Jeg er fortsatt relativt fersk på øl-brygging. Mitt tredje brygg står til gjæring nå.
Men det jeg har merket meg etter noe tid på dette forumet, er at flesteparten bruker elektriske kokeplater, varmeelementer fra vannkokere og you name it eller gass når de varmer vann/koker vørteren.
På mitt første brygg så brukte jeg en 2000W kokeplate på en 40L kjele. Nå var det bare 27 liter vann i den som skulle varmes, så det gikk greit. På mitt andre brygg så hadde jeg planlagt litt bedre, og satte 40L-kjelen (med 15L vann i) oppå ovnen i spisestua. Med litt god bjørkeved så ble vannet fort og veldig varmt. Brukte så kokeplate til koking av vørteren. Denne bedriften med varming av vann gjentok jeg på siste brygg også, men da med 35 liter vann i kjelen. Da gikk det noe tregere, men det funker veldig bra. Uansett raskere enn kokeplata på 2KW. Og vet jeg at jeg skal brygge så setter jeg jo bare kjelen på ovenen i det jeg står opp.
Nå er det kanskje ikke alle som har denne muligheten. Jeg har vedfyring som primær opppvarmingskilde, så for meg funker det veldig bra. At ovnen på spisestua er en Trolla-ovn som yter 6KW er vel heller ingen minus vil jeg tro...
Akkurat nå så angrer jeg litt på at jeg flyttet kjøkkendøra mi da jeg pusset opp, ellers så kunne jeg fått tak i en gammeldags vedfyrt "kjøkken-komfyr" å satt inn på kjøkkenet. (Jeg har plass til å sette inn en slik på et rom på loftet da, eller i kjelleren for den del).
Tanken min er da at hvis man plukker ut noen ringer på kokeplaten, slik at en halv varmtvannstank står støtt... så kan man kanskje både varme vann og koke vørter på det???
Noen som har noen innspill eller betraktninger rundt dette?
Men det jeg har merket meg etter noe tid på dette forumet, er at flesteparten bruker elektriske kokeplater, varmeelementer fra vannkokere og you name it eller gass når de varmer vann/koker vørteren.
På mitt første brygg så brukte jeg en 2000W kokeplate på en 40L kjele. Nå var det bare 27 liter vann i den som skulle varmes, så det gikk greit. På mitt andre brygg så hadde jeg planlagt litt bedre, og satte 40L-kjelen (med 15L vann i) oppå ovnen i spisestua. Med litt god bjørkeved så ble vannet fort og veldig varmt. Brukte så kokeplate til koking av vørteren. Denne bedriften med varming av vann gjentok jeg på siste brygg også, men da med 35 liter vann i kjelen. Da gikk det noe tregere, men det funker veldig bra. Uansett raskere enn kokeplata på 2KW. Og vet jeg at jeg skal brygge så setter jeg jo bare kjelen på ovenen i det jeg står opp.
Nå er det kanskje ikke alle som har denne muligheten. Jeg har vedfyring som primær opppvarmingskilde, så for meg funker det veldig bra. At ovnen på spisestua er en Trolla-ovn som yter 6KW er vel heller ingen minus vil jeg tro...
Akkurat nå så angrer jeg litt på at jeg flyttet kjøkkendøra mi da jeg pusset opp, ellers så kunne jeg fått tak i en gammeldags vedfyrt "kjøkken-komfyr" å satt inn på kjøkkenet. (Jeg har plass til å sette inn en slik på et rom på loftet da, eller i kjelleren for den del).
Tanken min er da at hvis man plukker ut noen ringer på kokeplaten, slik at en halv varmtvannstank står støtt... så kan man kanskje både varme vann og koke vørter på det???
Noen som har noen innspill eller betraktninger rundt dette?