Tysk Pils

For tre uker siden brygget jeg en klone av Lenderer pils med spalt select. Den fikk en cold crash + karbonering i flaske en uke og har deretter hatt fem dager i kjøleskap. Jeg synes den smaker nydelig allerede og det synes venner også. Pilsen er i tillegg veldig klar. Hva er det jeg skal forvente av forbedring av smak hvis jeg skal følge "reglen" om å lagre pilsen i en måneds tid til?
 
Sist redigert:
For tre uker siden brygget jeg en klone av Lenderer pils med spalt select. Den fikk en cold crash + karbonering i flaske en uke og har deretter hatt fem dager i kjøleskap. Jeg synes den smaker nydelig allerede og det synes venner også. Pilsen er i tillegg veldig klar. Hva er det jeg skal forvente av forbedring av smak hvis jeg skal følge "regelen" om å lagre pilsen i en måneds tid til?
Det skjer nok ei "runding" av smaken, og om det skulle være antydning til fruktige smaker som grønne epler (acetaldehyd) eller pære (etylacetat), vil de også avta over tid. Svovel (H2S) og eventuelle snev av fusel er også sånt du kan håpe på tones ned - hvis det skulle være noe. Generelt vil jeg si at du sjelden blir hedlt kvitt sånne feil, men de kan dempes.

Men er ølet veldig godt nå, og fritt for all sånn uhumskhet jeg snakker om over her, skjer det ikke mye:).
 
Det skjer nok ei "runding" av smaken, og om det skulle være antydning til fruktige smaker som grønne epler (acetaldehyd) eller pære (etylacetat), vil de også avta over tid. Svovel (H2S) og eventuelle snev av fusel er også sånt du kan håpe på tones ned - hvis det skulle være noe. Generelt vil jeg si at du sjelden blir hedlt kvitt sånne feil, men de kan dempes.

Men er ølet veldig godt nå, og fritt for all sånn uhumskhet jeg snakker om over her, skjer det ikke mye:).
Tusen takk for informativt svar. Jeg kan nok kjenne antydninger til den pæren som du nevner og noen hint av fusel, så da skal jeg følge med på utviklingen :D:cool: men kan jo være vi synes "usmaker" smaker godt :rolleyes: Skal uansett få tatt en test opp i mot den originale Lenderer pilsen.
 
Sist redigert:
Tusen takk for informativt svar. Jeg kan nok kjenne antydninger til den pæren som du nevner og noen hint av fusel, så da skal jeg følge med på utviklingen :D:cool: men kan jo være vi synes "usmaker" smaker godt :rolleyes: Skal uansett få tatt en test opp i mot den originale Lenderer pilsen.
Det høres ut som om det ikke er så dumt å gi pilsen din litt lagringstid; den er nok prega av å være fersk ennå.

Å teste eget øl mot Lederer er en snarvei til depresjon. Det er i alle fall den erfaringa jeg har gjort:).
 
Det høres ut som om det ikke er så dumt å gi pilsen din litt lagringstid; den er nok prega av å være fersk ennå.

Å teste eget øl mot Lederer er en snarvei til depresjon. Det er i alle fall den erfaringa jeg har gjort:).
Du har nok et poeng i at uvitenhet i en del sammenhenger kan være konstruktivt. I hvert fall hvis man vil holde motivasjonen oppe :D
 
Sist redigert:
Å teste eget øl mot Lederer er en snarvei til depresjon. Det er i alle fall den erfaringa jeg har gjort:).
I følge meg er det en snarvei til god selvtillit. Altfor bitter og snerpete den pilsen. Jeg lager mye bedre øl og spesielt pils. :cool:
Du har nok et poeng i at uvitenhet i en del sammenhenger kan være konstruktivt. I hvert fall hvis man vil holde motivasjonen opp :D
Testet min egen opp mot en kommersiell tysker på torsdag og ble positivt overrasket. Forskjellen var mindre enn jeg trodde den var. Nå er riktignok tyskeren jeg testet mot en sydtysker og kanskje ikke typeriktig i henhold til Norbrygg sine definisjoner. Men bedre enn typiske overbitre pils lenger nordfra i landet.
 
I følge meg er det en snarvei til god selvtillit. Altfor bitter og snerpete den pilsen. Jeg lager mye bedre øl og spesielt pils. :cool:

Testet min egen opp mot en kommersiell tysker på torsdag og ble positivt overrasket. Forskjellen var mindre enn jeg trodde den var. Nå er riktignok tyskeren jeg testet mot en sydtysker og kanskje ikke typeriktig i henhold til Norbrygg sine definisjoner. Men bedre enn typiske overbitre pils lenger nordfra i landet.
Smak og behag osv.. Men du er sjølsagt klar over at du utgjør en temmelig liten minoritet. Muligens så liten at du kan betraktes som verneverdig;).

