Nedre grense for kalsium er 50. Hvis du tilsetter en teskje (5ml) av enten gips eller kalsiumklorid til mesken i en 20-liters batch, er du i mål. Gå opp litt hvis du mesker veldig tynt. Ikke tilsett mer enn nødvendig. Bruk kalsiumklorid hvis du ønsker understreke maltsødmen, og gips hvis du vil framheve humlebitterheten. Vil du ha balanse, bruker du en blanding.
Bruk melkesyra, og ikke mineraler, for å senke ph'en hvis det er nødvendig, men vær obs på at gips og kalsiumklorid, som du likevel må tilsette pga. kalsiumbehovet, bidrar til å gjøre det.
Du må ta utgangspunkt i ph'en i mesken når ph skal justeres. Ph'en i vannet ditt sier lite om hvordan den vil bli. Så du må kunne måle; enten med strips eller et ph-meter.
edit: Gips senker ph, natron og kritt øker den. Jeg har lest at natron fort påvirker smaken, og at man bør ligge unna det. Kritt er alternativet. Det er ikke løselig i vann med vanlig ph, men det løser seg i den sure mesken.
edit: Jeg skrev her at kalsiumklorid gir mindre kalsium pr teskje enn gips. Det er feil. Det er kalsiumkarbonat det gjelder for.