Skyllevannstempraturen skal ikke ha så stor betydning. Skylling er bare for å få med seg det sukkeret som er frigjort, men som klistrer seg fast i maltkornene.Hei, skal brygge i helgen, oppskriften jeg skal brygge har et mestesteg på 67/60 min og utmesk på 72/15 min. Jeg antar det er grunn til at utmesk er 72 og ser ikke før meg å kjøre skyllevann på 79 når utmesk er 72 grader. Tenker jeg feil?
Ikke alle er like tøffe som deg.Om det hjelper; jeg skyller med kaldt vann
Det blir litt som å tørke vekk klissete sukker fra benken med hhv. varmt og kaldt vann. Det løsner lettere når det er varmt.Om det hjelper; jeg skyller med kaldt vann
Utmesk er som regel på 78 grader for å denaturere enzymene. 72 grader er innenfor alfaamylase-området. Vanligvis kalles det dekstrinasjonstrinn. Du bør kjøre det mye lenger enn 15 minutter for at det skal ha noen effekt. Og selv da er verdien kanskje litt tvilsom. Pleier å bruke det i store øl som krever litt fylde. Utmesk på 78 grader er fort gjort, og kanskje heller ikke nødvendig. Enzymene blir uansett ødelagt når du varmer opp mot kok.Hei, skal brygge i helgen, oppskriften jeg skal brygge har et mestesteg på 67/60 min og utmesk på 72/15 min. Jeg antar det er grunn til at utmesk er 72 og ser ikke før meg å kjøre skyllevann på 79 når utmesk er 72 grader. Tenker jeg feil?
Jeg har skylt med både kaldt og varmt vann, og forskjellen i hvor mye sukker du får ut er så liten at det er neglisjerbart.Det blir litt som å tørke vekk klissete sukker fra benken med hhv. varmt og kaldt vann. Det løsner lettere når det er varmt.
Men når det er sagt så blir vannet fort varmet opp av masken, så det er neppe helt kaldt det som kommer ut i bunnen. Så det blir i det minste en grei, effektiv skylling i den nedre del av masken.
Mi erfaring, også. Sjøl om det vannet du tilfører ikke er så varmt, så er det mye varme i mesken, så temperaturen nedi der blir ikke så lav likevel.Jeg har skylt med både kaldt og varmt vann, og forskjellen i hvor mye sukker du får ut er så liten at det er neglisjerbart.
Det er ikke nerding i det hele tatt - det er faktaopplysning. Men man kan endre fremmedorda hvis det er vanskelig å forstå.Denne tråden er et typisk eksempel på at et enkelt spørsmål veldig fort går over mot nerdeområdet.
Jeg elsker å følge med på slikt og lærer mye, men noen kan muligens få informasjonsoverbelastning....
Så kan en spørre om dette er forumets styrke eller svakhet.
Så lenge de som stiller de "enkle" spørsmålene føler seg ivaretatt, er det vel en styrke?
Det blir litt som å tørke vekk klissete sukker fra benken med hhv. varmt og kaldt vann. Det løsner lettere når det er varmt.
Du sparer litt tid ved å skylle med varmt vann. Så om du har mulighet til å varme vann til skylling mens du mesker, så går det raskere mot kok når du er ferdig å skylle. Skyller du kaldt, som er testet av flere, vil du få omtrent samme utbytte av skyllingen, men på denne tida er vannet kaldt, og det vil redusere temperaturen i vørteren relativt mye. Om du skal følge temperaturene, mål temperaturen i mesken. Mål alltid i mesken. Det som står i displayet på bryggeren om du har en kompaktbrygger er temperaturen i vann/vørter i bunn, og vil vanligvis være flere grader i forskjell fra hva temperaturen er i maltrøret.Hei, skal brygge i helgen, oppskriften jeg skal brygge har et mestesteg på 67/60 min og utmesk på 72/15 min. Jeg antar det er grunn til at utmesk er 72 og ser ikke før meg å kjøre skyllevann på 79 når utmesk er 72 grader. Tenker jeg feil?
Godt poeng! Og om tid ikke alltid er penger, kan det være mye annet.Du sparer litt tid ved å skylle med varmt vann. Så om du har mulighet til å varme vann til skylling mens du mesker, så går det raskere mot kok når du er ferdig å skylle. Skyller du kaldt, som er testet av flere, vil du få omtrent samme utbytte av skyllingen, men på denne tida er vannet kaldt, og det vil redusere temperaturen i vørteren relativt mye. Om du skal følge temperaturene, mål temperaturen i mesken. Mål alltid i mesken. Det som står i displayet på bryggeren om du har en kompaktbrygger er temperaturen i vann/vørter i bunn, og vil vanligvis være flere grader i forskjell fra hva temperaturen er i maltrøret.
Ja, helt enig. Og uendelig mye mer forvirrende.Det er diskusjoner som dette som gjør forumet uendelig mye bedre en fjesboka.
Jeg tenker vi trygt kan overlate den vurderinga til trådstarter - og andre . Jeg trur ikke vi skal være redde for å komplisere spørsmål så lenge vi for det første gir nyttig og relevant kunnskap, og for det andre klarer å uttrykke oss sånn at folk som ikke har lest How to Brew fra perm til perm kan forstå forklaringene våre.Det er også typisk eksempel på hvor stakars trådstarter skulle fått op flagget "Du trenger ikke lese mer, for nå er vi over på et avansert nivå."
Ja, helt enig. Og uendelig mye mer forvirrende.
Helt enig. Og når premisset i spørsmålet er feil, må det være lov å påpeke det. Så drar diskusjonen litt ut i diverse retninger som vanlig… men det er da en bra ting?Jeg tenker vi trygt kan overlate den vurderinga til trådstarter - og andre . Jeg trur ikke vi skal være redde for å komplisere spørsmål så lenge vi for det første gir nyttig og relevant kunnskap, og for det andre klarer å uttrykke oss sånn at folk som ikke har lest How to Brew fra perm til perm kan forstå forklaringene våre.
Kunnskap forvirrer ikke, den klargjør.