Hei! En stor takk til alle bryggerne på forumet. Jeg har brukt forumet en god stund og opparbeidet verdifull kompetanse, samt fått veiledning knyttet til planlegging og innkjøp av utstyr. Takk skal dere ha
Nå skal jeg i gang med mitt første brygg. Jeg lager meg en IPA. Merkelig nok er jeg usikker på om jeg kommer til å gjøre alt riktig og jeg trenger feedback på om veien jeg har staket ut er gangbar. Jeg tror jeg har kontroll på temperaturer i løpet av prosessen, men jeg lurer på om jeg har regnet ut vannmengde riktig.
Jeg har 7,2 kg malt til en Vestkyst IPA 22 L (Noe som betyr at jeg optimalt skal sitte igjen med 22 L vørter etter koking, målt ved ca 20 grader, ikke sant?)
Tenker jeg skal meske i 18 liter vann (7,2 kg x 2,5 L vann). Ettersom maltet ”stjeler” 0,8L vann pr kg, vil jeg sitte igjen med 12,24 L mesk (7,2 kg x 0,8 vanntap pr KG = 5,76 L vanntap i malt).
Da får jeg det til at jeg trenger 9,76 L skyllevann (22 L – 12,24 L mesk) + beregnet vanntap i damp under koking.
Jeg har lest at man kan opererer med 5% avdamping pr time. Vestkyst IPA skal koke i 90 min. Jeg tenker derfor at jeg skal ha totalt 24 L før koking (1,8 L vil forsvinne i damp). Faktisk skyllevann bør derfor være 11,76 L
Da vil jeg sitte igjen med ca 22 L etter koking (22,2 L).
Det ble mange tall dette her. Men ser det ut til å være innafor?
Nå skal jeg i gang med mitt første brygg. Jeg lager meg en IPA. Merkelig nok er jeg usikker på om jeg kommer til å gjøre alt riktig og jeg trenger feedback på om veien jeg har staket ut er gangbar. Jeg tror jeg har kontroll på temperaturer i løpet av prosessen, men jeg lurer på om jeg har regnet ut vannmengde riktig.
Jeg har 7,2 kg malt til en Vestkyst IPA 22 L (Noe som betyr at jeg optimalt skal sitte igjen med 22 L vørter etter koking, målt ved ca 20 grader, ikke sant?)
Tenker jeg skal meske i 18 liter vann (7,2 kg x 2,5 L vann). Ettersom maltet ”stjeler” 0,8L vann pr kg, vil jeg sitte igjen med 12,24 L mesk (7,2 kg x 0,8 vanntap pr KG = 5,76 L vanntap i malt).
Da får jeg det til at jeg trenger 9,76 L skyllevann (22 L – 12,24 L mesk) + beregnet vanntap i damp under koking.
Jeg har lest at man kan opererer med 5% avdamping pr time. Vestkyst IPA skal koke i 90 min. Jeg tenker derfor at jeg skal ha totalt 24 L før koking (1,8 L vil forsvinne i damp). Faktisk skyllevann bør derfor være 11,76 L
Da vil jeg sitte igjen med ca 22 L etter koking (22,2 L).
Det ble mange tall dette her. Men ser det ut til å være innafor?