Varierende FG i gjærbøtta

Akkuratt.. så det er alkoholen som gjør avlesningen unøyaktig? Dette har jeg ikke vært klar over..bare brukt refraktometer til alle avlesninger..er kanskje derfor jeg aldri har kommet ned på den FG verdien som står i oppskriften. Har stort sett liggi mye høyere. Får prøve meg på den kalkulatoren det er linket til her da :)
 
Jepp.

Jeg brukter refraktometer under koking/mesking/skylling for å slippe å regne om temperaturfeilen til oechselvekten samt at jeg kun trenger en dråpe vørter og så bruker jeg oechselvekt til å sjekke om gjæringen er ferdig. Måler typisk på dag 10 eller så, samt dagen før jeg har tenkt å tappe.

Oechselvekt/hydrometer viser som regel riktig ved 20 grader celcius. Er vørteren veldig varm (dvs om du måler under koking) så er feilvisningen ganske så stor, men det finnes kalkulatorer som kan regne om det også. Dersom vørteren holder 70 grader og hydrometeret viser 1.060 så er faktisk SG 1.078 dersom det er kalibrert til å vise riktig ved 20 grader.
 
Tilbake
Topp