Lederer er forresten fra Nürnberg, som ligger i Bayern. Jeg har en følelse av at vi har litt overdrevne forestillinger om sammenhengen mellom geografi og øl i Tyskland.
 
Smak og behag osv.. Men du er sjølsagt klar over at du utgjør en temmelig liten minoritet. Muligens så liten at du kan betraktes som verneverdig;).

Lederer er forresten fra Nürnberg, som ligger i Bayern. Jeg har en følelse av at vi har litt overdrevne forestillinger om sammenhengen mellom geografi og øl i Tyskland.
Er klar over at jeg tilsynelatende er i mindretall på dette forumet :D . Men jeg synes det er greit at noen også skriver at de ikke synes Lederer er spesielt godt.

Som mange andre forum og steder for nerding blir meninger ofte satt på spissen og ender enten i ekkokammer eller krangel, ingen av delene spesielt nytting. Jeg betviler ikke at Lederer er et godt eksempel på en tysk pils, det er nok jeg som foretrekker andre stiler.

Samtidig har ikke såvidt jeg har kunnet finne, får ikke Lederer Pils samme avgudsdyrkelse på andre hjemmebrygger forum som Norbrygg sitt. På tyske Hobbybrauer er den knapt nevnt. Der trekkes som oftest fram Riegle Herren Pils og Schönramer som referansepunkt.
Andre som trekkes fram er Moritz Fiege, Flensburger og Rothaus. De 2 siste er også tilgjengelige i Norge. Ingen av de er noen favoritt hos meg :rolleyes:. Begge er typisk et vi tenker som nordtyske i stilen (med en litt skarp bitterhet), Flensburg et hakk mer pregløs enn de 2 andre.

Forøvrig er det kun Mortiz Fiege (Bochum) og Flensburg som ikke er syd tyske :cool:
 
Er klar over at jeg tilsynelatende er i mindretall på dette forumet :D . Men jeg synes det er greit at noen også skriver at de ikke synes Lederer er spesielt godt.

Som mange andre forum og steder for nerding blir meninger ofte satt på spissen og ender enten i ekkokammer eller krangel, ingen av delene spesielt nytting. Jeg betviler ikke at Lederer er et godt eksempel på en tysk pils, det er nok jeg som foretrekker andre stiler.

Samtidig har ikke såvidt jeg har kunnet finne, får ikke Lederer Pils samme avgudsdyrkelse på andre hjemmebrygger forum som Norbrygg sitt. På tyske Hobbybrauer er den knapt nevnt. Der trekkes som oftest fram Riegle Herren Pils og Schönramer som referansepunkt.
Andre som trekkes fram er Moritz Fiege, Flensburger og Rothaus. De 2 siste er også tilgjengelige i Norge. Ingen av de er noen favoritt hos meg :rolleyes:. Begge er typisk et vi tenker som nordtyske i stilen (med en litt skarp bitterhet), Flensburg et hakk mer pregløs enn de 2 andre.

Forøvrig er det kun Mortiz Fiege (Bochum) og Flensburg som ikke er syd tyske :cool:
Jeg tror nok statusen til Lederer delvis skyldes at den er en av ytterst få anstendige tyske pilsnere som er i salg på polet. Jeg er helt enig med deg i at en god Helles smaker bedre enn mye annet.
 
Jeg tror nok statusen til Lederer delvis skyldes at den er en av ytterst få anstendige tyske pilsnere som er i salg på polet. Jeg er helt enig med deg i at en god Helles smaker bedre enn mye annet.
Ja desverre... personlig syns jeg ikke Lederer stikke seg ut blant gjennomsnittlige midtyske pilsnere. Er man i Tyskland bør man få tak i Jever.. det er min personlige referanse for brygging av tysk pils, men den er helt klart i den nordtyske sjangeren, og skiller seg markant fra gjennomsnittspilsen og de søtligere greiene Bayerne kaller pils. En annen som er verdt å teste, om en befinner seg i Bremen-området er Hemelinger
 
Ja desverre... personlig syns jeg ikke Lederer stikke seg ut blant gjennomsnittlige midtyske pilsnere. Er man i Tyskland bør man få tak i Jever.. det er min personlige referanse for brygging av tysk pils, men den er helt klart i den nordtyske sjangeren, og skiller seg markant fra gjennomsnittspilsen og de søtligere greiene Bayerne kaller pils. En annen som er verdt å teste, om en befinner seg i Bremen-området er Hemelinger
På norske forskningsskip er det gjerne alkoholforbud har jeg forstått - jeg har vært med tyskere på tokt et par ganger og så mye Jever på en gang har jeg ikke sett før eller siden... :-D (Har ikke drukket den på lenge, men har bare gode minner. - Ah frikveld med party på arbeidsdekket mens vi cruicer sørover Jenisei under midnattssolen... ( sett i etterpåklokskapens klare lys, hadde noen gått for nære der vi satt ut utstyr og gått over bord ville nok den personen aldri blitt funnet))
 
Tilbake
Topp