen. Og du får sannsynligvis enda et knepp større avkok hvis du koker vørter enn vann.
 
Støtter forslaget til @Noget Undergjæret

Selv bruker jeg penn, papir, kalkulator, noen formler fra "How to brew" for å beregne temperatur på meskevann, og:

http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/
http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Av og til bruker jeg brewtoad.com for å sette opp en oppskrift.

Å bruke sånne løse tools krever litt kunnskap, men det gir i mine øyne også bedre innsikt i de forskjellige prosessene, ettersom de kun regner ut frittstående tall, men lar deg styre prosessen. Det passer muligens ikke så bra når man er i startgropa. Men alle disse verktøyene er gratis.
 
Tilbake
Topp