Uforståelig OG, ekstrakt brygging

Skulle brygge en ekstrakt versjon av gahr's blonde ale og hadde følgende ingredienser:

25 liter volum

Tørr hvetemalt ekstrakt 450 gr
Carapils 300 gr
Sukker 300 gr
Flytende pils-malt ekstrakt- 2200 gr

ifølge beercalc skulle dette gi en OG på 1,041 som også var målet.

Jeg endte opp med:.................. 1,06!

har målt sikkert 10 ganger, på ulike tidspunkt. Senest i morges 15 timer etter jeg satt brygget.

Synes dette er utrolig spesielt og klarer ikke bli klok på det. Tenkte først det var noe galt med kjøkkenvekta mi, og at jeg har helt oppi mye mer flytende ekstrakt enn 2200, men jeg får ikke det til å forklare så mye av forskjellen, for jeg måtte ha helt oppi nesten 4 kg for å nå 1,06..

MEN,hva gjør jeg nå? Dette ølet skulle egentlig være klart om 4 uker til en 25 års fest, og det ser dårlig ut nå med den OG'en med kun 1 pk US-05.

Pitcher jeg ny gjær i daG? Må jeg belage meg på å kanskje lage ett øl til for å ha noe klart om 4 uker?
 
25 liter når? Før kok? Etter kok? I gjæringsbøtta? Uansett virker det dog som altfor høy OG gitt sukkeret tilgjengelig. Har du sjekket om du måler OG 1.00 i rent vann med målesaken din?

Du kan alltids pitche en pakke gjær til, men det skal ikke være nødvendig. En pakke US-05 skal fint klare 25 liter med OG 1.06. Ølet vil bli betydelig sterkere enn tiltenkt. Du kan jusere det ved å koke humle og vann for å vanne det ut til ritkig OG og beholde humleprofilen.
 
Sist redigert:
Det er ikke et slikt billig hydrometer, der skalaen inni har mulighet til å bevege seg...?
 
Siden du nesten kun har brukt ekstrakt og sukker (+ en dæsj malt) så er sannsynligvis gravityen din ganske riktig så lenge du har veid opp noenlunde korrekt. Det er jo høyst begrenset hvor mye den faktisk kan avvike fra det teoretiske i et ekstraktbrygg så lenge volumene er som tiltenkt i oppskriften.
 
Tilbake
Topp