Kristian L
Norbrygg-medlem
Hei godtfolk,
Etter å ha satt årets julebrygg for over en uke siden har jeg et spørsmål om temperatur under mesking. Jeg bruker Beersmith, manuell regning og sunn fornuft til å beregne vannmengder for mesking og skylling. Under de to første all-grainbryggene brukte jeg et steketermometer fra CO. Dette var noe tregt, og jeg følte at jeg måtte tilsette mye mer varmt vann enn beregningene skulle tilsi. Temperaturen var rett og slett for lav etter tilsatt beregnet mengde. Jeg rørte godt i mesken for å sikre jevn temperatur, men etter å ha latt den stå noen minutter var temperaturen fortsatt ujevn. Jeg skyldte på termometeret (ølet ble godt likevel) og kjøpte meg en Fluke 50.
For juleølet tenkte jeg derfor at alt skulle gå meget bedre, men det motsatte skjedde. For å få rett temperatur under hovedmesking måtte jeg først tilsette 5 L mer enn beregnet, deretter 2 L til, og til slutt varme 3 L vørter som ble tappet av da meskekaret i grunn var alt for fullt. Selv da slet jeg med å få temperaturen opp til 66 grader (1 grad lavere enn planlagt). Jeg har en 34 L Igloo, som i utgangspunktet skal være god. Et annet problem var at temperaturen varierte enormt i i mesken (+/- 5), bare ved å bevege seg noen cm bortover/nedover. Selv etter grundig røring og 10-15 min venting var dette problemet vedvarende. Termometeret viser rett temperatur i vann ved koke- og frysepunkt.
Jeg regner med at ølet blir drikkbart, om enn med noe lavere FG enn planlagt. Likevel: Det er opplagt at jeg gjør noe feil et sted i prosessen. Noen ideer jeg kan prøve på neste brygg?
Eksempel på planlagte temperaturer og forhold fra forrige brygging:
6,67 kg korn.
Mash inn på 54 grader med ratio 2 L/kg: 13,3 L på 62,7 grader tilsatt vann
Hovedmesk på 67 grader med ratio 3,1 L/kg: 7,3 L på 97,3 grader tilsatt vann
Etter å ha satt årets julebrygg for over en uke siden har jeg et spørsmål om temperatur under mesking. Jeg bruker Beersmith, manuell regning og sunn fornuft til å beregne vannmengder for mesking og skylling. Under de to første all-grainbryggene brukte jeg et steketermometer fra CO. Dette var noe tregt, og jeg følte at jeg måtte tilsette mye mer varmt vann enn beregningene skulle tilsi. Temperaturen var rett og slett for lav etter tilsatt beregnet mengde. Jeg rørte godt i mesken for å sikre jevn temperatur, men etter å ha latt den stå noen minutter var temperaturen fortsatt ujevn. Jeg skyldte på termometeret (ølet ble godt likevel) og kjøpte meg en Fluke 50.
For juleølet tenkte jeg derfor at alt skulle gå meget bedre, men det motsatte skjedde. For å få rett temperatur under hovedmesking måtte jeg først tilsette 5 L mer enn beregnet, deretter 2 L til, og til slutt varme 3 L vørter som ble tappet av da meskekaret i grunn var alt for fullt. Selv da slet jeg med å få temperaturen opp til 66 grader (1 grad lavere enn planlagt). Jeg har en 34 L Igloo, som i utgangspunktet skal være god. Et annet problem var at temperaturen varierte enormt i i mesken (+/- 5), bare ved å bevege seg noen cm bortover/nedover. Selv etter grundig røring og 10-15 min venting var dette problemet vedvarende. Termometeret viser rett temperatur i vann ved koke- og frysepunkt.
Jeg regner med at ølet blir drikkbart, om enn med noe lavere FG enn planlagt. Likevel: Det er opplagt at jeg gjør noe feil et sted i prosessen. Noen ideer jeg kan prøve på neste brygg?
Eksempel på planlagte temperaturer og forhold fra forrige brygging:
6,67 kg korn.
Mash inn på 54 grader med ratio 2 L/kg: 13,3 L på 62,7 grader tilsatt vann
Hovedmesk på 67 grader med ratio 3,1 L/kg: 7,3 L på 97,3 grader tilsatt vann