Volum co2 og sukkermengde

Gahr har en flott artikkel om hvordan man kan beregne riktig sukkermengde for karbonering på flasker. Her fremgår det at temperaturen ølet har gjæret på spiller en rolle for hvor mye sukker som skal tilsettes; kaldere gjæring betyr at mindre sukker skal tilsettes. Jeg klarer ikke å finne ut av følgende: når et lagerøl er gjæret på 10 grader, men temperaturen økes til 16 grader under siste del av aktiv gjøring, hvilken temperatur skal da leges til grunn når sukkermengden skal regnes ut?
 
Det er temperaturen i ølet på tappetidspunktet som er avgjørende. Veske løser mer CO2 jo kaldere vesken er. Derfor er temperaturen i ølet viktig. Jo kaldere øl som tappes jo mer CO2 fra gjæringen er løst i ølet og jo mindre sukker må tilsettes. Etter at ølet er ferdig utgjæret er det egentlig den høyeste temperaturen ølet har vært lagret på før tapping som skal legges til grunn.

mvh

Bårdd
 
Med mindre man cold crasher vel? Da er det vel temperaturen før cold crash som må brukes, det utvikles jo praktisk talt null CO2 under cc
 
TorsteinO skrev:
Med mindre man cold crasher vel? Da er det vel temperaturen før cold crash som må brukes, det utvikles jo praktisk talt null CO₂ under cc

Enig i dette. Det er det jeg skriver. Det er egentlig den høyeste temperaturen etter ferdig gjæring som skal legges til grunn. Men det skal store avvik til før det blir flatt eller champagne av dette. Det skal mye til for å bomme med mer enn en enhet.

Mvh

Bård
 
Tilbake
Topp