1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Vasking og gjenbruk av gjær

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Stiaas, 12 Sep 2019 kl 14:13.

  1. Stiaas

    Stiaas
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heisann!

    Holder på å forske litt på gjenbruk av gjær.
    Har lest en del på forumet men sitter igjen met et spørsmål.
    Har nå vasket en gjærkake (kölch) å sitter igjenn med ca. 50ml helt hvit gjær på en laboratorieflaske. Finnes det noe estimat på hvor mange gjærceller jeg nå har?
     
  2. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vanligvis er det ikke viktig da du alltid bør lage en starter før neste brygg.
    Selv høster jeg ikke, men lager en stor starter (3L) og setter bort 1L til neste starter/brygg
     
    Pål Heide Kielland liker dette.
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En Kölsch er jo ei ganske "rein" øl. Lite humle. Unngår du trub i gjæringskaret da, så kan du bare ta så mye du vil fra det øverste gjærlaget i bøtta. Slipper å skylle gjæra for å få ut korn og humlepartiklene. Helt fersk gjær kan du regne med ca 3 mrd celler per milliliter i tykk slurry.
     
  4. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg støtter det der. Det er i mine øyne den enkleste måten å gjenbruke gjær.
     
    Mc. og msevland liker dette.
  5. RayOlav

    RayOlav
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vaksdal
    Hei, tenker og begynne med samme praksis for å ta vare på og bygge et lite lager med gjær. Det jeg lurer på er om du sparer hele literen, eller om du dekanterer over på mindre glass/flasker, når gjæren har fått bunnfelt? Og jeg har forstått det sånn at det er best å lagre med starter ølet på toppen, ikke fylle på med rent vann. Stemmer det?
     
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det er nok flere måter å gjøre dette på. Om jeg trenger f.eks. gjæren fra en 2 liters starter i et øl, så lager jeg 2,5 liter. Nesten alt starterølet dekanteres bort, og så rister man til alt blander seg. 4/5 går i vørteren – og den siste femtedelen går på desinfisert labflaske eller syltetøyglass. Da sitter jeg igjen med en passe porsjon til neste korsvei, og etter bunnfelling legger det seg noen cm med øl på toppen. Man kan selvsagt porsjonere ut på flere flasker, men det er bedre å lage i serie – ellers har gjærbanken lett for å bli gammel.
     
    #6 Holmentoppen, 13 Sep 2019 kl 12:47
    Sist redigert: 13 Sep 2019 kl 13:01
    RayOlav liker dette.
  7. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Man kan og fryse gjær, men det involverer glyserol og er omstendelig.
     

Del denne siden