Vorlauf gjennom kuleventil, BIAB

Jeg er i oppstartfasen igjen etter en bryggepause på to år. Skal begynne å brygge noen småbatcher på kjøkkenet i en relativt liten leilighet. Tenker derfor å gå for BIAB i en 25L kjele, og brygge en full julabøtte om gangen.

Problemet er at jeg husker fra min tidligere bryggerkarriere at det blir fryktelig mye mel med til kok etter mesk med BIAB. Har lest opp og ned på nettet at det ikke har noen betydning, men jeg vil ikke ha det med til kok, uansett.

Vil en manuell vorlauf gjennom kuleventilen før overføring til gjæringskar for mellomlagring være like effektivt som manuell vorlauf i dedikert meskekjele med falskbunn eller lignende? Eller lønner det seg å ha noe i bunnen for å hjelpe til med silinga? Er varmeelement i kjelen for koking, så falskbunn blir litt vanskelig å tilpasse.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg er i oppstartfasen igjen etter en bryggepause på to år. Skal begynne å brygge noen småbatcher på kjøkkenet i en relativt liten leilighet. Tenker derfor å gå for BIAB i en 25L kjele, og brygge en full julabøtte om gangen.

Problemet er at jeg husker fra min tidligere bryggerkarriere at det blir fryktelig mye mel med til kok etter mesk med BIAB. Har lest opp og ned på nettet at det ikke har noen betydning, men jeg vil ikke ha det med til kok, uansett.

Vil en manuell vorlauf gjennom kuleventilen før overføring til gjæringskar for mellomlagring være like effektivt som manuell vorlauf i dedikert meskekjele med falskbunn eller lignende? Eller lønner det seg å ha noe i bunnen for å hjelpe til med silinga? Er varmeelement i kjelen for koking, så falskbunn blir litt vanskelig å tilpasse.
Jeg mesker i en vanlig kjele på induksjonsplate med falskbunn, men bruker i tillegg meskepose, fordi det er praktisk. Jeg har opplevd et par ganger at slangen fra falskbunnen til krana har hoppa av, og da har det funka ganske greit å bare lirke meskespaden mellom kjeleveggen og posen ned til krana slik at jeg har kunnet holde posen ut fra krana med den. Det samme kan du sikkert gjøre, og jeg vil tru det vil være omtrent like effektivt som om du hadde en falskbunn. Om du avslutter med å helle på kjelen, skulle du få ut greit mye av vørteren, også.
 
Topp