Ett lite spørsmål angående vakumpumpe. Nåe man bruker vakumpumpe, så blir det tilført o2 i brygget som så fører til oksidering. Kan man etter endt session tilsette co2 i fatet for hindre oksydering?
I hvilken del av prosessen bruker du vaakum pumpe? Har ikke hørt dette nevdt i forbindelse med brygging før.
Forøvrig: Tilsetting av CO2 i fatet vil forøvrig bare kunne fortrenge O2 som er i lufta over fatet i ølet (dersom du trykksetter og slipper ut trykket et par ganger etter at fatet er forseglet). O2 som allerede er løst i ølet vil ikke kunne fortrenges og vi enten fortæres av gjærrester eller oksidere ølet. Derfor er det lurt å unngå plasking når du tapper ølet fra gjæringskar til fat. Noen fyller også fatet med CO2 før tapping for å unngå kontakt med luft i det ølet kommer ut av heverten.
Du tenker sikkert på akvariepumpe for belufting av vørter ved gjærtilsetting. Om du meinar å tilsette co2 i head space på gjæringsdunken ved start av gjæring har det ingenting for seg.
Ved tapping av ferdig gjæra øl til fat er det eit poeng og fordrive o2 i fatet før ølet tappast på det.
Ved tilføring av o2 ved starten av gjæringen er det ikkje oksidering men oksigenering ein snakkar om. Gjæren brukar forhåpentleg vis opp o2 før den oksiderar brygget. Noko som kan føra til dårleg smak på ølet.
Jeg tenker på en slik engelsk stil håndpumpe for å tappe øl ifra fat til glass. Det er, jo, ikke alltid man klarer å tømme ett helt fat i slengen. Disse håndpumpene lagger undertrykk i fatet og derfor fjerner trenger man tilførsel av oksygen utenfra. Gjøres gjerne ved å åpne lokket på korneliusfatet eller åpne opp overtrykksventilen oppå lokket.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.