1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Utgått ferskgjær

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Serigst, 10 Jan 2018.

  1. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Er det håp for disse to, ved bruk av gjærstarter?

    Har blitt oppbevart i kjøleskap
     

    Vedlagte filer:

  2. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Det er jo bare å prøve så finner du ut det. tror i allefall den bf. november bør kunne reddes. Med eventuelt en 2-steps starter. har gjort det selv med en som var 3 månder på overtid, funka det
     
  3. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Den til høyre ville jeg vært skeptisk til, men wit-gjæren ville jeg prøvd å få liv i.

    Hvis du setter en starter vil du se om du får noe aktivitet.
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jaja. Bare begynn med lav sg og liten starter først og step den
     
    Serigst liker dette.
  5. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Først en halvliter med OG 1.020 en dag eller tre. Da blir de cellene som lever friske og fine. Så kjører du en starter på en liter med OG 1.040 som vanlig på magnetrøreren din. Og vipps: da har du ca det samme som i en flunka ny pose
     
    Serigst liker dette.
  6. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Da prøver jeg å redde WIT’en Liten og svak starter først, etterfulgt med vanlig starter.
     
  7. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvor gunstig er det egentlig å starte med laver OG enn 1.040
    jeg er skeptisk
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hva tenker du er galt med det?

    Jeg tenker at det er mengden gjærbart ekstrakt ifht antall celler (og viabiliteten til disse) . Altså ville jeg senket antall gravitypoeng. Har ristet liv i flere slike gamle pakker, og det funker iallefall. Sikkert mye annet som funker og, som å gå rett på 1.040, Men tenker at de små sjørøverne er som oss, er man fyllesjuk som faen så klemmer man ikke nedpå en treretters, men begynner heller med noen delikate lette brødskiver.
     
    John Sørlie og Daggis liker dette.
  9. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er jo fersk gjær å betrakte :)

    Hadde en pose med wyeat 1010 american wheat gjær som hadde gått ut for 13 mmd siden, som jeg fikk med en lokal bryggesjappe. Gjæræ hadde ligget bakerst i kjølskapet og jeg tok selvsagt på meg æren med å teste om det var mulighet å bruke den til noe.

    Dette var en activator pose/smack pose som jeg aktivert og ventet på at posen skulle blåse seg opp. Dette tar normalt 4 timer. Denne posen brukte noen døgn som beviser at det er aktivitet men helt sikkert en del mindre friske celler. Siden lag tiden var så lang. Kjørte posen i 2 stegs starter etterpå over flere døgn før det ble bryggingen av en blanc klone.

    Vil si at gjæræ tok helt av i gjæringsbøtta og har ikke opplevd noen mer aktiv og kraftig gjæring noen gang verken før eller etter denne batchen. Jeg topphøstet mue gjær på dag 2-3 som jeg tok vare til neste batch.

    Så fullt mulig å bruke gammel gjær, men litt arbeid er det da for å få best mulig og klar til dyst gjær..

    Så kjør i gang gjærstarteren også får vi høre hvordan det gikk når du er ferdig
     
    Finn Berger og Eirik Holm liker dette.
  10. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En hærlig beskrivelse!!
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg hadde en liten rest wlp001 stående i et glass, og det var trykk i glasset. Det er ikke noe godt tegn, for gjæren tåler trykk dårlig. Men den var egentlig ikke så gammel - bare et par måneder - så jeg slengte den i en tre liters starter og satte den på røreren, og tenkte vel ikke at det skulle være noe problem.

    Men etter et døgn var det ikke tegn til aktivitet, så jeg tok en prøve. Den viste at SG var den samme som da jeg begynte, og jeg kjente depresjonen komme sigende. Jeg trengte den gjæra! Så jeg lot den snurre videre, til tross for at alle instinkter fortalte meg at det bare var å helle ut elendigheta.

    Etter 48 timer begynte det å skumme! Og i dag skal det brygges en anti-vinterdepresjons-IPA; "Mot lysere tider". Masse fin gjær:).
     
    Jørgen O, Easybrew og Daggis liker dette.
  12. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ingenting er bedre enn desperasjonen etter å prøve nye ting
     
    Finn Berger liker dette.
  13. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg har en amerikansk blond til gjæring med wlp051 gående nå. Oppdyrket fra slurry fra juni 2017. Fjerde generasjon. Full fres
     
    Hansern og Easybrew liker dette.
  14. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Juni 2017 er da ingen alder. Dyrket opp noe WLP400 slurry fra Juni 2016 i forrige måned. Det fyrte bra det etter 48 timer. Det viktigste er vel egentlig og være nazi på sterilisering av ting og tang som er i kontakt med gjæren da det er meget enkelt og dyrke opp uønskede ting når gjæren er i mindretall... :)
     
    1Morten liker dette.
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har noe i originalforpakning (rør) fra 2015 som jeg skal vente skitlenge med, for science.
     
  16. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Kan det være en teori at hvis man dyrker opp og får liv på gammel gjær, blir den nye kulturen/familien enda «sterkere» enn den opprinnelige? Tanken er at den da formerer videre på de sterkeste cellene, som overlevde lengst fra forrige «batch».

    Eller er det bare rør og vas det jeg tenker nå?
     
  17. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Best på overlevelse, men best på å lage best øl? Uvisst...
     
    Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gjær med posttraumatisk stressyndrom? Hmmm - jeg frykter for dagens IPA:(.
     
  19. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Tror nok de du steller med, preiker litt med... duller litt med er de som gjør jobben for deg... er ikke krydder dette, er like levende som en hund eller katt.. i de fleste tilfeler mer husren og, selv om jeg har hatt noen rebeller (vi snaker ikke i sammen mer)
     
    Ekornskurken, Finn Berger og Staro liker dette.
  20. Svein Arild

    Svein Arild
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Bosted:
    Sandnes
    Det går sikkert fint. Fant et rør fra 2013 og det ble det liv i. Man trenger bare en overlevende celle
     

Del denne siden