1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Trykkfall på CO2 flaske

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av FrodeH69, 7 Apr 2016.

  1. FrodeH69

    FrodeH69
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har satt mitt første brygg på Corneliusfat. CO2 flaska hadde ca 60 bar før jeg satte den sammen med fatet inne i kjøleskapet. Da jeg sjekket etter noen timer hadde det falt til under 50 bar.
    Det er ca 5°C i kjøleskapet og flaska hadde ca 20°C da jeg satte den inn. Har sjekket med zalo vann etter lekkasjer og kan ikke finne noen.

    Er det normalt at trykket faller så mye?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Frode Krogstad

    Frode Krogstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Tror det er manometer som var litt på bærtur. 50 bar er maks på co2
     
  3. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Ja. Pga temperaturen.
     
  4. Vaffel

    Vaffel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Den skal da gå ned til ca 56 bar ved temp reduksjon fra 20 til 5 grader
     
  5. FrodeH69

    FrodeH69
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da må det være en lekkasje:-(


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. Vaffel

    Vaffel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  7. Frode Krogstad

    Frode Krogstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Du får ikke 60 bar på en co2 flaske. Uansett må du måle vekten for å finne ut om du mister noe på co2. Trykket vil være 50 til den er tom for flytende
     
  8. FrodeH69

    FrodeH69
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har gått over alt av ventiler og koblinger med såpevann . Kan ikke finne noen lekkasjer. Da må det være naturlig trykkfall pga temperatur droppet.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Vaffel

    Vaffel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Var litt kjapp og den kan ikke regnes ut med en enkel kalkulator. Men damptrykket som vi her snakker om varierer sterkt med temperaur. Ved 22-23 grader har CO2 damptrykk på ca 60 bar i følge wikipedia.

    EDIT: Frode, du får helt klart et fall i (damp)trykk når temperaturen senkes!
     
  10. FrodeH69

    FrodeH69
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da får jeg satse på at alt er som det skal være :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. Øyvind Koldal

    Øyvind Koldal
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette høres normalt ut.

    Den enkleste testen du kan gjøre om du ennå er engstelig er å ta CO2-flaska ut i romtemperatur igjen. Da skulle trykket øke opp til de ca 60 bar du leste av først, om det ennå er flytende CO2 igjen i flaska.
     
    FrodeH69 liker dette.
  12. Jan Erik Johansen

    Jan Erik Johansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Moss
  13. Øyvind Koldal

    Øyvind Koldal
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hmmm... stemmer vel ikke helt med ideel gasslov, da prosessen inkluderer faseovergang mellom gass og væske.
     
  14. Jan Erik Johansen

    Jan Erik Johansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Moss
    Sant, men for praktisk bruk er det oftest nok å kjenne til denne sammenhengen. Kjenner man dette, koker man egget litt lengre på fjellet osv.
     
  15. Frode Krogstad

    Frode Krogstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Hei

    På 20 grader så er det teknisk umulig at Co2 kan ha 60 bar. Derfor er avviket på Manometer. Uansett så vil ikke trykket forklare lekkasjer. Det er kun vekt som kan. Enig?
     
    Jærbrygg liker dette.
  16. Vaffel

    Vaffel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvis vi tar utgangspunktet i 23 grader kan CO2 ha 60 bar på flaska. Ref. damptrykktabellen: https://en.wikipedia.org/wiki/Carbo...Liquid.2Fvapor_equilibrium_thermodynamic_data

    Ved litt under 20 grader, er 57 bar gjeldende. Ved 5 grader er 40 bar gjeldende. Men disse manometrene som finnes på CO2 flasker til hjemmebrygging er ikke analytiske instrumenter og bør derfor taes med en klype salt.
     
    Jærbrygg liker dette.
  17. Frode Krogstad

    Frode Krogstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Wikipedia er ikke plassen for å hente ut informasjon. Du kan komme å se på flaskene vi har inne her på 20+ grader. De er knapt over 52 (Det er avlest elektronisk med ,00 nøyaktighet. Så kan du måle dem ute, de er 50 bar på 1 grad. Det har med fyllingsgrad, type flaske og mange faktorer

    Poenget for han i tråden her er om han hadde lekkasje. Den eneste måten å finne ut det er å måle vekten. Enig?
     
    Jærbrygg liker dette.
  18. Vaffel

    Vaffel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Før dette blir en tråd full av krangling, avslutter jeg her.

    EDIT: Jeg er enig i vektmåling! Har aldri sagt meg uenig i det heller :)
     
    #18 Vaffel, 8 Apr 2016
    Sist redigert: 8 Apr 2016
  19. Anders Christensen

    Anders Christensen
    Expand Collapse
    Fylkesleder

    Bosted:
    Trondheim
    Slik jeg oppfattet OP, ble CO2-tanken brukt til å karbonere et øl og plassert sammen med ølet i et kjøleskap. Da skal det jo uansett være en «lekkasje» av CO2 fra CO2-tanken og over i ølet. Dermed er det ikke fullt så enkelt som å måle vekta på CO2-tanken heller.
     
  20. Jan H. Martin

    Jan H. Martin
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sande/Drammen
    Det viktigste er at det blir godt ØL og det kan ikke sjekkes med vekt eller leses av på manometer,....... skål.
    Send 2 flasker, så skal jeg analysere prøvene via mitt laboratorie på 2 bein.

    Sent fra min D6503 via Tapatalk
     
    Jo-Helge liker dette.

Del denne siden