1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Utgjæring

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Mortenskaa, 5 Aug 2019.

  1. Mortenskaa

    Mortenskaa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.
    Jeg har nå testet ut min første egenkomponerte oppskrift, en humlerik IPA, som jeg satte til gjæring for litt over 2 uker siden. Brukte en app som heter brew log til å sette sammen oppskriften med. I følge den skulle OG havne på 1.062 og FG på 1.012. Endte opp med OG på 1.060. Målte FG i går, altså 2 uker etter den ble satt til gjæring og målte 1.016. Målte igjen i dag, og det syntes ikke ut som at den har flyttet seg nevneverdig. Kanskje 1.015 nå. Har tidligere på all grain sett bommet med 2-3 på OG innimellom, men har alltid truffet på FG i løpet av 2 uker. Dunken står på samme sted med samme temperatur som tidligere sett. Bør jeg bekymre meg, eller tar det rett og slett lenger tid innimellom? Har brukt 2 poser safale us-05 og gjærnæring. Til slutt, hva er egentlig konsekvensen av for høy FG? Vil det bli for mye sukker i ølet, som igjen skaper overkarbonering? Karbonerer på flasker.
     
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvilken temperatur mesket og gjæret du på?
    75% (1-15/60) utgjæring på en IPA med us-05 er ikke såå gærent, men jeg pleier å ligge nærmere 80
     
  3. Mortenskaa

    Mortenskaa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mesket på 66 grader, gjæret på 18 grader.
     
  4. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    OK, neste gang kan du prøve å øke tempen litt mot slutten av gjæringa,
    men det er ikke nødvendig så lenge den er stabil
    Uansett, er den ferdig så er den ferdig
    Hvis du ikke ser no tegn til aktivitet i gjærlåsen eller bobler i målesylinderen er den antagelig ferdig,
    men mål om et par dag også flasker du
     
  5. Mortenskaa

    Mortenskaa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar! :)
     
  6. Mortenskaa

    Mortenskaa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Men vil jeg få et overkarbonert øl med så høy FG hvis jeg bruker 2 karboneringsdrops?
     
  7. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    På 0,5?
    Nei, jeg tror ikke det
    Selv bruker jeg én på både 0,5 og 0,33, liker ikke for høy karbonering i IPA
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du får ikke overkarbonert øl så lenge du bruker samme gjær til karbonering. Den stopper der den stopper, og kommer bare til å spise opp det sukkeret du tilsetter da ølet har nådd sin FG, samme hva den måtte være.
     
    loebrygg liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du har 74% utgjæring der, og jeg ville nok ventet at den kom opp på rundt 80%, dvs. en FG på 1.011/1.012. Sett den varmere, vent noen timer, og rugg på bøtta så du får ølet i rotasjon. Ikke noe voldsomt, men bare såpass at du får en del av den bunnfeelte gjæren opp i suspensjon igjen. Det kan hende det hjelper, så du får ut de siste to-tre poengene. Hvis ikke, er det nok bare å flaske.
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ingen vet maltkomposisjonen til TS, og ingen vet hvor/hvordan mesketemperatur ble målt, og ingen vet volumet fordelt på de to pakkene US-05. Det har gått to uker..
     
    Steinar Huneide og loebrygg liker dette.
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    US-05 burde være ferdig utgjera på den tida
    mer tid på gjæringsdunken, ruging og potensiell oksidasjon fare vil gjøre mer skade enn godt i en IPA
    spør du meg
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Mortenskaa

    Mortenskaa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    5kg pale malt
    400g caramalt 30
    Meske temperatur er målt med digitalt håndholdt måle sonde. Brygger på beer brew 30 automatic, så tempen er jo litt varierende ettersom varmeelementet slår inn og ut. Var oppe i litt over 67 på det høyeste, men lå stort sett på 66 grader.
    Endte med ca 20,5 liter.
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Da vll jeg si at ølet ditt er ferdig utgjæret, særlig siden det har gått to uker med us-05. Du kan jo prøve trikset til Finn, men Us-05 blir sjeldent stuck på en så enkel greie.
     
    Steinar Huneide liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det kommer vel litt an på tørrhumlingstidspunkt? (Jeg går ut fra at det er det du tenker på.)
     
  15. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg hadde flaska. Spørs også hvor gamle pakkene dine var, og om de har vært kjølt eller stått i romtemp (forringer raskere).
     

Del denne siden